Lean principes in elk onderdeel van het productiebedrijf Neways

Veel mensen denken dat grootschalige maakindustrie in Nederland niet meer mogelijk is. Onze werknemers zijn te duur, is de opinie. Gelukkig bewijzen veel ondernemingen het tegendeel. Zoals Neways Electronics International, dat de principes van lean production in alle processen doorvoert.

Wie Neways bezoekt, ziet lopende banden waaraan medewerkers hoogwaardige elektronica bouwen. Dat kan in Nederland als de productie lean en uiterst efficiënt gebeurt. Bijvoorbeeld door geen voorraden aan te houden en snel te reageren op de wensen van klanten.

Succesvolle productiebedrijven omarmen de principes van lean management en lean manufacturing. Een belangrijk onderdeel van die methode is het continu verbeteren van processen. Deze manier van denken wordt doorgezet in de gehele onderneming. “Lean heeft niet alleen betrekking op het directe productieproces, maar op alle processen in een onderneming – dus ook de IT”, aldus Tom van Wanrooij, Director ICT bij Neways

Neways won advies in bij Microsoft, dat Van Wanrooij in contact bracht met Wortell. “Het mooie was, dat de specialisten van Wortell niet meteen over oplossingen gingen praten, maar eerst uitgebreid analyseerden hoe ons bedrijf werkt.” Tijdens een Envisioning-sessie bracht Wortell in beeld hoe de medewerkers bij Neways werkten en vooral waar de onderneming naartoe wilde.

Neways koos voor een cloud-oplossing met lokale elementen, want er wordt ook software op bijvoorbeeld notebooks geïnstalleerd. Op die manier kunnen medewerkers tijdens een vliegreis toch werken. Vanwege het cloud-component had Van Wanrooij uitgebreid contact met klanten en toeleveranciers. Wat vonden zij ervan dat hun data in de cloud zou staan, een cloud bovendien van een derde partij, namelijk Microsoft?  Niemand had problemen met de overstap naar de cloud. “Wel toonden relaties zich aangenaam verrast door onze voor komendheid hen eerst te informeren.”

Van Wanrooij: “Na de overstap hebben we een state-of- the-art omgeving. Daarmee is een behoorlijke investering gemoeid, maar die is terug te verdienen in fors lagere beheerkosten en een sterk toegenomen schaalbaarheid.”

 

Neways – Lean principes in productiebedrijf