Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Windows 10 Universal Apps: Nieuwe mogelijkheden

Kennis
26-10-2015

Apps. Universal Apps!

In mijn vorige blogpost beschreef ik wat Windows 10 Universal Apps zijn en waarom het relevant is voor jou als gebruiker en als organisatie. Naast alle mooie nieuwe mogelijkheden die Windows 10 als platform biedt ten behoeve van een betere app experience voor gebruikers en een kortere doorlooptijd qua ontwikkeling, zijn er ook veel nieuwe opties bij gekomen voor het daadwerkelijk ontwikkelen van apps. Hierdoor ben je in staat om krachtigere apps te ontwikkelen, die sneller zijn, universeel zijn, je op nieuwe manieren kan besturen (zoals met je stem) en zich kunnen aanpassen met extra functionaliteit aan de hand van de device waar je de app op gebruikt.

Enkele van deze nieuwe app functies in Windows 10 zijn:

Betere start-up performance

Tot 60% snellere opstart tijd, puur door je “oude” apps om te zetten naar een Windows 10 app (zonder verder ook maar iets aan te passen qua functionaliteit). Naast de opstart verbetering gebruiken je apps ook nog eens 15-20% minder geheugen.

Cortana integratie (een intelligente persoonlijke digitale assistent)

CortanaVia spraak commando’s je app besturen, navigeren of antwoord laten geven op vragen (op dit moment nog niet in het Nederlands). Maar ook content uit je app terug laten komen in Windows 10 Search (via ook een nieuwe functie in Windows 10, App Services).

Nieuwe “Universele User Interface controls”

Universal ControlsOf je nu Maps gebruikt in je app, een datum picker, auto-suggest of een pivot menu (of allemaal), deze gebruiker-controls werken op elke Windows 10 device op exact dezelfde wijze en zien er hetzelfde uit. Het bespaart ontwikkelaars niet alleen tijd en moeite omdat ze het nu slechts rekening hoeven te houden met één control voor alle devices, maar voor de gebruiker is dezelfde user experience ongeacht device ook prettig en makkelijker te begrijpen.

Sommige controls die voorheen puur voor een bepaald platform beschikbaar waren, zoals de Pivot control voor Windows Phone of de Hub control voor Windows 8, zijn nu ook universeel geworden en gelijk getrokken over alle devices. Daarnaast zijn er ook compleet nieuwe controls toegevoegd in Windows 10 zoals de kalender en split view. Ook nieuw zijn de extra manieren van interactie met deze controls. Of je touch control gebruikt middels je vinger, muis of keyboard of zelfs een pen/stylus of een Xbox Controller, het werkt allemaal.

Versterkte herkenning van device capabilities

Ondanks dat dezelfde app overal draait, betekend het niet dat je als ontwikkelaar niet gebruik wil maken van bepaalde device capabilities. Denk aan een camera of NFC support op een mobieltje, bepaalde sensors op een Internet of Things device, Kinect op een Xbox One etc. Als ontwikkelaar kun je ervoor kiezen om net dat beetje extra functionaliteit te bieden in je app als je het op bijvoorbeeld een mobiel draait. Functionaliteit die je niet kunt gebruiken als je op een laptop zonder camera of web cam werkt.

Krachtigere Universal App Notifications

Universal NotificationsVoorheen hadden ontwikkelaars beperkte mogelijkheden qua gebruik van zogeheten “toast notifications” om gebruikers extra feedback te geven in een app. Bijvoorbeeld als confirmatie notificatie na het aanmaken van een afspraak. Met Windows 10 kan je vrijwel alles met notifications. Zelfs reageren via tekst, buttons gebruiken, plaatjes/icoontjes of zelfs specifieke geluid fragmenten laten afspelen. Allemaal in de notificatie zelf. Hierdoor kunnen gebruikers zowel binnen als buiten de app functionaliteit gebruiken, omdat de app niet op dat moment in gebruik hoeft te zijn om notifications te ontvangen op je device.

Meer keuze qua supported programmeertalen voor apps

Je hoeft geen expert in een Microsoft programmeertaal als C# te zijn voor het maken van Windows 10 Universal Apps. Microsoft opent de deuren voor web developers waardoor je ook met HTML, CSS en JavaScript apps kan ontwikkelen voor Windows 10! Ook je bestaande web apps of responsive web-sites kunnen hierdoor heel makkelijk overgezet worden naar een Windows 10 Universal App. Hierdoor kan je je web apps en sites ook publiceren als apps naar de Windows 10 App Store (na 2 maanden al 110 miljoen Windows 10 users en 1,25 miljard bezoeken naar de App Store, aldus Microsoft, 6 oktober 2015). Bovendien kan je de web apps ook uitbreiden met alle hierboven genoemde mogelijkheden. Het beste van beide werelden dus!

Maar wij hebben al Android en iPad/iPhone/iOS apps.

Geen probleem! Integendeel: Geloof het of niet, maar Microsoft heeft het ook mogelijk gemaakt voor Android en iOS ontwikkelaars om hun bestaande apps direct te kunnen overzetten naar Windows 10 Universal Apps en in de App Store! Bovendien kun je dan, net als voor web apps, ze ook gelijk uitbreiden met Windows 10 functies zoals Cortana support en Live Tiles. Niet alleen mobile en tablet apps kunnen overgezet worden. Naast Android, iOS en responsive web apps/sites zijn de deuren ook geopend voor reeds bestaande software geschreven in .NET en Win32 frameworks. Allemaal kunnen ze verpakt worden als Windows 10 Universal Apps die vervolgens ook in die universele Windows 10 App Store gezet kunnen worden. Universeel in elk opzicht dus.

The road to universal apps

(De visie van Microsoft: 1 Miljard Windows 10 devices binnen 2 a 3 jaar).

Interessant! Maar wat nu?

Benieuwd naar wat al deze nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen van Universal Apps in de praktijk kunnen betekenen voor jouw organisatie?

Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s of neem gerust een kijkje op onze website. Of kom langs voor een kop koffie of een gratis eendaagse Windows Check-in workshop en ontdek de wereld van Windows 10 en Universal Apps zelf! Wij zijn erg benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen, en op welke manieren bestaande apps het moderne tijdperk in kunnen gaan. Ik kan me in ieder geval wel vinden in de Windows 10 slogan: “It’s time to upgrade your world!”.