Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Windows 10 Universal Apps: One Vision

Kennis
16-10-2015

One man, one goal,

One mission.

“One Vision”

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=-OGd4gplxQM[/embed]

De opening lyrics van de single van Queen: One Vision. Uitgebracht in 1985, inmiddels precies 30 jaar geleden. Microsoft bracht in 1985 ook iets uit, namelijk Windows. Bill Gates had in datzelfde jaar ook een “One Vision” met Windows, en meer recentelijk ook qua dezelfde apps die overal draaien.

Al jaren spreekt Microsoft namelijk over haar visie van één universele app experience. Al jaren was dit echter technisch onhaalbaar. Tot nu.

One Experience. One Platform. One Store.

Met de launch van Windows 10 is het onmogelijke dan toch mogelijk geworden: Maak één app en het draait via één en dezelfde App Store op 10 verschillende soorten apparaten (of het nu mobieltjes, laptops, tablet, TV’s, Xbox One’s of virtual reality brillen zijn).

Windows 10

2 maanden na de lancering draait Windows 10 al op 110 miljoen devices over de hele wereld (goed op weg naar Microsoft’s nieuwe Mission: Windows 10 op één miljard devices). En in diezelfde 2 maanden is de Windows 10 App Store maar liefst 1,25 miljard keer bezocht (aldus Microsoft, 6 oktober 2015).

De adoptie van Windows 10 door consumenten gaat als een speer, ben jij ook al over? (Het is gratis voor bestaande Windows 8 en Windows 7 gebruikers). Benieuwd naar de mogelijkheden? Wortell geeft organisaties een voorproefje van de nieuwe mogelijkheden van dit besturingsysteem. Lees op onze website over de ervaringen van de organisatie ArboNed die ook zo’n voorproefje kreeg.

One Universal App

Word 2016

De visie van Microsoft over universele apps is meer dan een mooi verhaal, meer dan een unique selling point ten opzichte van de concurrentie. Apps zijn op Windows 10 daadwerkelijk universeel. Maar wat betekent dat dan? En waarom is het interessant voor jou als bedrijf of gebruiker?

Naast het technische aspect dat het ontwikkelen van een Windows 10 app slechts een éénmalige investering is in plaats van meerdere malen dezelfde app ontwikkelen (en wellicht nog belangrijker, onderhouden) voor mobile, tablet en pc is één van de krachtigste punten dat de gebruikers ervaring ook “universeel” is.

PowerPoint 2016

Het maakt niet meer uit hoe en wanneer je de app gebruikt, en op welke device. Of je op kantoor achter een pc zit, in de trein op je laptop of thuis op de bank met je tablet of smartphone, je kan je werk overal hetzelfde uitvoeren met letterlijk dezelfde app.

Ook Microsoft heeft met haar belangrijkste software pakket, Office 2016, deze weg ingeslagen. Microsoft Word, Outlook, Excel, Powerpoint e.d. zijn allemaal Windows 10 Universal Apps geworden. Gewoon downloadbaar via de Windows 10 App Store.

Excel 2016

Of je nu documenten leest of bewerkt en e-mails beantwoord via je smartphone, tablet, laptop of zelfs op je Xbox One of TV - het kan allemaal en op al die devices heb je als gebruiker dezelfde Office functionaliteit die je gewend bent uit het verleden. Als je ook nog is OneDrive en Office365 gebruikt worden al je documenten in de cloud opgeslagen en kan je op elke device verder met je bestanden.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=j3ZLphVaxkg[/embed]

Continuum

Met Windows 10 maakt Microsoft de scheiding tussen verschillende werk apparaten wel erg dun. Niet alleen tussen laptops en tablets, maar ook de manier waarop je mobiele devices kan inzetten voor werkzaamheden.

Met een nieuwe feature van Windows 10, genaamd Continuum, kan je namelijk je mobiel gebruiken als desktop. De nieuwe generatie Windows 10 mobile devices zijn zo krachtig dat je ze kunt aansluiten op een beeldscherm of tv, muis en toetsenbord waarna je het kan besturen als ware het een volwaardige desktop pc. Windows 10 mobile heeft namelijk ook gewoon de volledige Windows 10 apps, waarbij je alle functionaliteit kan gebruiken. Dus ook het Office 2016 pakket van Microsoft!

Waar je nu nog je laptop in je laptop tas naar werk moet meenemen, hoef je straks (wanneer deze Continuum supported mobieltjes uitgebracht worden later dit jaar) alleen nog maar je mobiel mee te nemen, die je toch al bij je hebt. En tegelijkertijd kun je nog steeds alles ermee doen zoals bellen. Dat is pas flexibel werken.

Continuum

Interessant! Maar wat nu?

Lees hier het vervolg op deze blog, met een blik naar de nieuwe mogelijkheden die geïntroduceerd zijn met Windows 10 voor het ontwikkelen van Universal Apps. Weet je nu al genoeg? Neem dan contact op met mij of één van mijn collega’s of neem gerust een kijkje op onze website voor alle mogelijkheden. Of kom langs voor een kop koffie of een gratis eendaagse Windows Check-in workshop en ontdek de wereld van Windows 10 en Universal Apps zelf! Wij zijn erg benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen, en op welke manieren bestaande apps het moderne tijdperk in kunnen gaan. Ik kan me in ieder geval wel vinden in de Windows 10 slogan: “It’s time to upgrade your world!”.