Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Responsive design in SharePoint 2013

Sinds dit jaar is het een trend om bij het ontwikkelen van websites gebruik te maken van HTML, CSS en JavaScript technieken die ervoor zorgen dat websites zich aanpassen aan het apparaat waar ze mee bekeken worden.

​Dit principe wordt responsive design genoemd. Op Wortell.nl worden ook responsive design technieken toegepast wat ervoor zorgt dat één en dezelfde webpagina er bijvoorbeeld op een telefoon, tablet en pc, op een voor de gebruiker optimale manier getoond wordt.

Wortell-mobiele-site Wortell-tablet-site

 

Een voordeel van deze aanpak is dat er geen aparte website voor telefoons of tablets gemaakt hoeft te worden. Een nadeel van deze aanpak is dat vaak de totale output van de website gelijk blijft, dat wil zeggen dat bijvoorbeeld afbeeldingen qua bestandsgrootte onaangepast blijven en alleen qua afmetingen kleiner worden weergegeven. Dat resulteert uiteraard in onnodig hoog data verbruik op telefoons en tablets, iets wat je juist zou moeten proberen te voorkomen.

 

Binnen SharePoint 2013 is er een nieuwe functionaliteit geïntroduceerd, de zogenoemde Device channels. Device channels worden door Microsoft vooral gepresenteerd als een functionaliteit om eenvoudig per apparaat een andere masterpage (HTML design sjabloon) toe te kunnen passen, maar ze kunnen ook gebruikt worden om binnen een masterpage bepaalde regio’s te tonen of juist te verbergen. Dit kan geregeld worden met Device channel panels. Op de Device channel panel geef je aan voor welke Device channels ze getoond mogen worden, zie onderstaand voorbeeld.

<PublishingWebControls:devicechannelpanel runat=server id="DCPanel1" IncludedChannels="Default">
      <!—Toon grote afbeelding -->
      <img src=”zeer_grote_afbeelding.jpg” />
</PublishingWebControls:DeviceChannelPanel>

<PublishingWebControls:devicechannelpanel runat=server id="DCPanel2" IncludedChannels="Mobile, Tablet">
      <!—Toon kleine afbeelding om data verkeer te beperken -->
      <img src=”kleine_afbeelding.jpg” />
</PublishingWebControls:DeviceChannelPanel>

Naast het tonen of verbergen van teksten en afbeeldingen kun je de Device channel panels ook gebruiken om bijvoorbeeld CSS of JavaScript referenties aan een pagina toe te voegen. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld CSS voor Internet Explorer browsers geladen wordt op een Android tablet.

Dus we hebben geen aparte mobiele website meer nodig?

Het is te snel geredeneerd om gelijk te besluiten dat aparte mobiele websites niet meer nodig zijn en daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid om native of hybride apps voor een platform te ontwikkelen. De keuze ligt van een groot aantal factoren af die er toe leiden dat per klant situatie beoordeeld dient te worden wat een passende keuze is.

 

Meer informatie

 

Meer over SharePoint

Blogpost / 10-10-2016

Testen in SharePoint Online: Waarom?

Testen. Het kost geld, duurt lang en is het daadwerkelijk nodig? Terechte vragen. In onderstaand voorbeeld geef ik een antwoord op deze vragen.
Blogpost / 20-5-2016

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint

Samenwerken 3.0 met het nieuwe SharePoint
Blogpost / 12-5-2016

Delen met externe gebruikers in SharePoint Online & OneDrive for Business, blijf in controle

Sharing van documenten met externe gebruikers in SharePoint Online en OneDrive for Business, maar hoe zorg je dat je in controle blijft wat er gedeeld...
Blogpost / 2-5-2016

SharePoint documentbibliotheken krijgen een nieuw uiterlijk

Microsoft heeft recent aangekondigd dat het de SharePoint documentbibliotheken van een nieuwe vormgeving gaat voorzien, indien je Office 365 omgeving...
Blogpost / 29-3-2016

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint

Protocollen, beschikbaar en veilig in SharePoint
Blogpost / 23-3-2016

Klantcase: document sets in SharePoint 2013 DMS

Hoe een klant blij en enthousiast wordt gemaakt door een goede samenwerking en een SharePoint 2013 oplossing op maat.
Blogpost / 25-11-2015

SharePoint Check-Up: Quick wins voor je SharePoint-omgeving

Wortell heeft samen met Microsoft de SharePoint Check-Up ontwikkeld om een aantal 'quick wins' voor jouw organisatie te definiëren.
Blogpost / 2-11-2015

SharePoint Governance

Het SharePoint Governance plan zorgt er voor dat projecten technisch goed worden uitgevoerd en het biedt richtlijnen over succesvol gebruik.
Blogpost / 5-10-2015

Effectief samenwerken met SharePoint Online

Hoe kan je de medewerkers van je organisatie op een makkelijke manier heel efficiënt met elkaar laten samenwerken? Dat kan met SharePoint Online.
Blogpost / 9-9-2015

Meer invloed op je backups in SharePoint Online

Met SharePoint Online hoeft men zich geen zorgen te maken over het maken van backups, maar wat als je meer invloed wilt hebben op je backup strategie?
Blogpost / 31-8-2015

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service

Grote hoeveelheden bestanden importeren in SharePoint Online met de Office 365 import service
Blogpost / 28-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 14 oktober
Blogpost / 24-7-2015

Event: Ontwikkelingen & Trends in SharePoint intranetten 24 september

Intranetten worden steeds efficiënter ontwikkeld, persoonlijker en op een steeds betere manier gebruikt. Met welke trends en nieuwe ontwikkelingen ku...
Blogpost / 12-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 3/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016, nl: Operations/Telemetry, Hybride Search/Office Graph en eDiscovery,...
Blogpost / 8-5-2015

Wat is er nieuw in SharePoint 2016? (Deel 2/3)

Tijdens Ignite zijn er veel nieuwe details bekend gemaakt rondom SharePoint 2016. Ondermeer Minimal Serverroles, User Profile, Patching en durable lin...