Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Hoe bespaar je geld met een datacenter in Azure?

Een transitie naar Azure: je voelt er wel wat voor. Maar is dat niet erg duur? Veel organisaties denken dat ze flink in de bedrijfsbuidel moeten tasten voor zo'n overstap. Dat is echter een veelvoorkomende misvatting gevoed door verkeerd gebruik van de Microsoft Azure Calculator. Hoewel hierdoor soms op het eerste gezicht een indrukwekkend prijskaartje aan Azure lijkt te hangen, bespaar je er juist kosten mee. Hoe? Dat vertellen we je in deze blog!

Direct inzicht in je kosten in Azure? Doe de Azure Readiness Scan.

1. Betalen voor wat je gebruikt

Onze ervaring leert dat er gemiddeld ongeveer 50% te veel aan rekenkracht, storage en geheugen in het datacenter van een organisatie draait. Hoewel je hier geen gebruik van maakt, betaal je er wel voor. Als je naar Azure verhuist, hoef je niet meer in te richten dan wat je daadwerkelijk over je hele landschap heen gebruikt. Heb je 100 cores nodig, dan laat je 100 cores draaien. Je betaalt dan ook alleen voor wat je op dat moment écht nodig hebt. Dit lijkt heel erg vanzelfsprekend, toch zijn er tal van organisaties die alleen aan lift en shift denken bij de migratie van hun datacenter naar Azure, zonder te kijken naar de capaciteit die ze daadwerkelijk nodig hebben. Wanneer je een calculatie van de kosten maakt, is het belangrijk dat je hiermee rekening houdt. Dat noemen we ook wel 'right sizing'.

De eerste stap naar Azure

Azure Readiness Scan

Met de Azure Readiness Scan onderzoeken we óf en tegen welke kosten jij naar Azure kunt bewegen.

2. Rekenkracht met korting inkopen

Veel applicaties draaien voor een vaste periode. Bijvoorbeeld je ERP systeem. Gebruik je Azure, dan kun je bij Microsoft aangeven dat je een x-percentage van al je rekenkracht nodig hebt voor het komende jaar of de komende drie jaar. Je kunt deze percentages vooraf inkopen en verdelen over de jaren en de applicaties heen, waarbij je tot 80% korting krijgt op de normale prijs. Handig, want zo krijg je de schaalbaarheid die je nodig hebt én profiteer je van een zeer welkome korting!

3. Servers uit het kostenplaatje

Vaak worden hele virtuele servers meegenomen in het kostenplaatje. Maar ga je naar Azure, dan hoeft dat niet meer. Bijvoorbeeld servers die overbodig worden. Denk hierbij aan servers om je infrastructuur te monitoren. Of omdat je ze omzet naar een PaaS- of SaaS-dienst. En stel dat je databases niet naar een VM maar naar een PaaS-dienst migreert, dan betaal je enkel voor wat je gebruikt. Zo kun je tot 60% besparen en hoef je geen dure licenties meer te kopen.

4. Azure kosten besparen door applicatie modernisatie

Kosten besparen met Azure kan ook door applicatie modernisatie. Door naar de applicaties in plaats van de servers te kijken kunnen we bepalen of er nog besparingen mogelijk zijn. We kijken of de applicaties (deels) omgebouwd kunnen woren naar PaaS-applicaties. 

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ombouwen van een webserver naar een webapp of een database uit een SQL server onverbrengen naar een PaaS SQL service.

Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten omdat je dan alleen nog maar betaalt voor de keren dat de dienst aangeroepen wordt en niet meer voor het enkel laten draaien van de server. Hierdoor gaan de kosten omlaag en krijg je ook meer inzicht in de Azure kosten. 

Bijkomende besparingen: tijd om de inventaris op te maken

Bovenop de hierboven beschreven kostenreducties komen bijkomende besparingen, zoals stroom, beveiligingskosten en het beheer van bepaalde diensten (dat Microsoft nu zal uitvoeren). En dan hebben we het nog niet eens over de toegevoegde waarde van een modern datacenter binnen het Azure platform gehad. Wil je écht een helder beeld hebben van wat Azure kost en wat het je oplevert? Dan is het verstandig om eerst een goede inventarisatie te doen van je huidige landschap. Zo kun je een reële calculatie maken. En dat kan wel eens een positieve financiële verrassing zijn!

Azure Readiness Scan

Krijg inzicht in de Azure kosten

Nieuwsgierig naar wat jouw datacenter in Azure gaat opleveren? Plan de Azure Readiness Scan in.
Onze auteur

Lourens Siderius

Ik inspireer klanten en collega’s graag met de laatste mogelijkheden die Microsoft technologie biedt. Ik doe dit door deze technologie functioneel te vertalen en om te zetten naar praktische oplossingen, om zo organisaties te begeleiden bij het succesvol inzetten van Microsoft Azure technologieën zoals AI, Blockchain en Office 365.

Meer over PaaS, IaaS, Azure, Datacenter

Ga naar The perfect secure Azure Kubernetes Deployment (part 1)
Blogpost / 9-9-2020

The perfect secure Azure Kubernetes Deployment (part 1)

Kubernetes is the most populair container orchestrator available
Datacenter Ga naar Modern datacenter in Azure: 8 voordelen en redenen om te starten
Blogpost / 17-6-2020

Modern datacenter in Azure: 8 voordelen en redenen om te starten

De veranderingen op IT-gebied gaan razendsnel. Zeker nu thuiswerken geen optie meer is, maar een must. Veel bedrijven kijken op dit moment of ze appli...
Datacenter Ga naar Modern datacenter in Azure: 8 voordelen en redenen om te starten
Blogpost / 17-6-2020

Modern datacenter in Azure: 8 voordelen en redenen om te starten

De veranderingen op IT-gebied gaan razendsnel. Zeker nu thuiswerken geen optie meer is, maar een must. Veel bedrijven kijken op dit moment of ze appli...
Ga naar Azure in de praktijk: 4 Business Cases van Wortell
Blogpost / 13-6-2019

Azure in de praktijk: 4 Business Cases van Wortell

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Azure IaaS: een heldere definitie
Blogpost / 27-11-2018

Azure IaaS: een heldere definitie

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Azure, alleen maar voordelen
Blogpost / 23-4-2018

Azure, alleen maar voordelen

Lees hier wat Azure voor jou kan betekenen.
Ga naar Azure Managed Disks, een praktijkvoorbeeld
Blogpost / 15-3-2017

Azure Managed Disks, een praktijkvoorbeeld

Azure Managed Disks, een praktijkvoorbeeld van deze welkome innovatie voor Azure IaaS toepassingen.
Ga naar RDS 2016 deployment (Full HA) in Azure IaaS in < 30 minutes, Azure Resource Manager FTW!
Blogpost / 18-8-2016

RDS 2016 deployment (Full HA) in Azure IaaS in < 30 minutes, Azure Resource Manager FTW!

Check out this article to see how Azure Resource Manager automated a full RDS 2016 deployment in Azure IaaS in less than 30 minutes!
Ga naar Besparen op IT infrastructuur kosten met Microsoft Azure
Blogpost / 3-5-2016

Besparen op IT infrastructuur kosten met Microsoft Azure

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Office 2016 in Azure RemoteApp now officially supported
Blogpost / 22-1-2016

Office 2016 in Azure RemoteApp now officially supported

With the December updates of Azure RemoteApp, official support for Office 2016 for Office 365 in Azure RemoteApp was announced, lets see it in action!
Ga naar HTML5 for Azure RemoteApp available in public preview!
Blogpost / 14-1-2016

HTML5 for Azure RemoteApp available in public preview!

The HTML5 client for Azure RemoteApp is now available in public preview, test the client and, read my first experience here!
Ga naar First glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 client!
Blogpost / 30-11-2015

First glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 client!

Although the preview of the new client is not available yet, here are some screenshots to allow for a first glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 clien...
Ga naar Your apps, our cloud, no hassle! - Azure RemoteApp
Blogpost / 30-10-2015

Your apps, our cloud, no hassle! - Azure RemoteApp

Microsoft heeft een nieuwe landingspagina gelanceerd voor Azure RemoteApp!
Ga naar Azure Resource Manager - Template for RDS in IaaS
Blogpost / 15-7-2015

Azure Resource Manager - Template for RDS in IaaS

Azure Resource Manager is the Management API layer for the future Microsoft Cloud! The Microsoft RDS team released a template to deploy RDS in Aure Ia...