Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Viva: het einde van het out-of-the-box intranet?

Blogs
8-3-2021

Welke impact heeft Microsoft Viva op out-of-the-box intranetoplossingen? Gaat Microsoft Viva deze oplossingen vervangen of heeft een out-of-the-box intranet op het Microsoft platform nog bestaansrecht? Exact dit is hetgeen waar Corné van Bunnik in deze blog op in gaat.

Bekijk je liever een video? Klik dan hier.

Microsoft Viva is niet de eerste bedreiging

De wereld van out-of-the-box intranetten is al jaren volop in beweging. Door de jaren heen heeft Microsoft meerdere keren nieuwe innovatieve oplossingen gepresenteerd. Van veel van deze oplossingen werd gedacht dat ze weleens het eind van het out-of-the-box intranet kunnen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan Next Gen Portals, Modern SharePoint en Microsoft Teams.  Bij de introductie van dit soort nieuwe oplossingen, krijgen wij vaak de vragen: “wat betekent dat voor Debble?” en “jullie stoppen er nu zeker mee?”.  Tot op de dag van vandaag is echter gebleken dat juist out-of-the-box intranetten vaak profiteren van de nieuwe ontwikkelingen die beschikbaar komen.  Met de introductie van Microsoft Viva vinden we het leuk om deze vragen voor te zijn en specifiek in te zoomen op wat wij denken dat Microsoft Viva gaat betekenen voor oplossingen zoals Debble.

Viva Connections: een Modern SharePoint intranet en digitale hub

Om te beginnen zoomen we nog even in op Viva Connections. Microsoft Viva brengt de kracht van een SharePoint intranet naar Microsoft Teams. Daarnaast ligt de nadruk meer op de rol van het intranet als een hub naar de rest van de digitale werkplek. Wat ons betreft een logische stap, informatie wordt op deze manier aangeboden op de plek waar medewerkers zijn. Hiermee wordt belangrijke informatie nóg toegankelijker.

In een eerder blog legden we al uit waarom het intranet en de digitale werkplek niet zonder elkaar kunnen.

Hoewel we dit zien als een hele positieve ontwikkeling, zien we wel een klein risico ontstaan voor Microsoft Teams als platform. Microsoft Teams is onder andere succesvol omdat veel medewerkers een hele fijne tool vinden om te gebruiken. Door meer en meer functies toe te voegen aan Microsoft Teams, bestaat de kans dat het platform té ingewikkeld wordt. Gelukkig gaat dit niet over een nacht ijs en vertrouwen we erop dat Microsoft dit op een succesvolle manier weet te combineren.

Naast Viva Connections brengt Microsoft Viva nog een aantal andere mooie functionaliteiten. Bijvoorbeeld het onderdeel Viva Learning en Viva Insights. Het toevoegen van deze onderdelen zien wij als een positieve ontwikkeling in de evolutie van het intranet. Het sluit ook nauw aan bij enkele ontwikkelingen uit ons eigen trendrapport voor 2021.

Nieuwe mogelijkheden, nieuwe kansen

Wil dit zeggen dat je direct moet overstappen van je huidige intranet? Los van welke tool je nu gebruikt is kun je jezelf afvragen of je in één keer moet overstappen. Zeker als je net hebt geïnvesteerd in een nieuw intranet is het zonde om alles overboord te gooien! Daarnaast is het ook helemaal niet nodig.

Het integreren van elementen uit Microsoft Viva binnen je huidige omgeving biedt misschien meer toegevoegde waarde. Denk bijvoorbeeld aan de dashboard functionaliteit en het nieuwsoverzicht. Het integreren kan vrij eenvoudig omdat alles wat Microsoft maakt gebaseerd is op een ontwikkelstandaard. Dit zou een eerste stap kunnen zijn om gebruik te gaan maken van al het moois dat Microsoft Viva te bieden heeft zonder in één keer je omgeving in te wisselen. Precies wat wij ook met Debble doen: alle elementen vanuit Microsoft samenbrengen zodat ze de meeste toegevoegde waarde voor onze klanten en uiteindelijk de eindgebruiker bieden.

Kiezen voor een standaard oplossing of niet?

Als je staat voor de vernieuwing van jouw huidige intranet, sta je voor de keuze tussen een out-of-the-box intranet of het (laten) ontwikkelen van een intranet. Dit noemen wij de make or buy beslissing. Voorheen was de keuze tussen een out-of-the-box intranet of een intranet maken met behulp van Microsoft SharePoint de meest voorkomende keuze. Nu worden hier extra mogelijkheden aan toegevoegd met Microsoft Viva.

Toch verandert dit de afweging in wezen niet. Wat je keuze ook is, je moet er rekening mee houden dat deze keuze iets van je bedrijf vraagt. In het eerste geval moet je er rekening mee houden dat iemand het moet neerzetten, na moet denken over de strategie en het moet beheren en door ontwikkelen. Microsoft staat namelijk niet stil. Dat is de afweging die je maakt bij zo’n keuze, ook met de komst van Microsoft Viva.

Daarnaast gaat het uiteindelijk niet om de tool die je kiest maar het doel dat je ermee wil bereiken. Bijvoorbeeld het verbeteren van je communicatie, het verhogen van betrokkenheid onder medewerkers of het verbeteren van kennisdeling. Vervolgens ga je kijken op welke manier je dit doel het beste kunt bereiken. Dat kan zijn met standaard Microsoft tooling zoals Modern SharePoint en binnenkort ook Microsoft Viva. Maar misschien past een oplossing van een partner wel beter bij het doel dat jij voor ogen hebt. Elk van de wegen is mogelijk, er is geen goed of fout. Zolang het doel maar leidend is en niet de tool.”

De conclusie: is Microsoft Viva het einde van het out-of-the-box intranet?

Al met al is Microsoft Viva een onwijs mooi platform. Een mooie ontwikkeling met daarachter een mooie filosofie waar wij 100% achter staan. Namelijk: de medewerker centraal stellen. We zijn benieuwd wat het verder gaat brengen richting de toekomst.

Mooie elementen zullen we vanuit Debble ook zeker meenemen in onze eigen oplossing. Zo kunnen we weer extra waarde leveren voor onze klanten.

Vragen?

Heb je vragen over Microsoft Viva? Ben je benieuwd hoe jouw organisatie hiermee aan de slag kan of ben je benieuwd naar hoe dit past binnen de roadmap van Debble? Laat het ons weten, we beantwoorden je vragen graag.