Go to content
We are the #1 Microsoft partner of the Netherlands
header_top_slogan_short
Console

Hoe navigeer je als organisatie in de AI-wereld van vandaag?

Blogs
Artificial Intelligence
Femke Cornelissen
13-11-2023

AI: bijna iedereen is er op dit moment wel mee bezig. Wie voorop wil blijven lopen, ‘moet er iets mee’. Maar wat precies? Waarmee helpt AI je organisatie? Hoe kom je tot een beveiligde omgeving? En ben je er eigenlijk wel klaar voor?

Productiever werken? Dát doe je met AI

Wie ‘AI’ zegt, zegt ‘ChatGPT’. Maar AI strekt veel verder dan de inmiddels wereldberoemde chatbot. Microsoft biedt naast ChatGPT ook andere slimme AI-producten die je helpen om productiever te werken. Denk aan Microsoft Copilot, dat verwerkt is in al je Microsoft 365-applicaties om jou als gebruiker te helpen bij het versnellen en verbeteren van je werk.

De naam zegt het eigenlijk al: Microsoft Copilot is een ‘maatje’ (copiloot) dat jouw leven een stuk makkelijker kan maken. Als je bij terugkomst van vakantie een overvolle mailbox aantreft, kun je Microsoft Copilot bijvoorbeeld vragen om een samenvatting van je ongelezen berichten te maken. Of je vraagt om een overzicht van alle meetings die de komende tijd ingepland staan. Ook kun je een PowerPoint-design laten samenstellen op tekstueel én functioneel niveau.

Heel handig, natuurlijk. Maar er doemt meteen een nieuwe vraag op: hoe zit het met de beveiliging?

Is jouw organisatie klaar voor AI?

Een groot voordeel is dat je data binnen jouw omgeving blijft wanneer je AI-producten van Microsoft gebruikt. In Nederland is Microsoft de enige partij die dit momenteel mogelijk maakt.

Uiteraard is het wel belangrijk dat je je omgeving goed beveiligt voordat je met AI aan de slag gaat. Je wilt de controle behouden én flexibiliteit bieden. In de afgelopen jaren is dat voor veel organisaties lastig geweest, omdat zij halsoverkop implementaties doorvoerden vanwege de pandemie. De governance laat daardoor vaak te wensen over. En dat kan consequenties hebben, onder andere wanneer je Microsoft Copilot gebruikt. Als je vertrouwelijke informatie bijvoorbeeld simpelweg opslaat in een bestand, kan Microsoft Copilot deze data gebruiken en delen om antwoorden te geven op gebruikersvragen.

De AI-assistent lees al je documenten, dus je moet heel goed bekijken welke gegevens je wáár opslaat. En het is belangrijk om te bepalen wie toegang heeft tot welke informatie. Oftewel, je knowledge management moet op orde zijn.

Heb je governance goed geregeld? Dan ben je er nog niet. Adoptie is namelijk cruciaal. Bedenk dat de werkwijze van gebruikers ingrijpend gaat veranderen. Zij moeten weten hoe ze AI het best kunnen gebruiken om er de beste antwoorden uit te krijgen.

AI laten doen wat jij wilt?

De AI-producten van Microsoft kennen diverse standaardelementen om gebruikers te ondersteunen. Maar veel organisaties willen graag uitbreidingen doorvoeren, zodat ze de AI-assistent ook kunnen gebruiken om businessprocessen te ondersteunen en interpreteren (om hier vervolgens actie op te ondernemen).

Wortell helpt organisaties om AI op verschillende manieren te implementeren. Wil je Microsoft Copilot in standaardvorm aanzetten? Dat regelen we voor je. Wil je een open-AI-dienst in je businessproces integreren? Ook dat is mogelijk. Onze ontwikkelaars gaan aan de slag met het schrijven van code, zodat AI precies doet wat jij wilt!

Wil je ontdekken hoe AI jouw organisatie kan helpen?

Neem dan deel aan onze event op 11 december om je te helpen om de wereld van Kunstmatige Intelligentie te verkennen en je voor te bereiden op de ongekende mogelijkheden die het biedt.