Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

3 scenario’s, 1 keuze: Azure Virtual Desktop of Windows-365

Hybride werken is volledig ingeburgerd in de samenleving. En daarmee óók de virtuele werkplek. In dat kader vraagt menig organisatie zich af voor welke technologie zij moet kiezen: Azure Virtual Desktop of Windows 365. Eerder bespraken we welke vijf vragen je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. Maar in welke situatie is welke keuze nu het meest logisch? Dat illustreren we in deze blogpost aan de hand van enkele scenario’s!

Scenario 1: Kiezen voor Windows 365

Externe partijen of seizoenswerkers inhuren die op jouw systeem moeten inloggen: dat is jou niet onbekend. Jij besteedt zaken uit en daarom is het nodig om licenties te verlenen aan mensen die geen onderdeel zijn van jouw organisatie.

In zo’n geval is het handig om Windows 365 te gebruiken. Daarmee kun je namelijk toegang tot een virtuele computer geven én de licentie weer intrekken wanneer het werk is afgerond. Bovendien vermijd je het probleem dat een externe partij jouw fysieke laptop overal mee naartoe tost en laat rondslingeren. Wel zo veilig.

Windows 365 is óók de beste keuze wanneer je de levensduur van je apparatuur wilt verlengen. Als je bestaande apparaat bijvoorbeeld niet snel genoeg meer is voor de modernste Windows-versie, kun je tóch profiteren van snelheid in je werkplek die vanuit de cloud wordt aangeboden.

Scenario 2: Werken met Azure Virtual Desktop

Wil je iedereen binnen je bedrijf op de virtuele werkplek laten werken? Gebruik je grafische applicaties zoals AutoCAD? Heb je machines met veel geheugen nodig? In zulke gevallen biedt Azure Virtual Desktop het antwoord. Hiermee ben je flexibel in het kiezen van machines.

Als bepaalde mensen binnen je organisatie, zoals AutoCAD-ontwerpers of grafische designers, hoge eisen aan applicaties stellen, hebben zij bovendien geen apart device meer nodig. Als iedereen een standaard device met Azure Virtual Desktop heeft, kunnen zij gebruikmaken van een virtuele machine die de nodige extra resources en ondersteuning biedt. Kortom, je hoeft geen extra hardware aan te schaffen en je profiteert van standaardisatie.

Scenario 3: Windows 365 én Azure Virtual Desktop gebruiken

Misschien vind je het verrassend om te lezen, maar Windows 365 en Azure Virtual Desktop ‘bijten’ elkaar niet. In sommige situaties is het handig om met een mix van werkplekken te hebben.

Stel, je werkt al een tijd in een Citrix-oplossing en bent daarom gewend aan een volledig virtuele werkplek. Maar er zijn verschillende gebruikersgroepen binnen je organisatie. De developers stellen meer eisen aan de machines, terwijl andere medewerkers op locatie meer rechten nodig hebben. In zo’n situatie kun je de eerste groep laten werken met Azure Virtual Desktop en de tweede groep met  Windows 365.

De oplossingen kunnen prima naast elkaar leven. Sterker nog, de integratie van een virtuele en een fysieke werkplek is in dit soort gevallen meestal naadloos!

Hoe zit het met jouw scenario?

Wil je de beste optie voor jouw situatie bespreken? Of probeer je beide oplossingen graag eens uit?
Neem contact met ons op en samen verdiepen we ons in de mogelijkheden. 


 

Onze auteur

Marcel Eeken

Cloud Architect and Remoting Windows Evangelist