Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Yammer: 5 x wat je vooral niet moet doen

Blogs
19-7-2016

Yammer. We kennen het inmiddels allemaal. Van horen zeggen. Van succesvolle implementaties. En helaas vaak ook van "ja, dat hebben we wel, maar we doen er niks mee". En dat laatste, dat is zo jammer, want dat is helemaal niet nodig. Daarom 5 keer wat je niet moet doen, als je kiest voor Yammer.

5 x wat je niet moet doen als je Yammer introduceert in je organisatie

1. Vooronderstellen: Yammer wordt vanzelf een succes.

Er vanuit gaan dat Yammer vanzelf een succes wordt? Ik val gelijk met de deur in huis. In de meeste organisatie is het niet eens een veronderstelling maar zelfs de vooronderstelling dat Yammer vanzelf een succes wordt. We maken een netwerk aan. Huppakee. Klaar. Ja, klaar om te eindigen in de woordgrap zo jammer, in plaats van go Yammer!

2. Waar ga je naar toe? Gewoon, ergens.

Yammer introduceren in de organisatie zonder duidelijke strategie en doelstelling? Dat kan een mooi avontuur worden, maar waarschijnlijk vindt het de weg naar succes niet. Als het niet duidelijk is voor je medewerkers wat het is en waarom ze het moeten gebruiken, dan proberen zij het een tijdje uit. Om er dan achter te komen, dat er altijd 1 overijverige collega is die berichtjes plaatst, waar zij niets aan hebben. Zij trekken de Yammer-deur achter zich dicht en vertrekken voorgoed.

Yammer integratie in Office365 Lanceer Yammer op de juiste manier en het wordt gegarandeerd een succes!

3. Een voetbalveld zonder lijnen

Aan de slag gaan met Yammer zonder afspraken? Op een veldje zonder lijnen kan best gevoetbald worden, maar uiteindelijk ontstaat er altijd ruzie. Mee eens toch? Je zoon van 7 vertrekt met z'n vriendjes naar het veldje aan de overkant van de straat. Gezellig, maar uiteindelijk komt er altijd eentje huilend thuis. Die bal was in. Nee, hij was uit. Doelpunt! Nee, hij was op de paal. Niehiet.

Oké, ik geef toe. Vriendjes onder elkaar dat is een spelletje, maar je organisatie, dat is een professioneel bedrijf. Richtlijnen geven duidelijkheid over hoe je iets gebruikt en wat er van je wordt verwacht. Yammer zonder richtlijnen? Dat loopt nooit goed af.

4. Attention for passenger J. Jansen, immediately boarding please

Yammer valt of staat met activiteit. Afwachten tot medewerkers zelf aan de slag gaan, is ook niet handig. Als we op reis gaan met het vliegtuig, dan weten we wat we moeten doen. Minimaal 2,5 uur van te voren aanwezig zijn, inchecken, paspoort controle en na wat shoppen en koffie, gaan we naar de gate. Een universeel stappenplan. Een stappenplan laat ons weten wat we gaan doen en wanneer. We weten wat er wordt verwacht en we voldoen aan die verwachting. Yammer introduceren zonder stappenplan? Dan heb je straks een leeg vliegtuig en ben je alleen maar aan het omroepen naar de medewerkers, dat het nu wel echt tijd is om te boarden.

5. De IKEA-kast

Yammer zonder ondersteuning is als de IKEA-kast. We weten allemaal heus wel hoe we hem in elkaar moeten zetten. En drie uur later heb je 2 plankjes over, zitten er nog 5 schroeven in het zakje en gaat het laatje niet dicht. Goed. Misschien was het handiger geweest als je hulp had gehad. Ow wacht, er zit een handleiding in het pakket. Daarin staat stap voor stap beschreven hoe ik het doe. En als ik er niet uit kom, dan kan ik bellen. Bellen met iemand die me verder helpt. Of ik zoek op internet naar iemand die er een filmpje van heeft gemaakt. Of ik vraag de buurman, want die is super handig. Yammer zonder ondersteuning? Werken met Yammer zal voor menig medewerker net zo zijn als die IKEA-kast. Zonder hulp gaan ze het (wellicht) niet begrijpen. Zonder ondersteuning laten ze Yammer voor wat het is. In de doos, met alle plankjes en schroefjes bij elkaar. Want ik snap er toch niks van.

Een stappenplan laat ons weten wat we gaan doen en wanneer. We weten wat er wordt verwacht en we voldoen aan die verwachting.

Yammer succesvol introduceren

Yammer succesvol implementeren in je organisatie hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Het vraagt wel tijd en aandacht. Een goed verhaal, een duidelijke strategie, doelstellingen en  alles wat er verder nodig is om medewerkers te activeren en actief te houden op het sociale enterprise netwerk. Er valt veel winst te behalen met het werken met Yammer. In iedere organisatie. Succes hangt namelijk niet af, van hoe groot of hoe klein je organisatie is, maar of je er uit haalt wat er in zit!

Wil je weten wat er in Yammer zit? Neem contact met mij op en ik laat je kennis maken met de mogelijkheden van Yammer. Ik help jou en je organisatie om van Yammer een succes te maken!