Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Adoptie: Neem de verantwoordelijke rol

Blogs
28-6-2016

Als consultant advies & begeleiding ben ik constant op zoek naar manieren om medewerkers te betrekken bij een verandering. Bijvoorbeeld als een organisatie slimmer wil vergaderen of efficiënter digitaal wil samenwerken. En natuurlijk gebruik ik dan trainingen en snelle referentiekaarten om medewerkers bij deze verandering te ondersteunen. Maar ik ben steeds op zoek naar andere manieren, omdat ik mij realiseer dat bijvoorbeeld trainingen slechts een klein stukje kunnen doen in zo’n verandering. Volgens het 70-20-10 principe zelfs maar 10%. Onlangs had ik zelf een training en werd ik weer eens goed met mijn neus op ideeën gedrukt.

Als ik zelf trainingen geef vraag ik altijd graag aan cursisten wat zij verwachten van de training en wat ze echt willen leren. Vaak krijg ik dan een summier antwoord terug. Ze zeggen dan bijvoorbeeld “O, gewoon de tips & tricks” of “ik ben gewoon benieuwd wat ik nog kan leren op dit gebied.” Tot ik dus zelf in de training zat en mezelf ook dit antwoord hoorde geven.

Gelukkig raakte deze training dit onderwerp goed. Het ging namelijk over regie in eigen hand nemen. Daarbij ging het over de verantwoordelijke rol versus de slachtofferrol en hoe je door middel van taal een verantwoordelijke rol aan kan nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit verschil in taal:

Als antwoord op de vraag: Waarom kom je naar deze training?

Ik denk dat ik misschien nog wel iets kan leren van Office 365

Ik wil leren hoe ik tegelijk kan samenwerken in bestanden. (verantwoordelijke rol)

De verantwoordelijke rol

De verantwoordelijke rol is proactief en neemt verantwoordelijkheid. Hij probeert niet, maar wil (gaat) het doen en gaat ervoor. Hij vindt iets niet moeilijk, maar gaat iets nieuws leren. Het is een veel actievere rol. En natuurlijk lukt het niet altijd en is het ook ontzettend heerlijk om eens lekker te zeuren. Maar door het zeuren om te zetten naar een actievere houding bereik je meer. Om in zo’n houding te komen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Wat is de huidige situatie?
  2. Wil ik hier iets mee?
  3. Welke mogelijkheden creëer ik om deze situatie te verbeteren?
  4. Welke mogelijkheid kies ik en ga ik ook echt doen?

Verantwoordelijk rol: Vingers die wijzen in alle richtingen

Verantwoordelijk met 70-20-10

Door deze vragen te beantwoorden erken je de huidige situatie en beslis je of je er iets mee wilt doen. In een verandering kan het goed zijn om medewerkers te stimuleren naar een verantwoordelijke rol. Niet alleen omdat ze hierdoor willen leren en uitdagingen makkelijker aanpakken, maar ook omdat hierdoor de 70% van de 70-20-10 , waarin iemand leert door zelf te ontdekken, goed wordt aangesproken. Medewerkers maken de software mogelijk sneller eigen en gaan er zelf mee aan de slag. En natuurlijk kan het zijn dat ze de nieuwe software heel actief niet willen gebruiken, maar dan zullen ze sneller een goede reden geven waar de organisatie en de verandering van kan leren.

Al om al denk ik dat het goed is om medewerkers te motiveren naar een verantwoordelijke rol, omdat het hen in een actieve rol brengt waarin ze sneller de nieuwe software gaan gebruiken of aangeven wat er beter kan.

Ik hoop dat je met dit blog geïnspireerd raakt om een verantwoordelijke rol op te pakken bij jouw uitdagingen. Het is een krachtig instrument voor een verandering.

Heb je vragen over (andere) instrumenten of een opmerking dan zie ik deze graag tegemoet!