Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Azure, alleen maar voordelen

Veel organisaties hebben graag alle systemen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering in eigen beheer, liefst in een serverpark op locatie. Dan zien ze wat er gebeurt en zijn de beheerders in de buurt. Er kan niets misgaan, toch?

Helaas kan een bug, hack of verkeerde update tot grote problemen leiden, waardoor soms de hele bedrijfsvoering stil komt te liggen. Alleen daarom al is het verstandig om over te stappen op Microsoft Azure – en er zijn natuurlijk nog veel meer voordelen.

Binnen een organisatie zijn veel processen gaande. Sommige draaien continu, andere zijn alleen periodiek nodig. De kans is groot dat de servers altijd zijn ingericht op maximale bezetting, ook als dat niet aan de orde is. Voor een groot deel van de tijd is er dus een overschot aan beschikbare capaciteit, waarvoor net zoveel wordt betaald als wanneer die wel wordt gebruikt.

Lourens Siderius, Business Development Manager bij Wortell, legt uit hoe deze verspilling in Azure wordt ondervangen. ‘Er zijn verschillende scenario’s hoe applicaties gebruikt worden. Er is bijvoorbeeld een applicatie die als pilot gestart wordt en daarnaast groeit, of die alleen aan het einde van het jaar wordt gebruikt (predictable bursting). Zeker in het geval van predictable bursting kunnen de besparingen aanzienlijk zijn als je alleen maar gebruik maakt van de grotere capaciteit wanneer die nodig is. Van half januari tot november kan het systeem de vraag aan met een kwart van de kracht die nodig is tijdens de piekmaanden. Bij een on-premises oplossing is het niet mogelijk om deze flexibiliteit te realiseren, omdat al betaald is voor de maximale capaciteit in bijvoorbeeld de hardware. Azure kan op elk moment van de dag de benodigde kracht opschalen of terugdraaien en de organisatie betaalt alleen voor wat hij gebruikt. Dat maakt de cloud bijzonder lucratief.’

Struikelblokken

Overstappen op Azure moet heel weloverwogen worden gedaan. Werken in de cloud heeft namelijk invloed op alle processen in de organisatie en is eerder een verandering van de organisatiestructuur en de manier van werken dan een technologische verandering. Hoe overtuigend de business case voor werken in de cloud ook is, er zijn altijd een paar vraagstukken waar goed naar gekeken moet worden. Daarom proberen we deze vragen meteen het hoofd te bieden, zodat de eerste drempel al verlaagd kan worden.’

Integratie met het huidige IT landschap

De integratie verschilt uiteraard per organisatie en branche, maar er zijn altijd oplossingen voor te bedenken. Zo kunnen bestaande licenties van Microsoft in sommige gevallen worden overgenomen van on-premise naar Azure en kunnen we in overleg kijken hoe de hardware een nieuwe functie kan krijgen. Om te starten is een hybride situatie zeer aan te raden, zodat de organisatie steeds meer bekend raakt met werken in de cloud. Geleidelijk zullen er steeds meer functionaliteiten in Azure worden belegd. Pas wanneer de organisatie volwassen genoeg is om alle stappen te zetten, zullen we een volgende fase ingaan.

Onderweg naar één cloudoplossing

De kans is groot dat veel delen van maatwerkoplossingen standaard in Azure zijn opgenomen. In dat geval volstaat een technische handeling om alle data en geschiedenis van de bestaande applicaties te koppelen aan de gestandaardiseerde oplossing in Azure. Het voordeel hiervan is dat niet elke applicatie afzonderlijk hoeft te worden beheerd, omdat dat gecentraliseerd vanuit Microsoft gebeurt.

Hoe veilig is de cloud?

Azure heeft meer dan 24 datacenters over de hele wereld en dat aantal groeit gestaag. Daardoor zijn de bedrijfsdata altijd toegankelijk. Microsoft heeft trouwens 3.000 mensen in dienst op security, de onderneming geeft hier jaarlijks meer dan één miljard dollar aan uit. Als je het zo bekijkt, is de cloud veiliger dan elke andere on-premises oplossing dan ook.

Azure in de praktijk

Wortell heeft de ‘Journey to the Cloud’ van de zorgverzekeraar Het Zilveren Kruis mogen begeleiden. Deze zorgverzekeraar heeft voornamelijk te maken met het predictable bursting-model, waarbij aan het einde van het kalenderjaar veel bezoek op de website komt en de rest van het jaar slechts een fractie daarvan. Om de business case voor de overstap naar Azure te maken, is een tweetal formulieren om de beste zorgverzekering te bepalen als eerste naar de cloud gebracht. Don van Meel, Operations Manager bij Wortell, begeleidt deze digitale transitie. ‘Bij Het Zilveren Kruis waren vrijwel alle onderdelen nog on-premises ingericht. We hebben met de twee online formulieren een pilot gedraaid. De eerste vraag was: hoeveel willen we in de cloud gaan onderbrengen? Gaan we voor een IaaS, PaaS of volledige SaaS-oplossing? Gekozen is voor een hybride vorm tussen PaaS en SaaS in, waarbij de meeste zaken bij Azure komen te liggen, maar een aantal onderdelen nog in eigen beheer wordt gehouden.’

Het financiële plaatje

Toen duidelijk werd hoe de toekomstige infrastructuur eruit komt te zien, wilde Het Zilveren Kruis het financiële plaatje zien. ‘Nadat we de huidige infrastructuur schematisch hadden uitgetekend en bij elke stap de benodigde kosten hadden toegevoegd om ze draaiende te houden, inclusief licenties, SQL-servers en beheerkosten, bleken ze hoger uit te vallen dan gedacht,’ aldus Don. ‘Dan was er nog de maandenlange overcapaciteit omdat er alleen aan het einde van het jaar een piekperiode is, en moest er wat aan de verspilling worden gedaan. Dankzij Azure kunnen we voor het grootste deel van het jaar een kleinere server inzetten, waar we minder voor betalen. We kunnen extra capaciteit bijschakelen tijdens de piekmaanden en niet op basis van een ruime schatting. Een en ander zorgt bij deze zorgverzekeraar voor een totale kostenbesparing van 25% over de komende drie jaar.’