Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Basisinrichting in Azure met één druk op de knop

De overgang naar Azure brengt soms behoorlijk wat vragen met zich mee. Hoe ga je te werk? Hoeveel moeite steek je erin? En welke techniek zit er eigenlijk achter? We vertellen het je allemaal in deze blog.

Basisinfrastructuur in Azure: korte uitleg

‘Met één druk op de knop naar een basisinrichting in Azure’: wat betekent dit nu precies? In een notendop: je gaat een basisinfrastructuur in Azure geautomatiseerd inrichten. Deze vormt de basis voor een eigen datacenter in de cloud én voor de infrastructuur die nodig is voor de moderne werkplek. Hoe dit werkt? Het gedeelte dat in Azure komt te staan, wordt een verlengde van je eigen datacenter – of dit nu on-premise staat of elders wordt gehost. Hier komt simpelweg een VPN-connectie bij. Staat die basis, dan kun je in rap tempo overgaan naar Azure.

Flexibel, schaalbaar en snel

Een groot voordeel is dat Azure op deze manier veel flexibeler wordt in gebruik. Koop je in bij een traditioneel datacenter, dan moet je rekening houden met piek- en dalmomenten gedurende het hele jaar. Bij Azure hoeft dat niet: al naar gelang je behoeften kun je eenvoudig op- en bijschalen, óók automatisch. Daarnaast profiteer je van snelheid: binnen de kortste keren heb je je nieuwe infrastructuur bij de hand. Met één druk op de knop rol je een template uit die meteen staat én bruikbaar is. Bij een traditioneel datacenter ben je afhankelijk van het bedrijf: pas wanneer die besluit om veranderingen door te voeren, haal je hier voordeel uit. Met Azure behoud jij de controle. Je hebt veel meer inzicht en bepaalt zelf wat je doet én wanneer je dat doet.

Van blauwdruk naar uitrol: weinig moeite, veel profijt

Zelf een omgeving in de portal in elkaar klikken is een tijdrovende taak.
Bij Wortell creëren we een basisomgeving echter met één druk op de knop, waardoor je hier binnen een dag gebruik van kunt maken.
Hiervoor zetten we zogeheten ARM-templates in, die de hele basisinfrastructuur in een aantal JSON-bestanden beschrijven. Je kunt deze templates zien als een soort blauwdrukken. Om deze goed op te zetten vragen we je om een aantal gegevens, die we invullen in de templates. Eén muisklik later is de uitrol in gang gezet – daar hoef je niets voor te doen. Onze templates hebben een centrale opslagplaats, Azure DevOps. Van daaruit zorgen wij ervoor dat alle gebruikers van de templates werken op dezelfde basis. Dit maakt het makkelijker om alles over te dragen naar beheer. En hoe zit het dan met de beveiliging? Ook die is goed geregeld. Over alle security is reeds zorgvuldig nagedacht. Je basisinrichting in Azure voor een datacenter migratie staat dus écht in één keer!