Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Continuous Delivery, belangrijke factor van iedere 'as a service', zo ook Azure RemoteApp

Blogs
17-3-2015

Ben je nog niet bekend met Microsoft Azure RemoteApp? Deze blog post beschrijft de technologie en de mogelijkheden Azure RemoteApp: traditionele Windows applicaties vanuit de Cloud.

Switch naar Continuous Delivery

Als je wat langer in de IT werkt of met IT te maken hebt, dan ken je deze uitdrukkingen vast; “Die features komen pas beschikbaar in de R2 editie, welke over een jaar verwacht wordt” of “We wachten met de uitrol van Service Pack 2 totdat Service Pack 3 beschikbaar is”. De vraag vanuit gebruikers veranderd en organisaties veranderen langzaam mee. De insteek van Azure en alle diensten die Azure biedt, spelen daar volledig op in. Continuous Delivery, ofwel het continue doorvoeren van verbeteringen en nieuwe functionaliteit, is één van de sleutelwoorden van Azure. Geen jaar meer wachten op de release van een product voor die ene enkele nieuwe feature, maar continue verbetering en vooruitgang. Dat er impact is op organisaties moge duidelijk zijn. De blog post van Robert van Son Laten we de IT Organisatie niet vergeten beschrijft ook heel goed de impact van Continuous Delivery op IT Operations.

Traditioneel wordt een nieuwe inrichting (in een ideale situatie) gebaseerd op de meest recente technologie en server producten. Enkele jaren geleden zou bijvoorbeeld een Remote Desktop Services oplossing, in een on premises of private Cloud omgeving, gebaseerd worden op Windows Server 2012. Traditioneel zou je voor uitbreidingen van de mogelijkheden voor een dergelijk platform, los van tussentijdse bugfixes, moeten wachten op de release van R2. Met de komst van Azure in het algemeen, en in dit geval specifiek Azure RemoteApp, verandert dat volledig.

Continuous Delivery van Azure RemoteApp

Mooi voorbeeld zijn twee recente ontwikkelingen op de Azure RemoteApp dienst. Azure RemoteApp bereikte de status General Availability half december 2014. Al sinds geruime tijd heeft Microsoft Azure Remote Appook een “User Voice”, een klankbord specifiek voor Azure RemoteApp waarmee geregistreerde gebruikers verzoeken kunnen indienen voor uitbreidingen die ze graag willen zien en ook kunnen stemmen op andere verzoeken. Uit mijn directe connecties met het RDS Product Team weet ik dat dit klankbord een belangrijke bron van input is als het gaat om het bepalen prioriteit van de Continuous Deliverycyclus van Azure RemoteApp. Recent zijn er twee belangrijke stappen genomen in de ontwikkeling van dit platform die bewijzen dat Continuous Delivery zijn vruchten afwerpt.

PowerShell SupportAzure RemoteApp Powershell Commands
Azure RemoteApp is prima te beheren middels de Azure Console. Powershell is uiteraard niet meer weg te denken als methodiek voor automatisering. Zeer recent is dan ook door het Azure PowerShell team, Azure PowerShell uitgebreid met commandlets voor het beheren van Azure RemoteApp!

Azure IaaS als bron voor Azure RemoteApp templates
Indien een organisatie eigen applicaties beschikbaar wil stellen in een Azure RemoteApp scenario (en in de meeste gevallen is dat zo) dan is onderdeel van de inrichting het opzetten van een Azure RemoteApp azureTemplate Image met alle gewenste applicaties. Op dit moment dient een dergelijk Template Image lokaal gecreëerd te worden en vervolgens in zijn volledigheid geüpload te worden naar Azure. Het upload proces kan, afhankelijk van de grootte van Template Image en de beschikbare bandbreedte, vele uren in beslag nemen. Zonde, want waarom zou je dat Template Image niet in Azure IaaS kunnen maken? Precies dit sinds vandaag beschikbaar!. Als RDS MVP heb ik al met deze nieuwe functionaliteit kunnen testen, maar sinds vandaag dus publiek beschikbaar: Now publically available: Creating Azure RemoteApp templates using Azure IaaS!

Een belangrijke factor

Het idee achter iedere 'as a service' variant is specifieke zaken uit handen geven om je als organisatie te kunnen richten op je belangrijkste bedrijfsprocessen. Functionaliteit voor een vast bedrag per gebruiker per maand afnemen, betekend vaak minder initiële investeringen en overzichtelijke maandlasten. Azure RemoteApp zou je kunnen zien als de Desktop as a Service variant vanuit Microsoft en past volledig in dat profiel. Als organisatie neem je Azure RemoteApp af voor een vast bedrag per gebruiker per maand om vervolgens je traditionele Windows applicaties beschikbaar te stellen vanuit de Cloud. Je accepteert daarmee het Continuous Delivery concept en lift dus ook automatisch mee met alle verbeteringen en nieuwe mogelijkheden welke door Microsoft doorgevoerd worden op het platform. Wat mij betreft een belangrijke factor voor het succes van iedere ‘as a service’, zo ook Azure RemoteApp!