Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

CYOD on steroïds

Blogs
12-7-2018
Steeds meer bedrijven en organisaties bewegen van Bring Your Own Device (BYOD) naar Choose Your Own Device (CYOD). Medewerkers mogen hun eigen laptop uitkiezen en dat heeft eigenlijk alleen maar voordelen, voor zowel werkgever als medewerker. Niet alleen wordt de computer volledig automatisch op afstand geïnstalleerd en geconfigureerd volgens de organisatie specifieke standaarden, maar mensen voelen zich ook verantwoordelijker voor hun bedrijfscomputer dan vroeger. Win-win!

Vaste computer is bijna not done

De gemiddelde eindgebruiker is steeds computervaardiger, als je het vergelijkt met vroeger. Of het nu gaat om een medewerker die net uit de schoolbanken komt en aan zijn eerste baan begint, of om iemand die al heel lang in het bedrijfsleven meeloopt: men is gewend om met een computer te werken. Mensen groeien er mee op, of worden er al zo lang mee geconfronteerd dat ze zich ook steeds comfortabeler beginnen te voelen als ze achter een computer zitten. Hierdoor kunnen mensen ook steeds meer verantwoordelijkheid nemen in het gebruik van een computer. Vaste computers zijn tegenwoordig bijna ‘not done’. De gemiddelde medewerker die de computer intensief moet gebruiken, doet dat met een laptop. Nog niet zo lang geleden ging je naar de IT-afdeling. Daar kreeg je een laptop en je kon aan de slag.

Bring Your Own Device

Toen kwam de trend BYOD op, Bring Your Own Device. Je neemt je eigen persoonlijke apparaat mee naar kantoor en daar werk je op. Op zich is dat een prima manier van werken, maar voor veel organisaties is het niet toereikend. Er moet vaak specifieke software op geïnstalleerd worden vanwege beveiligingsafspraken die binnen een organisatie gelden, er zijn dus hele stricte maatregelen van toepassing op zo’n werkplek. En dat is lastig binnen BYOD. Mede door de toenemende roep om privacy – met de AVG / GDPR daar als belangrijke wetgeving in – zien we een enorme terugkeer naar de werkplek van het bedrijf. Maar mensen hebben tegelijkertijd eigenlijk wel de behoefte aan meer controle over hun eigen systeem.

Choose Your Own Device

Botst dit dus? Dat hoeft niet. Want Wortell biedt de mogelijkheid om mensen zelfstandig hun eigen computer te laten uitzoeken, installeren en configureren binnen de door de organisatie gestelde standaarden. Choose Your Own Device on steroïds. Als medewerker ga je naar de webshop van de organisatie en je selecteert een laptop die aan jouw persoonlijke wensen en eisen voldoet. Wat ook kan is dat je een laptop bij een algemene leverancier koopt en die krijgt thuisgestuurd, of dat de organisatie hem koopt en je hem thuis of op kantoor toegestuurd krijgt. Maar in alle gevallen geldt dat je als eindgebruiker in feite een kale laptop geleverd krijgt.

Volledige automatische installatie op afstand

Wat er vervolgens gebeurt: de medewerker start zijn nieuwe laptop op en er wordt een aantal vragen gesteld over taal en netwerk. Je moet vervolgens je zakelijke e-mailadres en wachtwoord invoeren. Hierna wordt de laptop volledig op afstand geautomatiseerd geïnstalleerd en precies geconfigureerd volgens de organisatiespecifieke wensen en eisen. Je hoeft hiervoor overigens niet ingelogd te zijn op het bedrijfsnetwerk. Het maakt niet uit waar je je bevindt, of dat nu thuis is of op reis. Het enige dat je nodig hebt is een laptop met minimaal Windows 10. Als je voor de eerste keer opstart en je zakelijk e-mailadres plus wachtwoord invult, dan wordt alles geregeld. Zo kan voldaan worden aan allerlei soorten veiligheidseisen, zoals encryptie van de harddisk, het installeren van beveiligingssoftware zoals anti-virus, firewall en anti-malware. Allemaal om ervoor te zorgen dat je een superveilig apparaat krijgt. Ook wordt alle software waarmee je werkt geïnstalleerd op jouw laptop. Dat kunnen drie soorten software zijn. Ten eerste software die lokaal wordt geïnstalleerd op je laptop, denk aan Outlook en Word, Excel en bedrijfsspecifieke applicaties. Ten tweede wordt binnen je startmenu applicaties beschikbaar gesteld middels remote desktop services. Zo’n applicatie start je en dan lijkt het alsof je werkt op je eigen computer, maar in werkelijkheid wordt het centraal aangeboden vanuit een datacentrum. Het derde type software dat beschikbaar wordt gesteld is SaaS, Software as a Service. Een browsergebaseerde versie van een specifieke applicatie.

Psychologisch effect

Als organisatie heb je met CYOD alle grip op veiligheid en op privacy. Mensen kiezen zelf hun eigen laptop uit, de werkgever betaalt. Maar wel binnen de kaders die door de organisatie gesteld zijn, zoals next business day garantie. Het is nog steeds een laptop van de zaak, maar je ziet dat mensen toch het gevoel hebben dat het hun eigen laptop is. En het heeft een grappig psychologisch effect: mensen hebben ook het gevoel dat men superveranwoordelijk is voor zo’n apparaat. Men gaat er voorzichtiger mee om en als er iets mis mee is, is men eerder geneigd om het snel op te lossen. Win-win!