Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

De 10 voorspellingen voor Office 365 en SharePoint in 2015

Blogs
13-6-2017

MicrosoftTrends schreef hier een blog over, hieronder de top 10 voorspellingen voor 2015 op een rijtje.

1. Lancering van SharePoint 2016

SharePoint 2013 is sinds de introductie in 2012 nauwelijks verandert, terwijl Office 365 door Microsoft continu wordt geüpdatet. Begin februari heeft Microsoft de opvolger van SharePoint 2013 aangekondigd: SharePoint Server 2016. Uiteraard zijn wij benieuwd welke nieuwe functionaliteiten er gelanceerd worden. En wordt dit de laatste on-premise versie van SharePoint, gezien de cloud-first strategie van Microsoft? Meer over deze aankondiging vind je in het artikel over SharePoint Server 2016 op onze website.

SharePoint 2016 Office365

2. Office 365 als centrale portal site

De producten binnen Office 365 zijn de laatste tijd flink verbeterd. Hierbij wordt Office 365 steeds meer als centrale portal gepositioneerd, waar SharePoint deze functie eerst vervulde. Denk hierbij aan de ribbon waar de verschillende functionaliteiten van Office 365 benadert kunnen worden. Met de branding voor Office 365 en de introductie van de App Launcher wordt Office 365 hiermee de centrale plaats vanuit waar alle diensten geraadpleegd kunnen worden.

3. SharePoint als centrale plaats voor back-end opslag voor verschillende applicaties

Met de introductie van de API's voor Office 365 en Delve, worden SharePoint en Office 365 steeds meer de centrale opslag plaats voor documenten, email, conversaties en andere informatie voor web- en mobiele applicaties. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om webparts, server side code en andere SharePoint ontwikkel tools te beheersen. Dit biedt dus interessante mogelijkheden om koppelingen te realiseren naar bijvoorbeeld SharePoint, Exchange, Lync en Yammer om content te uploaden of informatie te zoeken.

4. Betere integratie van Microsoft Azure en Office 365

Azure en Office 365 zijn min of meer apart ontwikkeld, waarbij Azure focust op hosting in de cloud en Office 365 de nadruk legt op samenwerken (collaboration). Microsoft ziet echter ook in dat het combineren van Azure en Office 365 veel voordelen met zich mee kan brengen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan het automatiseren van SharePoint taken vanuit Azure, of het delen van informatie vanuit Azure op SharePoint. De mogelijkheden zijn eindeloos en de verwachting is dan ook dat Microsoft hier op in zal springen door deze integratie te vereenvoudigen.

5. Beperkingen design in SharePoint Online (Office 365)

Microsoft raadt het gebruik van Custom Branding af in SharePoint Online. De verwachting is de mogelijkheden om het design aan te passen verder beperkt zal worden, aangezien Microsoft de kracht van out-of-the-box Office 365 wil benutten. Dit vraagt dus extra uitdagingen op SharePoint Design gebied, waar ETTU in de realisatie van haar portalen al rekening mee houdt. Zo maakt het Cloud Social Intranet gebruik van de standaard design mogelijkheden van SharePoint Online.

OneDrive for Business

6. Nieuwe portal functionaliteiten

Eind 2014 heeft Microsoft de Office 365 Video Portal gelanceerd, waarmee YouTube-achtige functionaliteiten naar SharePoint worden gebracht. In het verleden zou dit een webpart-functionaliteit zijn geweest die toegevoegd werd binnen SharePoint. Microsoft probeert de kracht van de Office 365 Video Portal echter te bundelen en als aparte functionaliteit aan te bieden. De verwachting is dat Microsoft meer van dit soort functionaliteiten gebundeld aan zal gaan bieden.

7. Ondersteuning op andere systemen

In het verleden werkte SharePoint alleen goed op Windows devices en Internet Explorer. Sinds 2014 timmert Microsoft echter behoorlijk aan de weg om ook op andere platforms zoals iOS en Android applicaties te ontwikkelen om informatie te ontsluiten. Deze trend zal Microsoft ook in 2015 doorzetten en meer en meer open applicaties gaan aanbieden.

Daarnaast richt Microsoft zich ook steeds meer op de integratie met andere oplossingen, zoals Salesforce en Dropbox. Op deze wijze hoopt Microsoft een uniforme portal functie te vervullen voor verschillende online services.

8. Verbeteringen cloud storage

OneDrive voor Business gaat een enorme vlucht nemen, wat blijkt uit verschillende presentaties tijdens de Office 365 Summit Amsterdam in februari 2015. Zo zie je dat de opslag per gebruiker al verhoogd is van 25GB naar 1TB en de maximale bestandsgrote is verhoogd van 2GB naar 10GB.

Aangezien organisaties steeds meer én grotere bestanden opslaan, speelt dit in op de veranderende vraag in de markt. Het is dan ook belangrijk vanuit een gebruikersperspectief dat de performance van OneDrive voor Business niet te wensen over laat. Microsoft gaat dit jaar dan ook flink aan de slag om de performance van OneDrive voor Business verder te verbeteren, zodat het dé opvolger wordt van de lokale fileshare.

design beperkingen office365


9. Opvolger voor InfoPath?

Microsoft beloofde een vervanger voor InfoPath toen het aankondigde te stoppen met de ontwikkeling van InfoPath. In 2014 presenteerde Microsoft de laatste ontwikkelingen over Forms on SharePoint Lists (FoSL), waarmee formulieren direct online bewerkt kunnen worden. In februari 2015 heeft Microsoft echter aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling van FoSL en er worden ook geen presentaties over dit onderwerp verzorgt tijdens Microsoft Ignite in mei 2015. Vanuit Microsoft blijft het stil omtrent een alternatief voor InfoPath.

Op zoek naar een opvolger voor InfoPath? Bekijk deze lijst met InfoPath alternatieven.

10. Ondersteuning voor public facing websites stopt

In eerdere (on-premise) versies van SharePoint was het mogelijk om SharePoint in te zetten als oplossing voor publieke websites. Webtechnologiën veranderen snel en SharePoint heeft moeite concurrenten op dit gebied te volgen. Daarnaast wordt Azure ook door Microsoft gepositioneerd als de oplossing om websites te hosten, bijvoorbeeld met de out-of-the-box installatie van Wordpress.

Microsoft heeft dan ook aangekondigd dat de ondersteuning voor public facing websites in Office 365 stopt en de vraag is of dit mogelijk wordt in SharePoint Server 2016. SharePoint zal naar verwachting meer gebruikt gaan worden als backend opslag van informatie en content, waarbij Wordpress en andere op .NET gebaseerde oplossingen worden gebruikt als Web Content Management Systemen.