Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

De belangrijkste Office 365 updates van januari 2019

Blogs
13-6-2017

Het nieuwe jaar is al ruimschoots van start gegaan en Microsoft blijft onvermoeid doorgaan met het uitvoeren van updates op de Office 365 omgeving. In deze samenvatting van de updates die in januari 2019 zijn aangekondigd of waarvan de uitrol al is gestart, benoemen we twee updates die conflicten zouden kunnen veroorzaken. De andere updates zijn ofwel nieuwe functionaliteiten of verbeteringen op de User Interface of User Experience. Bij vragen over de updates of meer uitleg over de aangekondigde veranderingen, staat ETTU natuurlijk voor je klaar.

De encryptiemethode 3DES wordt uitgefaseerd

In een eerder artikel hebben we al verteld dat TLS 1.0 en 1.1 niet meer ondersteund blijven, maar hetzelfde gaat nu ook gelden voor 3DES. Omdat 3DES een van de encryptiemethoden is waar Microsoft Office 365 gebruik van kan maken, is het voor IT-afdelingen niet altijd expliciet duidelijk of deze nu gebruikt wordt. Daarom zijn er verschillende rapportages beschikbaar waaruit afgelezen wordt of en waar er 3DES gehanteerd wordt. Deze rapportages zijn noodzakelijk om alle punten te achterhalen en om deze te vervangen.

De werking van 3DES stopt op 28 februari 2019 definitief, dus voor deze datum moet gecontroleerd worden of er nu gebruik van wordt gemaakt. Zo ja, dan moet hier voor deze deadline een alternatief voor ingericht zijn.

 

De standaard cliënt installatie van Office 365 wordt 64 bit

Wanneer er op een laptop of pc een lokale installatie wordt gedaan van Office 365 wordt deze vanaf half januari 2019 standaard aangeboden als de 64 bit versie. Wanneer er bepaalde add-ins zijn toegevoegd die gemaakt zijn voor de 32 bit versie, zullen deze niet meer werkzaam zijn op de 64 bit variant. Vooral als organisaties de eindgebruikers de mogelijkheid geven om zelf programma’s of applicaties te installeren op het zakelijke device, kan dit onbedoeld conflicten opleveren.

Het blijft wel mogelijk om de 32 bit versie te gebruiken, maar dan moet dit bij de installatie expliciet aangegeven worden.

 

De overstap van Video naar Stream kan binnenkort vrijwillig

In het artikel over de updates van november 2018 hebben we al aangegeven dat de overstap van Office 365 Video naar Microsoft Stream een feit gaat worden. In het eerste kwartaal van 2019 zal de overstap duidelijkere vormen krijgen en wordt het mogelijk om al vrijwillig te gaan migreren naar deze nieuwe omgeving. Zodra deze migratie beschikbaar is gemaakt voor de tenant, zal voor administrators een banner zichtbaar worden in de Office 365 Video Portal.

Wanneer je ervoor kiest om de migratie uit te voeren, is dit definitief en kan deze niet afgebroken worden. Kijk voorafgaand aan de migratie goed wat de eventuele implicaties zijn voor jouw tenant en stap voorbereid over naar de nieuwe en verbeterde dienst.

 

Meegaan met de tijd: nieuwe iconen voor Office 365 App Tiles

De laatste keer dat Microsoft de iconen van de Office applicaties heeft vernieuwd was in 2013. Sinds die tijd is het platform enorm gegroeid en zijn de iconen ook aan een nieuw uiterlijk toe. Van half januari tot eind februari 2019, zullen de nieuwe iconen verschijnen in de cliënt-applicatie en in de Office 365 Web Portal. Het kan de moeite lonen om eindgebruikers te wijzen op deze verandering; alleen het icoontje van de applicatie verandert, aan de werking en inhoud van het programma zelf wordt met deze update niet gesleuteld.

 

Standaard Flow Templates in OneDrive

De kans is groot dat in jouw tenant de wijziging al is doorgevoerd: er zijn standaard Flows beschikbaar in OneDrive. Zo is het mogelijk om een document te selecteren binnen de web interface en deze met één klik op de knop om te zetten naar PDF of om deze voor goedkeuring naar een ander te sturen. Waar dit eerst alleen mogelijk was na het openen van het document, is deze handeling nu niet meer nodig. Deze functionaliteiten zijn perfecte voorbeelden van hoe efficiency vergroot wordt en het is niet ondenkbaar dat er meer standaard Flows worden toegevoegd aan deze snelkoppeling.

 

Role based access voor alerts in Security & Compliance

In de updates van december 2018 hebben we al laten zien dat er binnen Teams vier nieuwe administrator-rollen gedefinieerd worden om zo de juiste persoon aan de binnenkomende informatie te koppelen. Van 19 februari tot eind maart 2019 wordt deze manier van werken ook in Security & Compliance toegevoegd. Het wordt dan mogelijk om per soort alert een ontvanger toe te voegen. Zo krijgen de administrators alleen die alerts die voor hun rol relevant zijn, waardoor ze hier ook beter op kunnen inspelen.

Zodra deze functionaliteit beschikbaar komt, moeten de koppelingen wel handmatig ingeregeld worden. Daarom is het verstandig om nu al de juiste rollen te definiëren en te bepalen wie wanneer welke alerts moet krijgen.

Net zoals elke maand kunnen de Microsoft updates in januari 2019 enerzijds zorgen voor wat problemen, maar aan de andere kant zijn er altijd nieuwe functionaliteiten die het werken gemakkelijker maken. Heb je vragen over deze updates of ben je benieuwd hoe de nieuwe functionaliteiten in jouw organisatie geïntegreerd kunnen worden? ETTU staat klaar om antwoorden te geven op al je vragen.