Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De cloud brengt innovatie voor het Microsoft platform

Blogs
3-3-2014

​Tijdens de SharePoint Conference wordt het nóg duidelijker. Microsoft gaat ‘all-in’ de cloud.

Hoewel de conferentie over SharePoint gaat, is gedurende de openingspresentatie vaker het woord 'Office365' gevallen dan het woord 'SharePoint'. Een hele serie aan nieuwe functionaliteiten zijn de revue gepasseerd. En al deze innovaties worden gedaan in Office 365/SharePoint Online, geen enkele in de lokale versie van SharePoint.

Natuurlijk is de Cloud een trend en doet Microsoft daar vrolijk aan mee. Dat software niet meer lokaal geïnstalleerd wordt, maar als dienst wordt aangeboden, brengt voor Microsoft ook enkele belangrijke voordelen. Het centraal beheren van applicaties zorgt ervoor dat ze continu kan blijven innoveren. De meest belangrijke innovaties liggen op fronten die niet mogelijk zijn in een ‘On Premise’ omgeving. Dit omdat daarvoor te veel rekenkracht nodig zou zijn of de implementatie/installatie te complex is. Ook zou het noodzakelijk zijn dat organisaties continu de laatste versie van software installeren en niet blijven steken op een bepaald niveau. Dat laatste gebeurt echter bij veel organisaties. Denk aan de grote hoeveelheid bedrijven die nog steeds zwaar verouderde Windows XP gebruiken.

De Cloud biedt Microsoft de mogelijkheid om op een heel snel tempo te innoveren. Enkele door Microsoft aangekondigde innovaties die ‘gedreven’ worden door Office365:

Office Graph: Een nieuwe functie die alle Office producten van Microsoft met elkaar verbindt. Daarbij worden eigenlijk niet zozeer de Office producten met elkaar verbonden, maar veel meer de onderliggende informatielagen. Indien er bijvoorbeeld in Outlook een klantpresentatie gepland staat die vervolgens met PowerPoint wordt gegeven en er een discussie in Yammer over diezelfde klant plaatsvindt, kan Microsoft al deze gegevens met elkaar combineren. Iets wat normaal alleen handmatig gedaan kan worden.

Oslo: Project Oslo maakt de Office Graph zichtbaar. Gebruikers kunnen middels een website gekoppeld aan Office365 en via een, in eerste instantie alleen Windows 8, App bekijken wat interessant voor hen is. Alle informatie uit de verschillende Office365 producten die gebruikt worden, wordt daarbij gecombineerd. Denk aan het eerdere voorbeeld waarbij recent gegeven presentaties aan een organisatie worden samengevoegd en weergegeven.

Connected Experieces: Dat al die verschillende producten met elkaar gekoppeld zijn zal verder gaan dan alleen een Oslo App en website. Yammer groepen worden bijvoorbeeld ook in Outlook weergegeven. Vervolgens kun je ook vanuit Outlook nieuwe posts plaatsen. SharePoint sites worden automatisch aangemaakt (en beheerd) op basis van Yammer groepen en ga zo maar door.

Video Portal: Tot slot zal Microsoft met allerlei kant-en-klaar in te zetten innovaties komen die direct door organisaties te gebruiken zijn. Een voorbeeld hiervan is de Video Portal in SharePoint Online. Deze kleine toepassing/site maakt het mogelijk voor organisaties om zelf een video portal op te bouwen en zo bijvoorbeeld allerlei video’s te delen over een bepaald onderwerp met de organisatie. Dit is de eerste van vele soortgelijke innovaties die Microsoft over de komende periode zal introduceren.

Utbreiding van storage naar 1TB per Site Collectie: Een heel andere soort innovatie, maar zeker even belangrijk, is dat binnenkort Site Collecties kunnen groeien tot 1TB.

Zonder de Cloud was het niet mogelijk geweest in zo’n rap tempo te innoveren en nieuwe functies snel naar eindgebruikers te brengen. De genoemde functies zullen allemaal over de komende maanden beschikbaar komen. Dit zal gefaseerd plaatsvinden.

Maar gebeurt er dan helemaal niets meer met SharePoint On Premise? Zeker wel. In 2015 zal Microsoft met SharePoint 2015 komen. Eerst komt Microsoft nog met SP1 voor 2013. Deze nieuwe versie zal betere ondersteuning bieden voor Yammer en OneDrive. Eén van de uitbreidingen is dat OneDrive for Business in Office 365 vanaf een On Premise SharePoint omgeving beheerd kan worden.

De komende dagen zullen de nodige updates gepost worden over nieuwe innovaties die Microsoft heeft aangekondigd.