Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De cruciale rol van management bij digitale transformatie in de zorg

Blogs
Adoptie
Alice Roes
12-6-2023

In het tijdperk van toenemende arbeidsmarktproblematiek en dubbele vergrijzing is digitalisering een noodzaak geworden in de zorgsector. Steeds meer zorgorganisaties zetten hun eerste stappen op het pad van de digitale transformatie. Het IT-management heeft allerlei ideeën om de digitale werkplek te verbeteren, een nieuw ECD of EPC in te voeren en technische innovaties als eHealth en domotica te integreren.  

Een groot aandachtspunt hierbij is dat de zorgmedewerkers meestal niet zo geïnteresseerd zijn in technologie. Hun primaire focus is de zorg voor cliënten en patiënten. Voor hen is technologie niet meer dan een hulpmiddel dat hen kan helpen. Echter zien we in de praktijk ook regelmatig dat de techniek juist tegen hen werkt. Als de techniek niet aansluit bij de medewerker en de implementatie niet goed begeleid wordt, kan dit zorgen voor weerstand of frustratie bij de zorgmedewerker. Of zelfs paniek als de zorgmedewerker niet weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Het gevolg is vaak dat de implementatie van nieuwe technologie geen succes wordt, omdat de technologie niet of niet op de juiste manier wordt gebruikt. 

Hoe kunnen we de kloof tussen mens en technologie overbruggen?  

De enige manier om succesvol te zijn is door niet alleen te focussen op de technologie, maar ook aandacht te hebben voor de mensen die betrokken zijn bij de verandering en hen daarbij te helpen. Technologie implementeren is zoveel meer dan een computer overhandigen en mensen leren op knoppen te drukken. We moeten mensen echt betrekken en inspireren, we moeten hen ervan bewust maken waarom deze verandering nodig is en hen laten zien wat ze met deze technologie kunnen. Technologie hoort vóór je te werken en niet tegen je. 

 

Download

Change Management brochure

Change Management: een heldere visie en een gestructureerde aanpak vóórdat de daadwerkelijke transformatie begint. Download de brochure. 

We trainen en geven handleidingen, zijn we er dan? 

Vaak wordt er gedacht dat we medewerkers moeten trainen door handleidingen aan te bieden en een voorbeeld te laten zien. Hierbij wordt een gedegen communicatiestrategie vergeten, maar vooral ook de rol die het management heeft in het adequaat faciliteren van de verandering die gepaard gaan met de implementatie van de technologie. Juist zijn de zakelijke beslissers, directie en management nodig om deze verandering te implementeren. Ze zijn de grootste sponsors en het voorbeeld voor medewerkers die nieuwe technologie moeten omarmen.  

Kortom, het managen van de menselijke kant van verandering is noodzakelijk bij het implementeren van nieuwe technologie binnen jouw zorginstelling. Veranderingsmanagement is cruciaal om bedrijfsdoelstellingen met succes te bereiken.  

 

Meer informatie.

Wil je meer informatie of eens een kopje koffie drinken? Neem gerust contact met ons op.