Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De juiste kaders als fundament voor de moderne werkplek in Office 365

De wereld verandert snel en continu en het is voor organisaties zaak om bij te blijven met deze ontwikkelingen. De makkelijkste manier om dit te doen, is om gebruik te maken van Office 365. Als clouddienst is Office 365 continu in ontwikkeling, ten gunste van de gebruiker. "Echter, zomaar Office 365 aanschaffen en implementeren is niet genoeg om optimaal gebruik te maken van het platform."Aan het woord is Andries den Haan, Cloud Architect bij Wortell. "Het is ontzettend belangrijk om op basis van de beoogde business scenario's vast te stellen hoe het platform op de beste manier in te richten en beheren om gebruikers te voorzien van de juiste kaders om veilig samen te werken."  

Het bepalen van de business scenario's

Business scenario's zijn thema's waar de organisatie zich nu en in de toekomst op wilt gaan focussen. Vanuit Microsoft zijn er al een aantal scenario's benoemd, maar organisaties kunnen zelf ook eigen, branche-specifieke scenario's benoemen. De scenario's die door Microsoft zijn geformuleerd zijn universeel en kunnen voor elke organisatie van belang zijn. Het gaat om 'Samenwerken met externe partners', 'Informeren en activeren van medewerkers', 'Kennisdeling' en 'Business processen transformeren'. "Waar mogelijk kunnen we organisaties helpen met het duidelijk krijgen van de business scenario's die voor hen van belang zouden moeten zijn. Vervolgens kijken we hoe we deze business scenario's gaan implementeren in Office 365 en hoe we de kaders (beheersing, beveiliging) hieromheen vaststellen."  

De aandachtspunten binnen een business scenario

Zodra een organisatie aan de slag wilt gaan met een business scenario, zijn er een aantal aandachtspunten rondom governance waarop Wortell focus legt. Andries legt uit: "In workshops worden deze aandachtspunten uitgebreid besproken, waardoor de klant een geïnformeerd besluit kan nemen over bepaalde instellingen in het platform. Aan de hand van onze ervaring kunnen we de klant informeren over de mogelijkheden en meedenken over welke inrichting het beste past in de situatie. Vaak wordt een klant verblind door de mooie functionaliteit die het samenwerken voor de eindgebruiker gemakkelijker maken, maar het is ontzettend belangrijk om ook de governance aspecten hier gelijk in mee te nemen." In het voorbeeld van het business scenario 'Samenwerken met externe partners' worden bijvoorbeeld onderstaande aandachtspunten besproken in workshops:
  • Data classificatie. Welke data is meer of minder gevoelig en vereist hierdoor mogelijk extra beveiliging tegen uitlekken? Aan de hand van welke uitgangspunten wordt bepaald welke classificatie de data krijgt. Hoe wordt er omgesprongen met data die in de verschillende classificaties zit?
  • Mobiele apparaten en apps. In hoeverre kunnen medewerkers en/of externe partners toegang krijgen tot data via mobiele apparaten? Krijgen ze inzicht in alle onderdelen of alleen een selecte groep van data? Kunnen ze data aanpassen of alleen maar inzien?
  • Lifecycle management. Hoe wordt bepaald wanneer de samenwerking in bepaalde omgevingen ophoudt? Welke data moet daarna nog beschikbaar blijven en welke onderdelen mogen of moeten vernietigd worden?
  • Moet het voor alle medewerkers mogelijk zijn om zelf sites aan te maken of moet deze mogelijkheid bij een selecte groep medewerkers liggen of enkel bij IT? Weegt het risico op wildgroei op tegen de voordelen van eigen verantwoordelijkheden bij het aanmaken van een site?
In het voorbeeld van de zelfservice voor het aanmaken van sites zien we wat er allemaal bij komt kijken. De vraag is namelijk niet: 'Mogen werknemers zelf sites aanmaken, ja of nee?', maar de vraag is eerder 'Onder welke omstandigheden kunnen werknemers zelf sites aanmaken?'. Aan de hand van dergelijke vragen wordt Office 365 op verschillende punten ingericht om het beoogde scenario te ondersteunen. Denk hierbij aan dat men geen openbare site aan mag maken met de naam 'Directie', 'Reorganisatie' of 'Examenuitslagen'. Bovendien kunnen omstandigheden veranderen. Naast wildgroei van samenwerkingsomgevingen, wordt het risico op datalekkage groter wanneer Office 365 suboptimaal is ingericht. Daarnaast kan de inrichting in strijd zijn met wet- en regelgeving en wordt de beheer-last van de omgeving onnodig vergroot. Al deze risico's zijn redenen genoeg om kritisch te kijken naar de inrichting van zowel een nieuwe Office 365 omgeving, als de bestaande omgeving.  

Het spanningsveld tussen een generieke invulling en specifieke kaders

Wanneer de business scenario's ook zijn uitgewerkt op het gebied van governance, dan is het zaak om naast het scenario ook het grote plaatje in zicht te blijven houden. Bepaalde kaders die opgesteld worden voor een bepaald business scenario gelden voor het gehele platform en kunnen in strijd zijn met kaders van een ander business scenario. "Bovendien proberen we altijd te streven naar een zo generiek mogelijke inrichting, om het aantal uitzonderingsregels tot een minimum te beperken", legt Andries uit.  

Continue verandering vraagt om continue aandacht

"Een organisatie is continu in beweging. Veranderingen vinden plaats in de markt, reorganisaties, technologische innovatie of andere invloeden. Daarom is het zaak om continu de gestelde kaders te evalueren en waar nodig aan te passen aan de veranderingen. Wortell vindt het belangrijk dat organisaties op een optimale manier kunnen werken met Office 365 en dat collega's gemakkelijk, veilig en ontzorgd kunnen samenwerken. Om deze reden is de halfjaarlijkse check op de omgeving een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening", vertelt Andries. In de halfjaarlijkse check wordt ook de Secure Score van Microsoft meegenomen waarin de beveiligingsstatus van de tenant wordt bekeken en geoptimaliseerd. Daarnaast kijkt Wortell in hoeverre de gebruikte technologie en/of business scenario's in het laatste halfjaar zijn veranderd en of de ingestelde kaders nog passen. Aan de hand van deze 'health-check' wordt er een plan opgesteld om de tenant verder te optimaliseren. "Uiteraard worden hier de laatste ontwikkelingen van Microsoft in meegenomen. Voor ons is dit dagelijkse kost, zodat onze klanten zich met hun core business bezighouden", vertelt Andries. "Door continue verandering de aandacht te geven, houden we organisaties up-to-date, kunnen gebruikers optimaal samenwerken en zijn ze beveiligd tegen interne en externe risico's." Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

Meer over Werkplek

Blogpost / 12-7-2021

Hoe zet je de digitale werkplek in om hybride werken te faciliteren

Hybride werken is here to stay. En dat is niet iets wat alleen wij bij Debble denken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het overgrote...
Blogpost / 10-5-2021

In-, door- en uitstroom regelen: zó zorg je voor een snelle start

Het is belangrijk om de in-, door- en uitstroom van medewerkers goed te regelen. Zo zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers snel aan de slag kunnen. Hee...
Blogpost / 26-4-2021

Hoe bereik je medewerkers met een Digitale Werkplek?

Hoe zorg je ervoor dat (crisis) communicatie aankomt? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers betrokken blijven? In dit blog verteld Debble Product Owner,...
Blogpost / 9-4-2021

Hardware bestellen via Teams

Klanten van Wortell bestellen snel en makkelijk hardware via een special app in Microsoft Teams. Wel zo handig! .tb_button {padding:1px;cursor:pointe...
Blogpost / 21-1-2021

Adoptie van Microsoft 365: hoe zorg je dat collega's nieuwe technologie omarmen?

10 tips over hoe je collega's mee kan nemen in technologische veranderingen en vernieuwingen. 
Blogpost / 14-1-2021

Waarom je als onderwijsinstelling niet zonder ICTO-coach kan

Waarom het als onderwijsinstelling essentieel is om een ICTO-coach in te zetten. 
Blogpost / 16-10-2020

Werken met een lastig lichaam

Lees in deze blog het bijzondere verhaal van Remko Brilman, over hoe iedereen een baan verdient. Ook als zij een lastig lichaam hebben. 
Blogpost / 14-10-2020

Windows Virtual Desktop maakt thuiswerken makkelijk

Thuiswerken is geen keuze, het is noodzaak. Toch hebben niet alle medewerkers thuis ook toegang tot alle applicaties en gegevens. Daarvoor moeten ze t...
Blogpost / 9-10-2020

Mijn indruk van de Surface Duo

Een paar dagen met de Surface Duo was voor mij wel voldoende.
Blogpost / 2-10-2020

De flexibele werkplek voor het nieuwe normaal

De manier waarop we werken en met elkaar samenwerken is de afgelopen maanden drastisch veranderd. Thuis en onderweg werken is meer norm dan uitzonderi...
cloud security
Blogpost / 10-9-2020

E-book Remote Everything

‘Hoe ziet de werkplek eruit?’ Gedurende een lange periode hadden we een duidelijk beeld van het antwoord op die vraag. Lees het in dit e-b...
Blogpost / 18-8-2020

In-partnership werken aan de beste Moderne Werkplek met Liquit

Liquit en Wortell gaan een strategisch partnership aan om klanten een nog betere Moderne Werkplek ervaring te kunnen bieden.
Blogpost / 27-3-2020

Ergonomie op de werkplek: zo stel je ook jouw thuiswerkplek goed in

Een onderdeel dat vaak vergeten wordt als bedrijven thuiswerken.
Blogpost / 5-6-2020

Thuiswerken: zo ziet het er bij Wortell uit (inclusief tips)

Neem een kijkje hoe het er bij de Wortellers aan toe gaat.