Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

De toekomst is Azure

Om de toekomst voor te zijn, heeft Microsoft haar eigen Cloud platform, Microsoft Azure. Erik Jan van Vuuren en Isabel Moll zijn vanuit Microsoft Nederland verantwoordelijk voor Azure. Zij vertellen wat Azure precies is en wat de voordelen zijn.

Simpel gezegd is Azure het cloudplatform van Microsoft. Waar voorheen applicaties lokaal geïnstalleerd en beheerd werden, biedt Azure de mogelijkheid om deze applicaties aan te bieden vanuit de wereldwijd beschikbare Cloud datacenters van Microsoft. Vanuit deze datacenters biedt de leverancier (in dit geval Microsoft) haar infrastructuur aan als services die bestaan uit zowel infrastructuur- als appliciatieservices. Azure is een open platform en ondersteunt de meest gebruikte besturingssystemen, talen, programma's en frameworks, van Windows tot Linux, van SQL Server tot Oracle en van C# tot Java. Zo is het net zo eenvoudig om een SharePoint-farm aan te zetten, of om een Wordpress-website te publiceren in het datacenter naar keuze.Flexibele innovatie

Azure is een flexibel platform dat zowel voor grote bedrijven als voor MKB-bedrijven interessant is. Het biedt interessante mogelijkheden voor de opslag van data en back-up en recovery. Het aan- of uitzetten van een server is een fluitje van een cent en de gebruiker betaalt alleen voor het daadwerkelijke verbruik van de diensten. Organisaties zijn hierdoor in staat op kosten te optimaliseren en om met inzet van IT sneller te innoveren. Ze kunnen sneller en goedkoper testen, zonder te investeren in de eigen ICT-infrastructuur. Door de directe beschikbaarheid van infrastructuur kan een voorheen lastig te realiseren applicatie dus eerder ontwikkeld en getest worden.

Daarnaast wordt verspilling van resources voorkomen. De servercapaciteit wordt nooit volledig benut, maar moet wel berekend zijn op extra traffic zonder dat de performance erdoor terugloopt. Azure schakelt in dat geval automatisch extra capaciteit bij, waardoor performanceproblemen en beschikbaarheid geen issue meer zijn. Betalen naar gebruik is met Azure dan ook echt betalen naar gebruik.

Multi-inzetbaar

De doeleinden van Azure zijn legio. Vanuit IT-perspectief kan het platform worden ingezet ter vervanging van het huidige serverpark of eigen datacentrum. Het verkleint de time-to-market van nieuwe toepassingen zonder dat er resources nodig zijn voor lokaal ICT-beheer.

Voor de business biedt Azure ook nieuwe mogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de wereldwijde marketingcampagnes van Heineken. Voorheen was een wereldwijde marketingactie erg kostbaar omdat niet bekend was welke websitecapaciteit er nodig was terwijl websites voor dergelijke campagnes natuurlijk altijd bereikbaar moeten zijn. Met Azure kan Heineken eenvoudig capaciteit bijschakelen in dat deel van de wereld waar dat nodig is. De kosten dalen hierdoor flink en nog belangrijker, de site is altijd beschikbaar en de marketeers kunnen met hun creativiteit de meest innovatieve campagnes opzetten. In het geval van de marketingcampagne voor de film Skyfall zijn er per uur twee miljoen vertoningen van een video opgevraagd, zonder performanceproblemen. Dankzij Azure!

Maar denk ook aan het opzetten van een tijdelijke samenwerkingsomgeving in SharePoint. Met Azure kun je deze omgeving snel aanmaken en een projectsite inrichten om samen te werken. Tenslotte is Azure ideaal als je een oplossing of applicatie hebt die je als Software als een Service wilt aanbieden, bijvoorbeeld CRM of ERP uit de Cloud.

Van klein tot groot

Gezien de voordelen die Azure biedt, is het cloud-platform van Microsoft interessant voor zowel ICT als de business. Developers kunnen er binnen drie minuten een nieuwe omgeving mee draaien die snel geconfigureerd kan worden. Het tijdelijk aanzetten van een testserver is hiermee een fluitje van een cent.

Voor de business is het weer interessant om proposities of nieuwe producten te testen, zonder te hoeven investeren in dure infrastructuur. Azure Platform Services leveren daarin de bouwblokken om snel applicaties naar de markt te brengen en veel ontwikkel en beheer werk uit handen te nemen. Azure levert dus een positieve bijdrage aan het innovatieklimaat.

Snelle start

Starten met Azure is erg eenvoudig. Via de website van Azure kun je een gratis trial starten waarmee je direct aan de slag kunt. Zo kun je testen wat de mogelijkheden zijn en de voordelen ervaren. Let vooral eens op welke projecten die je voorheen niet hebt kunnen uitvoeren omdat ze een hoge initiële investering vergden, een lange doorlooptijd hadden of het risico liepen dat er geen resultaat mee behaald zou worden.

Om een goede afweging te maken welke waarde de cloud en Azure voor een organisatie bieden en welke valkuilen vermeden moeten worden, is het belangrijk om een goede strategie en roadmap te ontwikkelen. ETTU kan hierbij helpen door middel van het Cloud Strategie Advies. Ook het Cloud Social Intranet van ETTU maakt overigens gebruik van Azure.

Dit artikel verscheen eerder in het ETTU Magazine nummer 1 van 2015.

Meer over Azure

Ga naar Besparen op IT infrastructuur kosten met Microsoft Azure
Blogpost / 3-5-2016

Besparen op IT infrastructuur kosten met Microsoft Azure

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Office 2016 in Azure RemoteApp now officially supported
Blogpost / 22-1-2016

Office 2016 in Azure RemoteApp now officially supported

With the December updates of Azure RemoteApp, official support for Office 2016 for Office 365 in Azure RemoteApp was announced, lets see it in action!
Ga naar HTML5 for Azure RemoteApp available in public preview!
Blogpost / 14-1-2016

HTML5 for Azure RemoteApp available in public preview!

The HTML5 client for Azure RemoteApp is now available in public preview, test the client and, read my first experience here!
Ga naar First glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 client!
Blogpost / 30-11-2015

First glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 client!

Although the preview of the new client is not available yet, here are some screenshots to allow for a first glimpse at the Azure RemoteApp HTML5 clien...
Ga naar Your apps, our cloud, no hassle! - Azure RemoteApp
Blogpost / 30-10-2015

Your apps, our cloud, no hassle! - Azure RemoteApp

Microsoft heeft een nieuwe landingspagina gelanceerd voor Azure RemoteApp!
Blogpost / 25-8-2015

New Azure RemoteApp feature: Link existing vnet to cloud collection

There is a new feature available in Azure RemoteApp! Linking an existing vnet to an Azure RemoteApp Deployment.
Ga naar Managing your Azure RemoteApp application landscape using FSLogix Apps.
Blogpost / 19-6-2015

Managing your Azure RemoteApp application landscape using FSLogix Apps.

Article covering how to extend Microsoft Azure RemoteApp with FSLogix Apps to enable further management of your application landscape.
Ga naar Securing Remote Desktop Services with Azure Multi Factor Authentication
Blogpost / 27-4-2014

Securing Remote Desktop Services with Azure Multi Factor Authentication

​An article on how to set up Remote Desktop Services with Azure Multi Factor Authentication
Ga naar Unwanted change of the public IP address of your Windows Azure Cloud Service
Blogpost / 1-12-2013

Unwanted change of the public IP address of your Windows Azure Cloud Service

I recently had some cases where I lost the public IP address which was assigned to a cloud service within Windows Azure. This was not really a desired...
Ga naar Running Dell vWorkspace in Windows Azure
Blogpost / 5-9-2013

Running Dell vWorkspace in Windows Azure

​Running Dell vWorkspace in Windows Azure
Ga naar Load balancing RDS with KEMP Load Master for Azure
Blogpost / 4-9-2013

Load balancing RDS with KEMP Load Master for Azure

​Blog post on Load balancing Remote Desktop Services Web Access & Gateway with KEMP Load Master for Azure
Ga naar Azure Architect
Vacature

Azure Architect

Als Azure Architect help jij onze klanten bij het bepalen van een visie op de cloud.