Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

De week van een Office 365 Developer

Mijn naam is Robert Schouten. Ik ben Office 365 developer bij Wortell en daarnaast Microsoft MVP (Most Valuable Professional) in de categorie Office Apps and Services. Ik werk sinds 2011 bij Wortell en ga iedere dag aan de slag met een grote glimlach. Dat vind ik het belangrijkste in mijn werk, naast natuurlijk gave projecten doen, klanten helpen en sparren met collega's. Daarnaast ben ik erg actief in de Microsoft community en in 2018 heb ik hier voor het eerst vanuit Microsoft een MVP award voor ontvangen. Via mijn eigen blog probeer ik met name zaken die ik binnen Office 365 ondervind, diepgaand aan te snijden. Daarnaast draag ik bij aan een aantal Open Source Projecten van Microsoft en geef ik veel feedback richting Microsoft.

Waarom werk je bij Wortell?

Wortell voelt voor mij bijna als familie. Ik heb echt ontzettend leuke collega's en deze zijn stuk voor stuk echte professionals. We willen met zijn allen écht de beste Microsoft partner in Nederland zijn. Dit voel je door de gehele organisatie heen. Daarnaast wordt er bij Wortell goed naar je geluisterd. Heb je een gaaf idee of heb je een probleem? Dit kun je hier prima naar voren brengen en dan wordt er gekeken hoe we dit kunnen gaan uitvoeren of oplossen. Op deze manier zijn we allemaal eigenlijk ondernemers onder 1 dak. Ook worden er geregeld gezellige dingen georganiseerd, met of zonder partner. De jaarlijkse wintersport bijvoorbeeld, vind ik altijd het hoogtepunt van het jaar. Ook in deze moeilijke tijd van het corona virus, wordt er geprobeerd om deze samenhang en gezelligheid te waarborgen. Op dat soort momenten waardeer ik het weer extra dat je goede collega's hebt en een organisatie die er voor je is.

Hoe ziet jouw week er nu uit tijdens het corona virus?

Mijn vrouw is lerares en dient zo nu en dan op school aanwezig te zijn of dient in het begin van de dag e.e.a. te regelen voor de kinderen van haar klas. Vandaar dat ik op dit moment de dag vaak start met het begeleiden van onze 3 kinderen. Ik zet ze dan aan hun huiswerk, help ze met vragen en kijk hun werk na. Ook hebben ze natuurlijk hulp nodig bij de digitale bijeenkomsten met de klas, die ze iedere ochtend hebben. Tussendoor probeer ik zoveel mogelijk te werken en mijn vrouw neemt het dan vaak in de loop van de ochtend over. Dit wisselen we een beetje af. Zo zijn we vaak 's avonds ook nog bezig, om toch al het werk gedaan te krijgen. Het zijn op dit moment best lange intensieve dagen.

Normaal begin ik mijn dag met een check van alle sociale kanalen onder het genot van een koffie en een klein ontbijt. Dan kijk ik of er nieuwe blogs uit zijn gekomen die interessant zijn voor mijn collega's of klanten, en of er op Yammer updates vanuit de organisatie zijn. Daarna stap ik vaak in de auto richting kantoor of de klant. Ook werk ik geregeld thuis.

Het fijne is dat wij altijd al vrij zijn om te kiezen waar wij werken, waardoor het thuiswerken nu niet veel impact heeft. Het voordeel van thuis werken vind ik dat je echt een goede focus kunt hebben. Bij de klant of op kantoor zijn er toch vaak momenten dat collega's of klanten vragen komen stellen. Ik probeer in ieder geval in de week een focusdag of focusmomenten in te bouwen. Dan doe ik mijn koptelefoon op en duik ik écht lekker diep in de code. Dit vind ik misschien wel de leukste momenten van de week, want dan bijt ik me lekker vast in de code die ik schrijf. Programmeren vind ik nog steeds het allerleukste om te doen.

Ik vind het heerlijk om uitdagingen of complexe dingen op te lossen en ik ben ik constant aan het kijken hoe ik alles zo efficiënt mogelijk kan schrijven. Verder ben ik dan aan het kijken welke best practices er zijn die ik toe kan passen. Daarnaast ben ik een aardig schaap met 5 poten, die naast het programmeren ook goed met de klant kan praten en een klant mee kan nemen in hun reis naar Office 365. Ik vind het erg leuk om mooie dingen op te leveren en te sparren met designers of andere ontwikkelaars binnen Wortell om hun expertise te gebruiken om het samen zo mooi mogelijk te maken. Hier krijg ik altijd ook wel een beetje trots gevoel van als het goed werkt en er ook echt goed uit ziet.

Scrum team

Het liefst doe ik de wat grotere projecten binnen Wortell. Dit doen we altijd met een scrum team, met diverse collega's van Wortell, aangevuld met een aantal mensen van de klant. Het steeds efficiënter werken met je team en het opbouwen van een goede relatie met het team vind ik hier het leukste aan. Je krijgt samen een goede band en dus ook met de mensen van de klant. Wortell is één van de weinige partners die projecten uitvoert waarbij wij een langdurige relatie met onze klanten aan gaan. Wij doen bijna niet aan detachering en dat maakt wat mij betreft het werk extra leuk.

Met het scrum team hebben we natuurlijk daily standups om te kijken wat iedereen elke dag doet en hoe we elkaar kunnen helpen. Hierbij hebben we ook evaluatiemomenten om constant alles te verbeteren. Om dit wat minder droog en saai te maken doen we dit ook aan de hand van diverse spellen. Zo blijven de evaluaties leuk en divers. Daarnaast tonen we na iedere sprint natuurlijk wat voor moois we hebben ontwikkeld. Dat zijn altijd leuke momenten om naar toe te werken met het team. Tussen dit soort grotere projecten door pak ik natuurlijk ook kleinere projecten op. Ik vind dit een hele mooie afwisseling.

MVP dag

Vanuit Wortell krijg ik per week een dag de tijd voor mijn MVP activiteiten. Op deze dag besteed ik tijd om zaken uit te zoeken, te kijken wat voor nieuwe zaken eraan komen, doe ik kleine proof of concepts, schrijf ik blogs en neem ik deel aan diverse Microsoft Open Source projecten. Ook krijg ik vaak vragen vanuit collega's, die ik ook meestal direct bij de product teams van Microsoft neerleg, om zo snel mogelijk de juiste antwoorden te krijgen. Verder heb ik enkele malen per week vaak in de avond zogenaamde Product Group Interaction sessies. Dit zijn sessies die gegeven worden vanuit de product teams in de VS. Hierin worden onder NDA aan MVP's de nieuwste zaken behandeld over de diverse producten. Hier besteed ik in de week dus ook nog eigen tijd aan. Het is erg fijn dat ik hier de vrijheid van Wortell in krijg

Samenhang met het team

Op dit moment tijdens het Corona virus hebben we enkele keren per week we een koffiemoment met het team waar wij met elkaar even de tijd nemen om via een videocall met elkaar bij te praten. Daarnaast hebben we natuurlijk via chats in Microsoft Teams of via de telefoon geregeld contact met elkaar. Op deze manier kijken we hoe we elkaar kunnen helpen.

Normaal gesproken komen we elke maand fysiek samen met het team (nu digitaal). Daar doen wij ook gelijk meerdere kennissessies achteraan. Op deze manier pakken collega's onderwerpen aan waar ze echt expertise in hebben die voor andere interessant kunnen zijn. Zo houden we elkaar up-to-date met alle veranderingen en geven we elkaar inzichten in de projecten die we doen en waar we tegenaan lopen. Hierin zijn wij ook bezig met teamdoelen die wij per kwartaal opstellen. Hierin zijn bepaalde teamleden verantwoordelijk voor het teamdoel en nemen hier ook andere collega's indien nodig in mee om deze te bereiken. Zo heb je ook een gezamenlijk doel.

We doen ook geregeld teamuitjes om de samenhang te bewaren. Van lekkere etentjes tot escape rooms. Dit vinden we erg belangrijk en zijn nu ook bezig hoe wij dit virtueel kunnen gaan doen, want dit willen wij nu ook digitaal blijven doorzetten. Juist nu met het corona virus is het goed om de samenhang te behouden. We blijven constant kijken hoe we elkaar kunnen blijven helpen.

Binding met Wortell

Binnen Wortell zelf hebben we ook geregeld diverse activiteiten en feestjes. Ik probeer zo vaak mogelijk er even te zijn op de vrijdagmiddag borrels. Zo spreek je ook diverse andere collega's waar je wellicht minder vaak mee werkt. Ook lunchen we natuurlijk samen, wat daar ook bij helpt. Wortell verzorgt de binding erg goed, ook nu we groter aan het groeien zijn. 4x per jaar hebben we ook een Company day, waarbij alle collega's aanwezig zijn. Er worden dan diverse updates vanuit de organisatie gegeven. Waar staan we en waar gaan we naar toe. Daarnaast geven diverse collega's inhoudelijke sessies. Afgelopen week kreeg ik een pak met stroopwafels per post thuis gestuurd. Voor bij de digitale koffiemomenten tijdens het Corona virus. Je moet er maar op komen!

Dit soort kleine attenties zie je zo nu en dan in je brievenbus verschijnen, gewoon om je even een hart onder de riem te steken of je te steunen wanneer het wat minder met je gaat. Dit is alles is voor mij écht Wortell.

Lijkt het jou ook leuk om bij Wortell te werken?

Onze auteur

Robert Schouten

Robert Schouten is een Office Apps and Services MVP en Office 365 specialist bij Wortell. Als developer en consultant heeft hij heel veel ervaring met Office 365, Teams en SharePoint implementaties. Met zijn uitgebreide kennis is Robert ook erg waardevol voor zijn collega’s.