Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Kan niet. Deal with it.

Blogs
20-2-2015

Onlangs vroeg een collega intern op Yammer hoe de link naar de prullenbak in de Quick Launch van een teamsite kunt verbergen. Een klant wilde dit toch wel graag. Mijn antwoord was: Kan niet. Deal with it. Beetje bot, maar ik verwacht dat dit antwoord veel vaker gegeven gaat worden, de komende jaren. Terwijl het met creatief geknutsel vast mogelijk is die link te laten verdwijnen.

Als SharePoint specialisten zijn we gewend dat met onze kennis en creativiteit best veel aan te passen was. Een javascriptje in een content editor webpartje om een leuk of handig effect toe te voegen op een pagina. Een eigen CSS toevoegen om de mouse over effecten van het menu te veranderen. De klant vroeg er om, het kon dus waarom niet doen. Maar vanaf nu roepen we: kan niet. Deal with it. Waarom eigenlijk? Het kan namelijk nog steeds.

SharePoint verandert. Sterker nog, SharePoint verdwijnt. We hebben Office 365. En Microsoft is de kapitein op dat schip. Als we kijken wat de grote veranderingen waren afgelopen jaar, dan zien we Delve, Groups en Video. Allemaal onderdelen die je met een beetje gelukt uit kunt zetten. Of aan. Maar aanpassen? Nee, dat gebeurt niet meer. Het werkt zoals Microsoft het heeft bedacht. Punt. En dit heeft grote voordelen. Nooit meer zorgen over product updates, geen tijd en geld meer besteden aan het aanpassen van een product dat als een service ingekocht is. In de blogpost die Julia White (general manager product marketing Office) onlangs publiceerde valt te lezen“In 2015, we’ll add new portals focused on knowledge management and people, as well.” Microsoft gaat door op de ingeslagen weg. En dat is dus goed nieuws voor de gebruikers van Office 365.

Voor sommige klanten is dit nu al de realiteit, voor veel klanten gaat dit de komende jaren de realiteit worden als ze overstappen op Office 365. Deze klanten krijgen allemaal te maken met de nieuwe realiteit: het werkt zoals Microsoft het aanbiedt. En aanpassen zit er niet meer in. En wil je toch functionaliteiten toevoegen of aanpassen: de Office 365 API is je beste vriend. Als je developer bent. Ben je dat niet, oefen dan maar op de uitspraak: Kan niet. Deal with it.