Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Digitale transformatie en leiderschap: 3 tips

Blogs Git
14-10-2016

In de afgelopen Techready van 7 oktober bij Wortell was het centrale thema digitale transformatie. In digitale transformatie staat digitaal voor de toegevoegde waarde die techniek kan hebben voor jouw organisatie, afdeling en/of team en transformatie voor de (vaak hoge) snelheid waarin nieuwe technologie geïmplementeerd wordt.

Na een inspirerende toespraak van Ernst-Jan Stigter (directeur Microsoft Nederland) ging het publiek uiteen naar verschillende presentaties. Naast sessies als Veilig en productief werken met Windows 10, Azure, de HoloLens en samenwerken in de moderne werkplek waren er ook presentaties over het succesvol implementeren van digitale transformatie. In dit blog geef ik een samenvatting in de vorm van drie tips over de sessie digitale transformatie en leiderschap.

digitale-transformatie-en-leiderschap

Creëer jouw visie van digitale transformatie:

In de sessie gaven verschillende deelnemers aan dat leiderschap een ‘stip op de horizon’ dient te geven. Niet alleen voor de organisatie, maar ook voor de digitale transformatie in de organisatie. Dit wordt onderstreept door onder andere dit onderzoek, waarin wordt aangegeven dat een organisatie zonder visie op digitale transformatie een ‘fashionist’ is, in plaats van een ‘digital master.’

Om jouw visie voor digitale transformatie bij jouw organisatie te formuleren kun je de volgende vragen gebruiken:

  • Waarom gebruikt jouw organisatie technologie?
  • Wat wil jij bereiken met technologie in jouw organisatie?
  • Hoe vormt technologie een grotere toegevoegde waarde voor jouw organisatie?

Wellicht put je ook inspiratie uit dit filmpje van Microsoft

Stel je prioriteiten in op jouw visie

Bij het betrekken van managers bij een verandering op ICT gebied wordt er regelmatig gereageerd met ‘Ik heb het druk.’ Toen deze uitspraak in de sessie werd besproken kwam naar voren dat deze geïnterpreteerd wordt als ‘de leider hecht geen waarde aan deze verandering’ en ‘wij medewerkers hebben het dus niet druk.’ Vervolgens werd besproken hoe je kunt reageren op de ‘ik heb het druk’ opmerking. Dit is niet makkelijk, want het is een onderwerp die al snel persoonlijk kan worden. Echter helpt het om een visie te hebben, zodat je gericht de prioriteiten in kunt stellen.

Vertel jouw visie als een (persoonlijk) verhaal

Een visie moet inspirerend zijn voor de toekomst en een richting geven. Het moet je een vanzelfsprekende manier van moed geven waar je je niet eens bewust van bent. En hoewel je jouw visie op digitale transformatie met geen marketing of communicatietruc volledig kan opleggen bij anderen, kun je anderen wel inspireren om hun visie op die van jou aan te laten sluiten. Een goede manier om dat te doen is storytelling: het vertellen van een (persoonlijk) verhaal. Daarbij zijn de tips van James Whittaker in deze presentatie een goed startpunt.

De sessie eindigde met het formuleren van jouw eigen visie. Voor mij moet technologie iedereen in staat stellen om continue en zo optimaal mogelijk van elkaar te kunnen leren. Want voorheen kon je elkaar alleen bellen om ervaringen uit te wisselen. Momenteel kun je presentaties kijken en online trainingen doen op welk apparaat je ook wilt. Maar is dat zo optimaal mogelijk? Wellicht dat de volgende TechReady je daar meer inzicht en inspiratie in kan geven. Graag tot dan!

 

Meer over Git

Ga naar Wortell tekent voortaan digitaal met ValidSign
Blogpost / 9-4-2019

Wortell tekent voortaan digitaal met ValidSign

Waarom we gekozen hebben voor ValidSign? De data in ValidSign wordt gehost in de EU, waardoor er grip is op waar de data staat. Wel zo handig voor de...
Ga naar Adoptie dankzij de Digital Workplace Squad van VIVAT
Blogpost / 21-11-2017

Adoptie dankzij de Digital Workplace Squad van VIVAT

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Digitaal in de groensector?
Blogpost / 31-10-2017

Digitaal in de groensector?

Als je kijkt naar de digitale transitie, en wat daarvoor nodig is - dan zie je dat eigenlijk iedereen beter met elkaar wil communiceren.
Ga naar Digitale Transformatie en Data Lake, dé thema's op Microsoft Envision
Blogpost / 2-10-2017

Digitale Transformatie en Data Lake, dé thema's op Microsoft Envision

Microsoft Envision. Het evenement stond volledig in het teken van digitale transformatie en vond tegelijkertijd plaats met Microsoft Ignite.
Ga naar Wortell door Microsoft benoemd tot Digital Transformer
Blogpost / 5-7-2017

Wortell door Microsoft benoemd tot Digital Transformer

Tijdens het jaarlijks terugkerende Microsoft Government en Healthcare Partner evenement is Wortell in de prijzen gevallen. Digital Transformer Award 2...
Ga naar GeenPeil: Digitale Transformatie in de politiek
Blogpost / 6-12-2016

GeenPeil: Digitale Transformatie in de politiek

GeenPeil doet wat nog geen enkele andere politieke partij heeft gedaan. Elke 2de kamer keuze wordt een mini referendum. Digitale Transformatie in de p...
Ga naar Succes digitalisering motor achter reorganisatie ING
Blogpost / 3-10-2016

Succes digitalisering motor achter reorganisatie ING

Digitalisering is de motor achter een reorganiserende ING. gaat ING dit echter wel volhouden met nieuwe toetreders als BUNQ en Knap?
Ga naar GigJam: Een kijkje in de (nabije) toekomst van digitaal samenwerken?
Blogpost / 8-7-2016

GigJam: Een kijkje in de (nabije) toekomst van digitaal samenwerken?

In deze blog geef ik een algemene beschrijving van wat GigJam is. De app is sinds kort als preview beschikbaar voor iedereen.