Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Een publieke website? Gebruik SharePoint 2013!

Blogs
3-10-2012

Met de komst van SharePoint 2013 heeft Microsoft grote stappen gezet om het platform te worden om publieke websites op te maken.

​Waar in het verleden SharePoint nog wel wat te wensen overliet als het om websites ging bevat het platform nu zoveel nuttige en standaard functionaliteit dat het uitermate geschikt is om de stap te maken. De afgelopen tijd heb ik veel ervaring opgedaan met SharePoint 2013 tijdens de realisatie van Wortell.nl en ik zal in deze blog post vanuit een aantal oogpunten aangeven waar volgens mij de kracht van het product zit.

Redactie

Bij de realisatie van een website wordt vaak te weinig aandacht besteedt aan de web redacteuren die de site moeten gaan onderhouden, SharePoint 2013 biedt diverse functionaliteiten die de redacteuren ondersteunen in hun werk. Zo is het uiterlijk van SharePoint in lijn met de Microsoft Office producten en efficiënt werken met SharePoint vereist daardoor weinig training.

SharePoint2013_Redactie_jpg

Ook hoeft de structuur van informatie op de website niet overeen te komen met de structuur in SharePoint, dit is voor grote websites essentieel. Je kunt daardoor informatie dusdanig structureren zodat redacteuren snel informatie kunnen vinden, bijwerken en publiceren. Tegelijkertijd krijgt de bezoeker van de website de informatie op een voor hem optimale manier gepresenteerd.   SharePoint 2013 bevat nieuwe functionaliteit om op basis van zoekopdrachten overzichten te maken, bijvoorbeeld van gerelateerde producten of diensten. Op zich is dit geen unieke functionaliteit ten opzichte van andere web content management systemen, wat echter wel uniek is dat redacteuren aan de hand van een eenvoudige wizard zelfstandig deze overzichten kunnen maken. Daar is dus geen afhankelijkheid van een beheer afdeling voor nodig, wat redacteuren effectiever in hun werk maakt.

SharePoint2013_ContentBySearchWizard_jpg

Ook het beheren van afbeeldingen binnen een website is vereenvoudigd, een afbeelding wordt een keer binnen SharePoint geplaatst en kan daarna met verschillende variaties qua grootte en uitsnede gebruikt worden. Met deze functionaliteit is het dus niet meer nodig om verschillende versies van afbeeldingen binnen SharePoint te plaatsen en hoeft er ook geen aparte grafisch pakket gebruikt te worden om de gewenste uitsnede uit een afbeelding te maken.

Ontwikkeling

Bij de ontwikkeling van SharePoint 2013 heeft Microsoft heel goed gekeken naar wat een website tegenwoordig technisch moet kunnen. Enkele highlights op dit gebied zijn: schone url's, verkorte url's voor marketing campagnes, pagina's laten doorsturen naar een andere locatie, HTML5 ondersteuning, responsive design om apparaten zoals tablets en telefoons optimaal te kunnen ondersteunen en zoekmachine optimalisatie.   Het mooie is dat dit allemaal standaard in het product zit en dus niet ontwikkeld hoeft te worden, dit scheelt aanmerkelijk in budget in tijd. Daarnaast is dit gunstig voor de kwaliteit en overdraagbaarheid naar bijvoorbeeld de beheer afdeling.

Kwaliteit en standaardisatie

Kiezen voor SharePoint 2013 als platform voor publieke websites is een slimme keuze omdat er geen maatwerk meer nodig is en de kennis over het platform uitgebreid beschikbaar is door middel van trainingen en publiek beschikbare documentatie. Uiteraard bied het gebruik van SharePoint de garantie van ondersteuning vanuit Microsoft.