Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Extra intelligentie voor de HoloLens dankzij Azure Cognitive Services

Blogs
14-11-2018
Azure Cognitive Services is een dienst van Microsoft die op basis van aangeleverde data met behulp van intelligente algoritmen verschillende informatie kan terugleveren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met Azure Cognitive Services beeldherkenning te laten plaatsvinden en spraak naar tekst te laten omzetten. Met Machine learning is het mogelijk om voorspellingen te laten doen en zelfs een systeem te laten bijleren op basis van aangeleverde data. Bijvoorbeeld het voorspellen van een juist resultaat op basis van een set van aangeleverde kenmerken. Beiden services zijn gebaseerd op Artificial Intelligence en beschikbaar in Microsoft Azure. "Denk eens in wat deze extra lagen aan intelligentie kan toevoegen aan het gebruik van de HoloLens", zegt Alexander Meijers, Microsoft MVP en Mixed Reality Evangelist bij Wortell. "De HoloLens legt vast wat de gebruiker ziet en welke handelingen er plaatsvinden. Wanneer dit gekoppeld wordt aan deze services, kunnen deze gaan leren van de handelingen en uiteindelijk voorspellingen doen voor de toekomst. Dit kan voor organisaties een enorme toegevoegde waarde bieden."

Fruit classificeren met Artificial Intelligence (AI)

Er zijn bedrijven die fruit inkopen, de kwaliteit beoordelen en vervolgens het juiste fruit leveren aan hun klanten, zoals supermarkten. Degenen die het fruit daadwerkelijk beoordelen worden keurmeesters genoemd en deze mensen hebben vaak al tientallen jaren ervaring in het beoordelen en classificeren van fruit. Hierbij letten ze op kleur, grootte, geur en gaan ze af op hun algemene ervaring dat ze in de loop der jaren hebben opgedaan. "Het is niet ondenkbaar dat deze keurmeesters een keer ziek worden, met pensioen gaan of ander werk vinden. In dat geval gaat er te veel kennis en kunde verloren, wat niet met een cursus opgevangen kan worden. Ook is het voor de keurmeester niet te doen om de kennis over te zetten naar bijvoorbeeld een curriculum of leertraject. In dat geval kunnen de HoloLens en Mixed Reality in combinatie met deze services uitkomst bieden", vertelt Alexander. "Wat als we een applicatie maken die ingericht is op het beoordelen van fruit en we laten dat draaien op een HoloLens? De keurmeester draagt een uur per dag de HoloLens tijdens het werk en alles wat er gebeurt, wordt door de HoloLens herkend via Cognitive Services, geregistreerd en doorgestuurd naar Machine Learning. Daar wordt de data continu verzameld en geanalyseerd, waardoor het uiteindelijk voorspellingen kan gaan doen op basis van wat er te zien is. Wanneer een keurmeester naar een lading appels kijkt, kijkt de HoloLens mee en zal deze suggesties gaan doen over de classificatie. Uiteindelijk zal het systeem leren van de fouten en de volgende keer de correcties meenemen in de suggestie. Na verloop van tijd zullen de classificatie van de keurmeester en de suggestie van de HoloLens steeds meer op elkaar gaan lijken", legt Alexander uit.

Kennis wordt zo direct mogelijk overgedragen

Zodra er zich een nieuwe keurmeester aandient bij het bedrijf, kan deze met behulp van de HoloLens snel de juiste kennis tot zich nemen. Maar de keurmeester zelf is ook een factor in het leerproces. De ene keurmeester zal mogelijk sneller het voordeel van de twijfel geven of zwaarder wegen aan bepaalde factoren, waardoor de uiteindelijke classificatie anders uit kan vallen. "Mensen zijn nu eenmaal verschillend en sommige zaken staan open voor discussie, waardoor de uitkomst kan afwijken. Deze verschillen kunnen we nooit wegpoetsen, maar het is wel van belang om deze mee te nemen in het model. Daarom is het ontzettend belangrijk dat een keurmeester elke keer inlogt onder zijn of haar eigen naam, zodat ook uit dat account conclusies kunnen worden getrokken", aldus Alexander. Nu is dit een heel sprekend voorbeeld, maar is het ook mogelijk om deze principes door te trekken naar andere branches waarin vele jaren ervaring verloren dreigt te gaan. Door gebruik te maken van de HoloLens, Cognitive Services en Machine Learning kan eenvoudig gedurende het werk kennis en ervaringen vastgelegd worden zonder extra moeilijke handelingen. Wanneer de drager zijn werk doet zoals hij gewend is, ziet de HoloLens wat er daadwerkelijk gebeurt,  wordt Azure Cognitive Services ingezet voor beeldherkenning en laten we Machine Learning los op de data. Hoe meer data er verzameld wordt, hoe beter de voorspellingen zijn. En hoe sneller de kennis geborgd wordt voor nieuwe gebruikers. Benieuwd naar de toepassingen van de HoloLens in combinatie met deze services voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak of schrijf je in voor de Mixed Reality workshop.