Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

GeenPeil: Digitale Transformatie in de politiek

Kennis Git
6-12-2016

Direct na de aankondiging van GeenPeil heb ik besloten lid te worden van deze nieuwe politieke partij (of beweging?). GeenPeil belooft het anders dan anderen te doen (waar horen we dat nog meer?). En weetje. Dit keer geloof ik het. Een partij die het werkelijk anders gaat doen.

Zelf onze eigen standpunten kiezen

Als kiezers, kiezen wij onze volksvertegenwoordigers. Die nemen op hun beurt, namens ons, zitting in de politiek. Zij vertegenwoordigen ons gedurende gedurende vier jaar. De door ons gekozen politici maken namens ons keuzen. De verhardende verkiezingsretoriek met daaraan gekoppelde beloften zorgt er echter voor dat politici tegenwoordig zoveel beloften doen, dat het onmogelijk is de uitgangspunten waarop ze gekozen zijn te blijven volharden.

Eigenlijk kiezen we dus niet zozeer de standpunten van een partij, maar veel meer de vertegenwoordigers van de partij (doen ze het eigenlijk nog niet zo slecht in Amerika door alleen maar naar de man of vrouw te kijken en inhoud gewoon geheel opzij te schuiven).

Zelf zitting nemen in de politiek

GeenPeil gaat ons direct vertegenwoordigen. Elke week hebben wij, de burgers, de mogelijkheid om te stemmen op nieuwe standpunten van de komende week. Gewoon, digitaal. Via een portal waarin stellingen gedeponeerd worden en wij, als kiezer, zelf op kunnen stemmen. 

De door GeenPeil gemaakte animatie geeft het goed weer:

 

Tijdens een beschouwing over het referendum in Italie van een uitzending van De Wereld Draait Door, gaf David van Reybrouck een mooie beschrijving van het referendum. "Een referendum geeft antwoord op de vraag die niet gesteld wordt". In dezelfde uitzending gaf Geert Mak het volgende aan: "Een referendum is een democratisch paardenmiddel een noodrem die je heel voorzichtig moet gebruiken."

In beide gevallen ben ik het eens met de mening van de beide heren. Ik denk echter dat GeenPeil een extra dimensie toevoegd doordat continue gediscussieerd kan worden over standpunten en beslissingen. 

Digitale transformatie in de politiek

Hoewel ik er in zijn geheel niet zeker van ben om uiteindelijk zelf voor GeenPeil te stemmen, ben ik wel een enorme voorstander van hun manier van politiek bedrijven. Niets mijn plicht doen door te stemmen en vervolgens vier jaar lang 's avonds rustig slapen gaan; Nee, actief meedenken met de standpunten van vandaag en stelling nemen. Discussieren en vervolgens kiezen. En dat alles ondersteund door hedendaagse technologie waarin we standpunten eenvoudig kunnen uitleggen met video, online en via social met elkaar kunnen discussieren en vervolgens kunnen stemmen op de standpunten waar we ons goed bij voeren.

Ik vraag mezelf alleen echt af of ik wel voldoende tijd heb om het werk van onze volksvertegenwoordigers over te nemen. Zij worden immers betaald voor een fulltime job.

Digitale Transformatie in de politiek
 
Overigens. De wijze waarop GeenPeil ons zal vertegenwoodigen kan dan wel helemaal anders en uniek zijn. Dave Eggers beschrijft in zijn boek The Circle een soortgelijke situatie. Een wereld waarbij je direct en zelf kan kiezen op politieke standpunten. Een aanrader.
The Circle.png
 
{{cta('09e66721-da57-4a55-a1cf-c9657d63d85e')}}

Meer over Git

Blogpost / 17-3-2020

Stel je Microsoft Teams vraag tijdens een digitaal inloopspreekuur

Het gebruik van Microsoft Teams onder onze klanten die nu verplicht op afstand moeten werken is de afgelopen dagen enorm toegenomen. Dat levert de nod...
Blogpost / 6-3-2020

Webinar: Wortell helpt digitaal vergaderen

Veel bijeenkomsten en congressen worden geheel online gehouden. We zien het aantal vliegbewegingen bij onze klanten dalen. Vergaderingen worden geannu...
Blogpost / 29-1-2020

Adoptie van technologie: tijd voor Digitaal Vitaal in de Zorg!

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Blogpost / 9-4-2019

Wortell tekent voortaan digitaal met ValidSign

Waarom we gekozen hebben voor ValidSign? De data in ValidSign wordt gehost in de EU, waardoor er grip is op waar de data staat. Wel zo handig voor de...