Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Gezamenlijk aanbesteden in het onderwijs, wel zo slim

Blogs
11-9-2018

Verplicht aanbesteden is verleden tijd

Waar Surf vroeger vooral bekend stond om de kortingen op Microsoftlicenties, is de ICT-samenwerkingsorganisatie nu op veel meer terreinen actief. Zo organiseert Surf ook het gezamenlijk aanbesteden van Azure-oplossingen voor onderwijsinstellingen. Een voorbeeld van zo´n Azure oplossing is de Moderne Werkplek. Wortell wordt al door veel scholengemeenschappen ingezet voor het implementeren en beheren van de moderne werkplek. En we zijn in een vergevorderd stadium om dit allemaal veel eenvoudiger te maken, via een ketenpartnership met onder andere Surf, Comparex en Microsoft.
"Gezamenlijk aanbesteden is wel zo slim, zeker ook in het onderwijs"
Wanneer een onderwijsinstelling ICT-diensten wil afnemen, of de gehele ICT-infrastructuur wil vervangen, dan gaat dit al snel over de kritische grens heen waardoor aanbesteding verplicht wordt. Er zijn twee grenzen, een voor de onderhandse aanbesteding (rond de 50.000 euro). En een grens voor de Europese aanbesteding (zo’n 200.000 euro). Surf is nu met een aantal partners bezig om het allemaal te vereenvoudigen. De keten van contracten dient ervoor om te zorgen dat onderwijsinstellingen zonder verplichting van aanbesteding gebruik kunnen maken van clouddiensten van Microsoft Azure en daaraan gerelateerde diensten.

Tijd en geld

En dat is superinteressant voor onderwijsinstellingen, want een aanbesteding kost vaak veel tijd. Je moet dan denken aan een halfjaar tot drie kwartalen en soms duurt het nog langer. Maar naast tijd, kost het ook gewoon veel geld. Het houdt daarbij ook nog in dat vaak eigen mensen ingezet moeten worden en die kunnen dan geen andere dingen meer doen. Vaak worden ook nog externe partijen ingehuurd om het allemaal te begeleiden. Kortom, een hoop extra kosten en moeite. Wanneer dit enigszins te vermijden is, is het al snel de moeite waard om dat verder uit te zoeken.

Keten van contracten

Het is echt een keten van contracten. Surf heeft met Microsoft een contract afgesloten voor het gebruik van Azure. Je kunt dat zien als een soort beltegoedkaart, maar dan voor clouddataverbruik. En Surf heeft een overkoepelende overeenkomst waarin hun tarieven zijn afgesproken. Deze tarieven zijn ook wat voordeliger dan voor reguliere organisaties, omdat Microsoft korting geeft voor onderwijsinstelingen en omdat het op grote schaal wordt ingekocht. Vervolgens heeft Surf een partij gezocht die kan helpen bij dienstverlening die wordt uitgevoerd met behulp van Azure-technologie. Vanuit de partnership tussen Comparex en Wortell kunnen wij door de onderwijsinstellingen ingeschakeld worden voor het bouwen, implementeren en het beheren van diensten waarbij gedeeltelijk of geheel gebruik gemaakt wordt van Azure. Al met al is zo een mooi team samengesteld van partners, die elk een stuk op zich neemt. Het slimme is daarbij dat er niet ieder onderdeel opnieuw hoeft te worden aanbesteed, want dat is allemaal al geregeld. De dienstverlening is al aanbesteed op grotere schaal en hoeft daarom niet voor deelovereenkomsten opnieuw aanbesteed te worden. Vanuit Wortell ben ik degene die zich hard maakt voor de branche Educatie, waarbij we vooral focussen op de MBO’s HBO’s en universiteiten en het voortgezet onderwijs. De samenwerking met Surf, Comparex en Microsoft geeft ons een grote voorsprong ten opzichte van de markt.

Concrete toepassingen

Er zijn al allerlei concrete toepassingen die je zo kan noemen, die voor zo’n beetje elke onderwijsinstelling interessant zijn. Bijvoorbeeld het gehele beheer van de back-end van je werkplek. Dat kunnen we allemaal in Azure plaatsen en beheren. Of denk aan devicemanagement, back-up. Het implementeren en beheren van de RDS-omgeving. Maar ook het migreren van een datacenter naar Azure is mogelijk onder dit contract. Zonder dat er apart hoeft te worden aanbesteed.

Onderwijsgroep Dunamare

Onderwijsgroep Dunamare is een van mijn klanten die onlangs volledig is overgestapt naar Microsoft Azure. Weten hoe dat ging? Of wil je meer weten over gezamenlijk aanbesteden? Geef mij een telefoontje op 06-21866664 of mail mij op Cas.Hastrich@wortell.nl En de case die lees je hier: