Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

GigJam: Een kijkje in de (nabije) toekomst van digitaal samenwerken?

Blogs Git
8-7-2016

De afgelopen tijd heb ik regelmatig trainingen gegeven in digitaal samenwerken. Daarin legde ik bijvoorbeeld Skype for Business, Yammer, Outlook, maar bijvoorbeeld ook OneDrive for Business uit. Tijdens die trainingen ging ik dus van de ene naar de andere applicatie, waardoor verschillende deelnemers logischerwijs zeiden: “zou het niet mooi zijn als je maar 1 applicatie hebt waar alles in samenkomt.” Ik denk dat Microsoft met GigJam zo een applicatie aan het ontwikkelen is.

GigJam: Wat is het?

In hun eigen woorden geeft Microsoft aan dat GigJam een app is die de digitale barrière tussen apparaten, apps en mensen wegneemt om werk gemeenschappelijk te maken. Zo kan een persoon via GigJam direct een bestand of hele applicatie plaatsen en delen met anderen. Er wordt al van gezegd dat je zelf niet meer hoeft te kopiëren en plakken, omdat alle informatiebronnen bij elkaar staan in GigJam. Zie het als een dienblad waar een kopje, theezakje, een kan met heet water, suiker en melk opstaan die je vervolgens zelf mengt tot het product, in dit geval thee. De verschillende objecten zoals het kopje zijn de apps zoals Outlook, Microsoft Dynamics en bijvoorbeeld Salesforce.

GigJam, hoe het werkt

Je activeert GigJam op PC of telefoon. Vervolgens kun je als eigenaar van een project een canvas maken waar je verschillende applicaties in plaatst, bijvoorbeeld Outlook mail en bestanden uit OneDrive for Business (maar kan eventueel ook met Dropbox en Box). Stel bijvoorbeeld dat je een leverancier mee wilt laten denken bij dit project en hij daarvoor specifieke e-mailberichten en een aantal alinea’s uit een tekstbestand nodig heeft. In plaats van de e-mailberichten door te sturen en het bestand via OneDrive for Business te delen, gebruik je GigJam om die persoon direct inzage te geven tot beide informatiebronnen. Om te voorkomen dat de leverancier alles ziet, teken je simpelweg een kruisje bij alinea’s en e-mailberichten die hij niet mag zien. Hierdoor is er 1 applicatie die meerdere applicaties toont en daarin voor iedereen alleen de informatie laat zien die die persoon mag zien. Daarbij kun je het zelfs zo maken dat een persoon direct in een app zoals Outlook bijvoorbeeld een e-mail kan sturen vanuit GigJam. Overigens kan dit alleen als de maker van de canvas nog online en actief is in GigJam en die persoon heeft gemachtigd in deze app.

gigjam voorbeeld

Koppelen in GigJam

Naast de eigenschap voor het verzamelen en delen van informatiebronnen, kun je deze ook aan elkaar koppelen, bijvoorbeeld tussen Microsoft Dynamics en SAP. Een canvas kan dan zo ingericht worden dat je klantgegevens kunt verbinden met bestellingen door simpelweg een cirkel om de twee bronnen te tekenen en te tikken op de koppelingsknop. Dit zorgt ervoor dat zodra je op een klant tikt, je direct al zijn of haar bestellingen ziet. En hoewel deze functie niet nieuw is, is het bijzonder dat je gegevens kunt koppelen met het tekenen van een cirkel in plaats van het schrijven van code.

 

GigJam in de toekomst

GigJam is gericht op personen en teams die zich richten op digitaal samenwerken. Het kan een praktische toepassing zijn bij bijvoorbeeld (virtuele) vergaderingen, waarin je ieder teamlid rechten geeft op de informatiebronnen die ze individueel mogen zien en gebruiken. Teamleden krijgen hierdoor de kans om niet alleen te communiceren over het werk dat gedaan moet worden, maar kunnen het direct doen in de app.

In deze blog geef ik een algemene beschrijving van wat GigJam is. De app is sinds kort als preview beschikbaar voor iedereen. Mocht je meer willen weten over de app en/of de toepassingen voor jouw organisatie, laat het me weten!

Meer over Git

Ga naar Wortell tekent voortaan digitaal met ValidSign
Blogpost / 9-4-2019

Wortell tekent voortaan digitaal met ValidSign

Waarom we gekozen hebben voor ValidSign? De data in ValidSign wordt gehost in de EU, waardoor er grip is op waar de data staat. Wel zo handig voor de...
Ga naar Adoptie dankzij de Digital Workplace Squad van VIVAT
Blogpost / 21-11-2017

Adoptie dankzij de Digital Workplace Squad van VIVAT

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {bo...
Ga naar Digitaal in de groensector?
Blogpost / 31-10-2017

Digitaal in de groensector?

Als je kijkt naar de digitale transitie, en wat daarvoor nodig is - dan zie je dat eigenlijk iedereen beter met elkaar wil communiceren.
Ga naar Digitale Transformatie en Data Lake, dé thema's op Microsoft Envision
Blogpost / 2-10-2017

Digitale Transformatie en Data Lake, dé thema's op Microsoft Envision

Microsoft Envision. Het evenement stond volledig in het teken van digitale transformatie en vond tegelijkertijd plaats met Microsoft Ignite.
Ga naar Wortell door Microsoft benoemd tot Digital Transformer
Blogpost / 5-7-2017

Wortell door Microsoft benoemd tot Digital Transformer

Tijdens het jaarlijks terugkerende Microsoft Government en Healthcare Partner evenement is Wortell in de prijzen gevallen. Digital Transformer Award 2...
Ga naar GeenPeil: Digitale Transformatie in de politiek
Blogpost / 6-12-2016

GeenPeil: Digitale Transformatie in de politiek

GeenPeil doet wat nog geen enkele andere politieke partij heeft gedaan. Elke 2de kamer keuze wordt een mini referendum. Digitale Transformatie in de p...
Ga naar Succes digitalisering motor achter reorganisatie ING
Blogpost / 3-10-2016

Succes digitalisering motor achter reorganisatie ING

Digitalisering is de motor achter een reorganiserende ING. gaat ING dit echter wel volhouden met nieuwe toetreders als BUNQ en Knap?