Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Hoe staat het met jouw adoptie van technologie?

Blogs
Adoptie
3-7-2023

Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het heeft de manier waarop we samenwerken, communiceren en informatie vergaren drastisch veranderd. Een vlotte adoptie van technologie is cruciaal om bij te blijven in deze snel evoluerende wereld. Maar hoe pakt je organisatie dat nu best aan? Ontdek het allemaal in deze blog.  

 

Adoptie van technologie in jouw organisatie: waarom eigenlijk? 

Bij de adoptie van technologie gaat het erom dat medewerkers en teams in je organisatie nieuwe hardware, software, tools of manier van werken omarmen. Dat betekent dat ze ze leren gebruiken en integreren in hun dagelijkse taken en bedrijfsprocessen. In het adoptieproces staan mensen dus centraal. Dit wordt ‘change management’ genoemd.  

Soms is het verleidelijk om vast te houden aan de bestaande technologieën of werkwijzen. Zeker wanneer je organisatie op weerstand stuit. Zo kunnen sommige medewerkers terughoudend zijn om nieuwe technologie te gebruiken. Angst voor het onbekende en de nood om bepaalde vaardigheden aan te leren zijn bekende hindernissen.  

Toch is het negeren van digitale kansen niet de oplossing. Bovendien is dat minder onschuldig dan je zou denken. Het kan de rem op de groei van je organisatie zetten, en betekent zelfs achteruitgang in een steeds digitalere wereld.  

Wat de adoptie van technologie je oplevert  

Omgekeerd levert de adoptie van technologie je organisatie natuurlijk flink wat op. Op korte en lange termijn geniet je verschillende voordelen:  

  • Verhoogde efficiëntie en productiviteit 
  • Groter concurrentievoordeel 
  • Gestroomlijnde communicatie en samenwerking 
  • Verbeterde klantenservice en klantervaring 
  • Betere besluitvorming dankzij gegevensanalyse 
  • Optimalisatie van bedrijfsprocessen 
  • Kostenefficiëntie en kostenbesparing 
  • Toegang tot nieuwe marktkansen en groei 
  • Meer innovatie en creativiteit 
  • Toegenomen veerkracht en toekomstbestendigheid   

Het belang van een adoptiestrategie en -plan  

Om deze voordelen te benutten, moet je wel een goed uitgedachte strategie of actieplan hebben. Anders loopt de implementatie van de nieuwe technologie in de soep, nog voor er effectief sprake kan zijn van adoptie.  

Allereerst moet je bewustzijn creëren rondom de technologie. Communiceer de voordelen op individueel en organisatieniveau. Probeer medewerkers al direct te betrekken bij het adoptieproces. Hiervoor reik je hen best de nodige training en ondersteuning aan. We raden je ook aan om stapsgewijs te werken. Zo is het nuttig om een nieuwe tool eerst uit te testen bij een kleinere groep medewerkers. Tijdens dit pilootproject kan je feedback verzamelen, resultaten meten en zo eventuele obstakels snel in de kiem smoren.  

Klinkt dit als een hele karwei?

Geen zorgen, Wortell kan je van a tot z bijstaan! Met ons adoptieprogramma Digitaal Vitaal bieden we je de nodige ondersteuning doorheen het change management proces. Aan de lopende band reiken we kennis en inzichten aan voor een vlottere adoptie van technologie in jouw organisatie. Overtuigd? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvend gesprek!