Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Wat is er nieuw in Exchange 2016?

Blogs
5-5-2015

Vandaag heb ik tijdens de Microsoft Ignite conference een tweetal sessies bijgewoond over Exchange 2016. Hierin heeft Microsoft inzicht gegeven over wat men ongeveer kan verwachten in deze release, die verwacht wordt (RTM) in de herfst/winter 2015. Een eerste indruk van de versie zoals hij vandaag aan de Ignite bezoekers getoond is.

Niet revolutionair maar vanuit de cloud geëvolueerd

De grootste uitdaging van Microsoft is om deze versie van Exchange niet een snapshot van de huidige versie van Exchange Online te laten zijn. Ze kan echter ook geen nieuwe wereldschokkende technologieen aankondigen, want die zouden dan ook al op de Office 365 roadmap moeten staan.

In mijn ogen zou Microsoft deze versie ook Exchange 2013 SP2 kunnen noemen, want waar sommige andere versies nog als revolutionair gezien werken, noemt Microsoft zelf het product een evolutie van Exchange 2013. Het product is dan ook ontstaan uit de design principles en ervaringen die Microsoft de afgelopen jaren met Exchange 2013 en Exchange Online heeft opgedaan. Een aantal van de vernieuwingen die er zijn, zijn grotendeels op gebruikers ervaring gebaseerd en ik verwacht dan ook dat deze snel (misschien zelfs wel voor Exchange 2016 RTM is) in Office 365 beschikbaar komt. Wat mij ook opviel is dat er vernieuwingen genoemd worden die ook met Outlook 2016 cliënt te maken hebben, welke eigenlijk dus niet meer onder Exchange 2016 zouden moeten vallen.

Overzicht requirements en nieuwe functionaliteit

Maar goed, het mag misschien niet zo klinken, ik ben toch zeker wel enthousiast over het product. Hieronder een opsomming van requirements en nieuwe functionaliteit aanwezig in Exchange 2016.

Topologie requirements Exchange 2016

 • Coexistence met Exchange Server 2010 SP3 RU11 of Exchange 2013 CU10
 • Server versie Windows Server 2012r2 of Server 2016
 • Active Directory Forest/Domain mode Windows Server 2008r2
 • Outlook 2010 SP2, Outlook 2013 SP1 en Outlook 2016

Architectuur en inrichting

 • De visie bestaat uit de volgende componenten. Superieure performance en betrouwbaarheid. Robuuste bewezen architectuur. Flexibel en toekomstgereed. Goede integratie met andere producten.
 • Een standaard server zal bestaan uit een multi-rol installatie van CAS en Mailbox, gebaseerd op het model dat in Office 365 gebruikt wordt.
 • Het is mogelijk om documenten in Outlook Webmail te bewerken. Hiervoor moet een losse Office WebApps (OWA) server aanwezig zijn.
 • De databases worden voorzien van een nieuwe recovery opties om zo beter proactief actie te ondernemen in het geval van met database corruptie en andere outages. Onderdeel daarvan is verkorte tijd die nodig om database failover en site resilience uit te voeren.
 • De inrichting is cloud-ready. Het is aannemelijk te denken dat een groot deel van de organisaties die Exchange 2016 gaan inzetten, ook iet met cloud (gaan) doen.
 • In een hybrid omgeving waarin Exchange 2016 met Exchange Online gekoppeld is, kan gebruik maken van functionaliteit in de cloud zoals Data Loss Prevention (DLP), Mobile Device Management (MDM), Advanced Threat Protection (ATP) en meer...
 • De zoekfunctie van Exchange 2016 zal door middel van de FAST-engine sterk verbeterd worden. Niet alleen zijn de resultaten sneller, ook worden veel gebruikte of verwachte resultaten weergeven. Om dit te realiseren heeft Microsoft de opgedane kennis over het gebruik van Exchange Online gebruikt.

Gebruikers ervaring

 • Het gebruik van email over verschillende devices gaat nog meer ‘seamless’ worden, waar per type device (pc, tablet, smartphone, browser) intuïtieve slimmigheden zijn aangebracht.
 • Er is een meest recente gebruikte lijst aanwezig zodat gemakkelijk een actief bestand verstuurd of gedeeld kan worden.
 • Een bijlage wordt standaard als link verstuurd, waarbij het bestand automatisch naar OneDrive for Business wordt geüpload en met de juiste permissies gedeeld voor alle ontvangers
 • Er komen inline previews wanneer een URL naar een document aanwezig is, zodat gelijk acties kunnen worden uitgevoerd zoals bijvoorbeeld het delen van het document. Voor video geldt dat er een interne player aanwezig is.
 • Bij opstellen of antwoorden van een bericht zal een intelligente selectie van ontvangers plaatsen zodat bijvoorbeeld veel gebruikte (externe) contacten eerder verschijnen.
 • Het wordt mogelijk om nieuwe email tijdelijk te verbergen en later alsnog af te leveren op de mailbox. Op deze manier kun je beter geconcentreerd blijven op andere activiteiten, handig aOls je bijvoorbeeld een rapport af moet maken.