Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

IT-diensten zijn net auto's

Blogs
6-12-2016
Als je ‘s ochtends in de auto stapt ga je er vanuit dat alles het doet en dat je weg kan rijden. Je denkt er (bijna) nooit over na. Tot het moment dat de auto het niet meer doet, dan slaat de paniek toe of rijst de irritatie.

IT-diensten zijn net als auto's: zolang ze het doen is er niks aan de hand, maar zodra er iets misgaat is er al snel paniek. Hoe zorg je ervoor dat IT-diensten het altijd doen zodat je business continuïteit kan waarborgen? Ben jij overal op voorbereid?

To-do’s voor business continuïteit

Laatst klopte er een klant bij ons aan: dataopslag kapot. Hij had wel een backup van de omgeving, maar nog nooit getest of bekeken hoe ze dit snel en eenvoudig terug zouden kunnen zetten. Uiteindelijk bleek dat we de omgeving opnieuw moesten bouwen. Hierbij kon niet voorkomen worden dat de business enkele dagen stil kwam te liggen. Dit veroorzaakte niet alleen financiële schade, maar ook negatieve publiciteit. Dat resulteerde op haar beurt in imagoschade. Niet best dus!

Ik kom er steeds vaker achter dat bedrijven niet goed voorbereid zijn op eventuele technische mankementen. De business continuïteit wordt hierdoor niet altijd optimaal gewaarborgd. De oplossingen? Die zijn er gelukkig ook.

Om business continuïteit te waarborgen zijn onderstaande drie punten belangrijk:
1. IT-diensten terugzetten in oude staat
2. Snelle data recovery
3. Inzicht in de toekomst

1 IT-diensten terugzetten in oude staat

De afgelopen jaren is data opslag exponentieel gegroeid. We verzamelen steeds meer data en het type data neemt ook steeds meer ruimte in. Denk bijvoorbeeld aan foto’s en video’s ten opzichte van de kleine tekstbestanden die je vroeger bewaarde. Een online dienst zonder opslaglimiet is daarom een betere keus. Deze groeit met jou en je organisatie mee, hoeveel en hoelang je data ook wilt bewaren. Het geeft minder zorgen en kost minder geld, want je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Tegelijkertijd zijn er steeds meer organisaties met een hybride IT-omgeving. Huidige oplossingen zijn niet in staat om een server snel in oude staat terug te zetten. Het is daarom aan te raden om één centrale oplossing te kiezen waar een backup plaatsvindt. Deze oplossing kan dan van alle systemen, waar ze ook staan, een kopie maken van de data zodat deze snel en eenvoudig weer teruggezet kan worden bij eventuele problemen met het systeem.

2 Snelle data recovery

Wat doe je als je je auto total loss hebt gereden en er een tweede auto klaar staat met al je spullen erin? Instappen en wegrijden natuurlijk! Gaat een stuk sneller dan ervoor zorgen dat je je spullen uit de kapotte auto terug krijgt en een ander vervoermiddel zoeken.

Hetzelfde geldt voor IT-diensten: wat doe je als je serverhok onder water loopt? Een verzekering daarvoor is duur, als bedrijf moet je behoorlijk wat kosten maken om dit risico te overleven. Wat nu als je dit soort scenario’s kunt voorkomen?

Wanneer je gebruik maakt van IT-diensten uit de cloud loop je nagenoeg geen risico. Ook stelt het je in staat om ieder kwartaal een automatische test uit te voeren. Bij eventuele problemen voer je gemakkelijk en snel een data recovery uit. Hiermee krijg je business continuïteit zeker een positieve boost.

3 Inzicht in de toekomst

De laatste oplossing is inzicht hebben en houden in je IT-omgeving. De meeste monitoringsystemen werken met een systeem waarbij er een lampje gaat branden als er problemen zijn. Helaas weet je dan vaak niet wat de oorzaak van het probleem is. Net als bij je auto krijg je liever een melding “ga eens naar de garage” dan dat je langs de kant van de weg komt te staan. Voer daarom een trendanalyse uit om mogelijke probleemsituaties te signaleren - deze kun je dan voorkomen.

Nu je omgeving niet langer een opzichzelfstaande server is, maar een samenhang van een enorme hoeveelheid systemen, is het mogelijk om een adequate analyse te maken. Zo zie je problemen vroegtijdig aankomen en kun je deze zelfs voorkomen. De continue monitoring geeft je ook de mogelijkheid om een root-cause analyse uit te voeren. Dit zijn complexe analyses waar veel correlaties bij komen kijken. Zou je dit zelf doen, dan ben je daar maanden mee bezig. Met systemen in de cloud gaat dat een stuk sneller.

Nooit meer een restore

Om ervoor te zorgen dat IT-diensten het altijd doen, zodat je business continuïteit gewaarborgd kan worden, zijn een flexibele backup opslag, snelle data recovery en het continue monitoring essentieel. Wanneer je deze punten onder controle hebt, ben je als bedrijf wendbaarder en kun je problemen voorzien én voorkomen. Zo hoef je hopelijk nooit meer een restore uit te voeren!