Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

IT-projecten bestaan niet

Blogs
2-6-2017

Al een jaar of 10 werk ik als project- en programmamanager in de IT. Een tak van sport waar deadlines en stress altijd een bepalende rol spelen.

Een project is per definitie tijdelijk en de betrokken projectmanager zal er alles aan doen om in een zo kort mogelijke periode op te leveren volgens scope: hit and run – en daarna weer: hup, op naar het volgende project (en vaak ook de volgende klant).

Op een bepaald moment in mijn carrière ben ik gaan inzien dat ik eigenlijk liever een lange termijnpartner ben, dan een consultant die de klant achterlaat precies op het moment dat het voor de klant pas begint: de in gebruikname van het product.

Benieuwd hoe ik mijn visie op projectmanagement opnieuw heb kunnen invullen bij Wortell?

Als programmamanager bij Wortell heb ik een regiefunctie. Dit geeft mij ruimte om alle aandacht te wijden aan vragen die eigenlijk aan het begin zouden moeten staan van ieder project:

  • Wat zijn de doelstellingen van de klant waaraan onze technische middelen zouden moeten bijdragen?
  • Hoe bewaken wij lange termijndoelstellingen rondom IT-projecten, in plaats van domweg producten te installeren?
  • Wat zijn de eigenlijke baten, welke mensen in de organisatie worden blij van ons product?
    Strategie en langetermijnvisie, daar leveren wij als Wortell toegevoegde waarde. Of het nu gaat om een transitie naar de cloud, of een transformatie van bedrijfsprocessen. Ik probeer opdrachtgevers duidelijk te maken dat een IT project nooit (alleen) een IT project is.

Toch is het niet altijd makkelijk om de business goed te betrekken. Wij komen vaak bij traditionele, hiërarchische organisaties, waar IT en Business vrijwel helemaal gescheiden zijn (op een paar business analisten na). Misschien een gek gegeven in deze tijd, waarin IT zo belangrijk is voor bedrijven, maar het komt nog vaak voor, met als gevolg onvoldoende aandacht en soms ronduit weerstand.

"Onze kracht is het doorbreken van weerstanden en het creëren van echte betrokkenheid."

Hoe wij dat doen?

  • Door niet rücksichtslos te beginnen met bouwen, maar eerst met elkaar na te denken over lange termijn bedrijfsdoelstellingen en architectuur.
  • Door te zorgen voor goed opdrachtgeverschap vanuit het bestuur, of in ieder geval de business.
  • Door in projecten en beheeropdrachten te werken met Agile methodieken (Scrum, Kanban, DevOps) waarbij in kleine stukjes wordt opgeleverd en de business intensief betrokken is.
  • Door zelf regie te houden op de roadmap (gedelegeerd opdrachtgeverschap). 

Zo zorgen wij er bij Wortell voor dat IT-projecten minder een IT-feestje zijn, maar gedragen worden door de hele organisatie.

Envisioning is een gestandaardiseerd traject om te komen tot inzicht in de lange termijnbedrijfsdoelstellingen en een plan van aanpak voor een geleidelijke implementatie van IT-projecten.

Meer informatie over ons Envisioning traject vind je hier.

 

{{cta('4b6977bb-d3af-49c9-ad31-e5ee5b7307ab')}}