Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Lync Conference 2014 in Las Vegas

Blogs
24-2-2014

Namens Wortell mochten Louis Herber en ikzelf afgelopen week afreizen naar Las Vegas voor de Lync Conference 2014. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Lync bekend gemaakt. Daarnaast staat de conference in het teken van netwerken, mensen ontmoeten en kennis en ervaringen uitwisselen.

Keynote – Universal Communications
Het eerste deel van de keynote werd verzorgd door Gurdeep Singh Pall. Na twee jaar afwezigheid, is hij dit jaar terug gekeerd naar het Microsoft Lync team om UC om te dopen naar “Universal Communications”.

De afgelopen 2 jaar is hij bezig geweest met ontwikkelingen rondom ‘Artificial Intelligence’ (AI) en hij wil deze kennis gebruiken om Lync intelligenter te maken. De verwachting is dat ‘Bayesian prediction’ op termijn zijn weg gaat vinden naar communicatiesystemen. Wat zou het mooi zijn als Lync “weet” met wie je wilt communiceren en je niet door 500 verschillende “John’s” moet scrollen om de juiste te vinden.

Daarnaast benadrukte Gurdeep dat we in een tijdperk zijn gekomen van ‘Universal Communications’, waarin mega trends als social media, technologie, veranderende werk/ privé balans en de continue verbetering van devices (wearable technology) een belangrijke rol spelen. Je wilt niet voor elke actie een ander device, je wil al je informatie op elk device beschikbaar hebben. Ook hier werd het voorbeeld genoemd dat als je zoekt naar “John” op je desktop pc en je 5 minuten later via je mobiele telefoon “John” wilt bellen, je mobiel “weet” welke John je bedoeld.

Lync%20conf

Nieuwe features
Het tweede deel van de Keynote bestond uit het demonstreren van enkele nieuwe features door Derek Burney. Onderstaande slide geeft kort de belangrijkste nieuwe features weer.

Lync%20conf%20-%20nieuwe%20features

Op de mobile clients is al een en ander veranderd, maar er gaat nog meer veranderen. Zo werd vorig jaar de “One Click meeting join” geïntroduceerd. Nu doet Microsoft het nog beter en introduceert de “No click join” - middels voice control zoals je misschien al kent op de Iphone (Siri). Het zichtbaar maken, joinen en creëren van meetings kan middels spraak gestuurde opdrachten.

Daarnaast is er een Mobile client voor Android tablets aangekondigd (waarschijnlijk beschikbaar eind Juni via de Google play store) en is er gesproken over Anonymous meeting join voor in ieder geval Ipad en Iphone, evenals content sharing (PowerPoint) op deze devices (net zoals dat op een fat client kan).

Lync%20conf%20-%20mobile%20clients

Ook is er ingegaan op interoperability tussen Tandberg (Legacy) systemen en Lync server wat waarschijnlijk met de volgende versie van Lync wordt geïntroduceerd.

Lync%20conf%20-%20interoperability_png

Een van de lang verwachte features is de mogelijkheid om multimedia via Lync te integreren in een publieke website of intranet middels UCJA (Codename JLync). Een Java script wrapper over de web API voor Lync. Microsoft geeft aan nog steeds door te gaan met de WebRTC standaard en dat dit slechts een “extra” feature is die Microsoft te bieden heeft.

De demo bestond uit een patiënt die in contact wilde komen met zijn arts en via de publieke website van de arts een audio/video sessie startte en zo duidelijk kon uitleggen waar hij last van had en zijn probleem kon laten zien. Dit biedt veel mogelijkheden voor de medische wereld waarbij enorme tijdswinsten te behalen zijn bij diagnoses en in sommige gevallen mogelijk zelfs levens redt.

Lync%20conf%20-%20demo
Als laatste major feature werd de integratie tussen Skype en Lync genoemd. Microsoft is hard bezig deze te nog beter met elkaar te laten samenwerken. Een van de lang verwachte features is Video support wat in de komende maanden geïntroduceerd zal worden. Een demo liet zien hoe een Lync gebruiker een Video conference startte met een “Pawn Shop” die gebruik maakte van Skype.

Lync%20conf%20-%20Lync%20en%20skype%20integratie

Fun Fact

Een derde van alle long distance calls vindt plaats via Skype. Microsoft heeft dus een groot deel van alle telecommunicatie over hun platform lopen en noemt zichzelf de #1 UC voice market leader. Mede hierdoor zetten ze hoog in op interoperability voor Lync en Skype.

Sneak preview - Lync Online
Als laatste werd er kort een sneak preview gegeven over wat features die zijn weg maken naar Lync Online. Zo zal Lync Online large meetings gaan ondersteunen tot 1.000 users en zal Lync Online in en outbound PSTN calling gaan ondersteunen. Technische details en roadmap zijn helaas nog niet vrijgegeven. Ook is er nog niets losgelaten over de beschikbaarheid van PSTN calling in Lync Online voor Europa.

Bekijk de Lync Conference 2014 Keynote

Break-out sessies
Na de keynote was er de mogelijkheid om diverse break-out sessies bij te wonen. De sessies die Louis en ik hebben bijgewoond behandelen we binnenkort in een aparte blogpost. Wil je nu al meer informatie over de break-out sessies en content? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Louis of mij.

Een overzicht van alle sessies tijdens de Lync conference

Exhibit Hall
In de Exhibit Hall hadden partners en leveranciers de mogelijkheid om hun product of service te demonstreren. En er waren genoeg partners en leveranciers om de deelnemers te vermaken.

Leveranciers als Jabra, Plantronics en Sennheiser demonstreerde nieuwe producten en features. Er werden prijzen weg gegeven, je kon aan spelletjes deelnemen en het was mogelijk om uitgebreid advies te krijgen van de aanwezige consultants en sales representatives.

Plantronics trok dit jaar onze aandacht met Seamless Call transfer mogelijkheden, wat later dit jaar geïntroduceerd zal worden. Een evolutie in Wearable Technology. Seamless Call transfer maakt het mogelijk een Lync based call naadloos over te laten gaan van PC naar Mobile waarbij gebruik gemaakt wordt van een proximity sensor in de headset.

 

Ben je te ver verwijderd van je werkplek? Dan belt Lync je mobiel, waarbij zodra je de call opneemt de sessie naadloos overgaat en geen connectieverlies optreedt.

Bekijk de Plantronics demo over Seamless Call Transfer