Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Lync wordt Skype for Business

Blogs
31-3-2015

Eindelijk maakt Microsoft een einde aan onduidelijkheid in haar Unified Communications productportfolio. Lync wordt Skype for Business. Daarmee maakt ze een einde aan verschillende merkstrategieën en kiest ze één lijn. Te laat wat mij betreft, maar beter te laat dan nooit.

Microsoft nam Skype over in 2011. Skype was toen een zelfstandige organisatie en is zo’n beetje de ‘de facto’ standaard voor internationale telefoongesprekken (meer dan 50% van alle internationale telefoongesprekken schijnt via Skype gevoerd te worden). Het portfolio van Microsoft werd daarmee uitgebreid van twee naar drie Unified Communications producten. MSN, Lync en Skype. MSN en Skype voornamelijk gericht op consumenten, Lync gericht op zakelijke gebruikers. Twee jaar na de overname van Skype integreerde Microsoft haar consumentenproduct MSN met Skype. Nu, bijna vier jaar na de overname van Skype, wordt Lync ook hernoemd naar Skype. Skype for Business weliswaar.

Hoewel het goed is dat Microsoft één merkstrategie voert en de merknamen MSN en Lync volledig laat varen, heeft de organisatie de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de merknaam Lync. Skype is door het enorme consumentensucces veel bekender dan de naam Lync. Microsoft Nederland heeft er echter voor gezorgd dat de gemiddelde middelgrote en grote organisatie bekend is met Lync. Voor Nederland in het bijzonder, had deze naamswijziging dus niet direct gehoeven. Op internationaal niveau en voor kleinere bedrijven wellicht wel.

Voor wat betreft de Lync merkenstrategie heeft Microsoft de afgelopen jaren nooit echt vaste lijn gehanteerd. Eerst LCS, Live Communications Server. Daarna OCS, Office Communications Server en ten slotte Lync. Allemaal dezelfde producten, maar telkens een nieuwe versie. De aanschaf van Skype vertroebelde dit alles alleen maar. De integratie nu is echt wel een goede zet.

Nieuw in Skype for Business

De naamswijziging van Lync naar Skype for Business gaat gepaard met enkele functionaliteit wijzigingen. Het zijn er weliswaar niet heel erg veel, maar wellicht voldoende voor sommige eindgebruikers om toch over te stappen. Daarbij krijgen alle gebruikers van Lync Online in Office 365 automatisch de nieuwe Skype for Business diensten aangeboden als onderdeel van de clouddienst.

Hetzelfde uiterlijk als Skype

Skype for Business krijgt grotendeels hetzelfde uiterlijk als Skype. Voor gebruikers van Skype zal dit een verademing zijn. Voor gebruikers van Lync valt de overgang uiteindelijk wel mee. Voornamelijk nieuwe kleurtjes en knoppen die er anders uitzien.

Videogesprek in Skype for Business

Videoconferencing van Skype for Business naar Skype

Het was tot voor kort niet mogelijk om tussen Lync en Skype te Kunnen video conferencen. Bedrijven die Lync gebruiken en met klanten wilden communiceren die alleen Skype hebben, konden dit dus alleen doen middels Chat en telefonie. Niet middels video. Dat probleem wordt nu dus opgelost.

Telefonieondersteuning vanuit de cloud

Lync Online, de versie van Lync in Office 365 (zal dat nu Skype for Business Online worden?), ondersteund momenteel niet de mogelijkheid om te kunnen telefoneren met vaste en mobiele nummers. Lync On Premise, ofwel in een eigen datacentrum geïnstalleerd, wel. Bedrijven die hun telefooncentrale wilde vervangen konden dat alleen doen als ze zelf Lync installeerden of Lync afnamen als hostingproduct bij een hoster.

Microsoft maakt hier nu verandering in. Met Skype for Business kun je zometeen, net als bij Skype, gewoon bellen met vaste en mobiele nummers. Naar verwachting zal dit pas mogelijk worden vanaf 2016 in Nederland. Eind dit jaar begint Microsoft met een proef in de US.

Wat adviseer je ons nu?

Dit alles wetende zouden wij met de volgende adviezen willen geven:

Gebruik je nu Lync of Lync Online, zorg er dan voor dat gebruikers geïnformeerd worden over de naamswijziging en het gewijzigde uiterlijk. Besteed daarbij aandacht aan het verschil tussen Skype en Skype for Business zodat zakelijke gebruikers niet per ongeluk de verkeerde versie gebruiken. Wil je ondersteuning in deze communicatie laat het mij even weten. We hebben hiervoor een standaard communicatieaanpak klaarliggen.

Gebruik je Lync maar nog niet als vervanging van de telefooncentrale? Overweeg of het de moeite waard is om te wachten. De implementatie van Lync als telefooncentrale is complex. Deze complexiteit zal sterk gereduceerd worden zodra Microsoft telefonie vanuit Office 365 aanbiedt. Waarschijnlijk zal dat eind volgend jaar zijn.

Gebruik je nog geen Lync, wacht dan heel even met Lync gebruiken totdat de naamswijziging doorgevoerd is. Dat bespaart veel moeite. Waarschijnlijk is de naamswijziging eind April 2015 een feit.

Cloud Business Community

Ken je onze Cloud Business Community al? Je kunt je kosteloos aanmelden voor deelname. Hierin vinden regelmatig updates plaats van de wijzigingen in Office 365 en wordt met name de impact van deze wijzigingen op je business besproken.

Nieuw in Skype for Business

In onderstaande presentatie een overzicht van de meest belangrijke wijzigingen: