Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Maak je IT-afdeling klaar voor de cloud

Blogs
18-9-2017
Denk je erover om je IT-systeem naar de cloud te verhuizen? Dan heb je meer nodig dan een afvalbak voor de server. Wil je je IT-afdeling transformeren, dan is een ‘squad’ onmisbaar.

Waarom zou je je IT-afdeling transformeren?

Je IT-systeem naar de cloud verhuizen doe je niet zomaar. Het heeft niet alleen impact op de samenstelling van de IT-afdeling, maar op de werkwijze van de gehele organisatie. Wanneer je klassieke systemen verruilt voor de cloud, volstaat de klassieke IT-afdeling namelijk niet langer om je klanten en medewerkers optimaal te kunnen blijven bedienen. Altijd up-to-date De tools die Microsoft in de cloud aanbiedt worden voortdurend geüpdatet. Microsoft biedt zoveel high-tech vernieuwingen, dat is met klassieke systemen niet langer te evenaren. De tijd dat jij systemen uit zocht die bij jouw werk passen is voorbij. De systemen bepalen nu hoe jij werkt en bieden jou mogelijkheden die je zelf niet had kunnen realiseren. Op ontdekkingsreis Recentelijk hebben wij een van onze klanten begeleid bij de verhuizing van hun IT-systeem naar de cloud. Dit heeft een grote impact op de IT-afdeling: enkele technische functies komen te vervallen, sommige taken komen er anders uit te zien en er zijn nieuwe rollen te vervullen. De eerste stap op dat moment is als organisatie erkennen dat er werk verdwijnt. Maar er komt ook werk voor terug! Squad De nieuwe functies die het werken in de cloud met zich meebrengt, vragen om IT-professionals die breed inzetbaar zijn. Hun profiel wordt daarom ook wel ‘T-shaped’ genoemd. In dat geval kunnen zij namelijk een andere of zelfs meerdere rollen binnen de organisatie vervullen. Niet alleen de IT-afdeling wordt opnieuw ingericht, maar de hele organisatie gaat op de schop. Onmisbaar bij deze transformatie is het opzetten van een ‘squad’. Een squad is een virtueel team dat je kunt zien als een proactieve klantenservice. Zij zijn de schakel tussen de strategie en de dienst. De samenstelling van een squad is in ieder bedrijf anders, maar ze hebben allemaal een Adoptie consultant, Business consultant en een Office 365 consultant.

De squad stimuleert het innovatieproces

Wat je vaak ziet in organisaties nadat er nieuwe systemen of tools geïntroduceerd zijn, is dat de medewerkers er te weinig kennis van hebben om er goed mee te werken. Gelukkig is daar de squad. Zij leveren een bijdrage aan de strategische visie op de werkplek en vertalen deze visie naar een praktische uitvoering. Het squad-team bewaakt en vergroot continu het gebruik en de adoptie van de nieuwe werkplek in de cloud. De rol van Adoptie consultant is hierbij essentieel. Hij (of zij natuurlijk) wijst de interne IT-dienstverlening de juiste weg. Het is natuurlijk spannend om de leverancier en de squad te volgen en een stukje zeggenschap op te geven. Gelukkig leer je tijdens deze ontdekkingsreis wel om “ouderwetse” systemen los te laten en op de cloud te vertrouwen.

{{cta('09e66721-da57-4a55-a1cf-c9657d63d85e')}}