Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Me, Myself and AI - Gerbrandt van Santen

Blogs
23-10-2023

In deze blogpost vertelt Gerbrandt van Santen - Digital Architect bij Wortell over het effectief communiceren met AI-systemen en hoe subtiele nuances in het formuleren van vragen en commando's de resultaten kunnen beïnvloeden

"Doet eens down, Wodan, down!" De hond gaat liggen, en binnen een seconde roep ik enthousiast: "goed zo!" Maar, tot mijn verrassing, springt de hond op en begint vrolijk rond te rennen. Wat ging er mis? Ik wilde dat de hond bleef liggen, niet alleen even ging liggen.

Wat dat met AI te maken heeft?

Veel. Dit is precies waar 'Prompt Engineering' om de hoek komt kijken, het ontwerpen van vragen. Het gaat niet alleen om het geven van een commando of het stellen van een vraag, maar ook om de timing, de toon en de specifieke woorden die je kiest. Net zoals bij het trainen van een hond, kan een kleine nuance in je communicatie een wereld van verschil maken in het resultaat.

In ons dagelijks leven zijn we constant bezig met het geven en interpreteren van commando's en vragen. Of het nu gaat om het vragen van advies aan een vriend, het maken van een zakelijke beslissing, of zelfs het kiezen van een maaltijd in een restaurant, de manier waarop we onze vragen formuleren en de feedback die we ontvangen, speelt een cruciale rol in de uitkomst.

En waarom is dit zo belangrijk?

Omdat de kwaliteit van onze beslissingen direct wordt beïnvloed door de kwaliteit van de informatie die we ontvangen. En die informatie hangt weer af van hoe we onze vragen stellen.

Ik werk al een paar maanden met AI en gebruik het als digitale butler, personal assistent, voorbereider van vergaderingen. En ik raad het iedereen aan. Heb je totale controle over de communicatie die je voorbereid? Nee. Heeft AI de totale controle over die communicatie? Nee. Speel ik vals en manipuleer ik? Nee, ik ben wel bewust bezig met hoe ik communiceer. We beïnvloeden elkaar altijd, in ieder gesprek, door woordkeuze, kleding, houding... of je dat nu leuk vindt of niet. Zeker als het zakelijk is wil ik dan bewust aan die communicatie werken.

Prompt Engineering daagt ons uit om verder te denken dan de oppervlakte. Het is niet alleen een techniek, maar een kunstvorm. Het gaat om het begrijpen van de psychologie achter communicatie, het herkennen van de nuances en het optimaliseren van de interactie om het gewenste resultaat te bereiken.

En nu even heel concreet.

Prompt engineering kan je binnen Bing Enterprise en ChatGPT toepassen, maar eigenlijk geldt het voor alle AI toepassingen waar je bewust vragen aan kunt stellen. Een mooi voorbeeld zijn de profielen en custom instructions, die je in ChatGPT kunt aanzetten: ik ben een digitaal architect en in je antwoorden wil ik concrete acties terugzien, geprioriteerd en met een advies over de tools, die ik daarvoor wil gebruiken.

Veel plezier met je vragen en commando's

BTW: 'doet eens down' is echt een ander commando dan 'down', zoals er ook een groot verschil voor de luisterende hond zit tussen 'dag lieverd, geef eens een pootje, pootje aan de baas' en 'poot'. Nou dat is dus prompt engineering.

Wil je ontdekken hoe AI jouw organisatie kan helpen?

Neem dan deel aan onze event op 11 december om je te helpen om de wereld van Kunstmatige Intelligentie te verkennen en je voor te bereiden op de ongekende mogelijkheden die het biedt.