Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Graph: eindgebruiker als stralend middelpunt

Blogs
23-12-2015

Als eindgebruiker van applicaties komt het vaak voor dat je veel moeite moet doen om de informatie uit de applicaties te krijgen waarnaar je daadwerkelijk op zoek bent. Je kunt hier aardig wat uren mee zoet zijn, zeker als het gaat om een applicatie die je niet vaak gebruikt of nieuw voor je is. Maar wat als we het nu eens zouden omdraaien? Dat jij niet op zoek gaat naar data maar dat relevante data zichzelf aan jou presenteert? Op basis van dit principe is Microsoft Graph ontwikkeld.

Wat is Microsoft Graph?

Graph kun je zien als een tool die het voor ontwikkelaars mogelijk maakt om in applicaties alleen de data te presenteren die mogelijk relevant is voor de eindgebruiker. Data afkomstig van Office 365 producten. Denk hierbij aan e-mails en contacten uit Outlook, afspraken uit de agenda, gebruikersinformatie afkomstig uit de Azure Active Directory en documenten uit OneDrive for Business of SharePoint. In dit laatste geval gaat het overigens alleen om documenten waarvoor de eindgebruiker ook daadwerkelijk het recht heeft om deze te mogen inzien.

Relevantie van data

De relevantie van data wordt door Graph bepaald aan de hand van gebruikersinformatie en gebruikersactiviteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het organogram van de organisatie. Een collega uit hetzelfde team wordt als relevanter aangemerkt dan een collega uit een ander team. Een voorbeeld van gebruikersactiviteiten is de frequentie van het mailverkeer tussen de eindgebruiker en collega’s. Wanneer jij de afgelopen twee weken regelmatig mailcontact hebt gehad met een bepaalde collega, worden zijn/haar mails en documenten als relevanter gezien dan die van een collega die je een half jaar geleden voor het laatst een mailtje hebt gestuurd.

Delve

Een voorbeeld van een Office 365 applicatie die gebruikmaakt van de mogelijkheden van Graph is Delve. Wanneer je als eindgebruiker Delve opent dan worden op de startpagina direct de documenten getoond die voor jou relevant zouden kunnen zijn. Dit kunnen documenten zijn die zijn toegevoegd aan een SharePoint bibliotheek op een projectsite die je intensief gebruikt, documenten die direct met jou gedeeld zijn door een collega of documenten die staan opgeslagen op je eigen OneDrive for Business.

Opent je collega Delve dan is de kans groot dat hij andere documenten te zien krijgt dan jij. Door het gebruik van Graph is Delve gepersonaliseerd en zal voor iedere gebruiker opnieuw bepaald worden wat relevant is en getoond dient te worden en wat niet.

Ontwikkelen van bedrijfstoepassingen

Graph is ook beschikbaar voor ontwikkelaars buiten Microsoft. Voorwaarde hierbij is dat de betreffende organisatie gebruikmaakt van de Microsoft cloud. Als dit het geval is dan is er ineens veel meer mogelijk bij het ontwikkelen van bedrijfstoepassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het realiseren van verschillende soorten overzichten van afspraken tussen eindgebruikers, hun managers en/of collega teamleden. Of overzichten van documenten die de afgelopen tijd zijn bewerkt door de eindgebruiker en/of zijn collega teamleden. Op deze manier kunnen ook deze organisaties hun eigen bedrijfstoepassingen realiseren waarbij de eindgebruiker wordt gepositioneerd als stralend middelpunt.