Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Hololens - een speeltje of ook voor zakelijk gebruik

Blogs
15-7-2015

Tijdens verschillende sessies en gedurende diverse (besloten) bijeenkomsten hier op de Microsoft WPC in Orlando heb ik rustig wat tijd kunnen besteden aan de Microsoft Hololens. Vooral de vraag of het nu een privé-speeltje of echt een zakelijke toepassing wordt, is hetgeen waar ik graag antwoord op wilde hebben.

Naar verluid heeft Microsoft het populaire spelletje Minecraft aangeschaft om de Hololens direct te kunnen voorzien van een krachtige game. Naast Minecraft zijn er natuurlijk nog veel meer consumententoepassingen te bedenken voor de Hololens. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een TV op een willekeurige plek in je huis te projecten en daar vervolgens een film op af te spelen. Zo voorkom je elke mogelijke discussie over de afstandsbediening en kan iedereen in je gezin zijn eigen televisie kijken.

De vele voorbeelden van hele uitgebreide apps had ik ook wel gezien tijdens de lancering van de Hololens eerder dit jaar. Denk daarbij aan de app voor architecten om gebouwen te bekijken, een app voor NASA om met de Rover op de Mars te lopen en een app voor studenten geneeskunde. Enig onderzoek naar de wijze waarop deze apps gebouwd zijn, leverde echter investeringen van 20.000 uur per app en meer op. Niet zeer bereikbaar voor de meeste zakelijke klanten dus.

Hier tijdens de WPC heb ik echter ook een andere kant mogen zien. Wortell is zeer actief met het ontwikkelen van Windows-apps. Eerder Windows 8 en sinds enige tijd Windows 10. We hebben dan ook bijvoorbeeld de Microsoft WPC app voor Microsoft Nederland ontwikkeld. Daarnaast is de app CareConnections, die de administratieve werkdruk voor medewerkers in de zorg kan verlichten, inmiddels omgezet naar een Universal Windows 10 app. Zo’n Universal App is interessant. Deze nieuwe architectuur zorgt er namelijk voor dat een app slechts eenmaal ontwikkeld hoeft te worden en vervolgens gebruikt kan worden op telefoon, tablet, laptop, televisiescherm (met XBOX One) en ook op de Microsoft Hololens.

Hier zie ik wel een duidelijke meerwaarde voor de Microsoft Hololens. Met name als ik de geruchten enigszins serieus mag nemen dat de prijsstelling van de Hololens tussen de 750 en 1500 euro gaat kosten. Door onze medewerkers op bijvoorbeeld de services afdeling uit te rusten met een Hololens kunnen zij op elk gewenst moment in beeld krijgen dat er problemen zijn bij een klantomgeving of in de cloud van één van onze klanten. Ze zullen direct zien waar de problemen liggen en die vanaf een normale PC kunnen oplossen.

Je zou ook kunnen denken aan toepassingen voor onderhoudsmonteurs en ga zo maar door.

Wanneer de Microsoft Hololens precies op de markt verschijnt is nog onbekend. Het zal waarschijnlijk ergens in de komende maanden zijn. Voor nu is mijn advies dan ook aan iedereen die denkt hiervoor een bedrijfsscenario in te zien te starten met het ontwikkelen van een Windows 10 Universal App. Deze zal direct klaar zijn voor gebruik met de Microsoft Hololens.

Bij Wortell zijn we inmiddels gestart met speciale App-envisionings rondom Windows 10 Universal Apps die geschikt zijn voor de Microsoft Hololens. Meer weten? Mail me even: danny.burlage@wortell.nl