Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Ignite dag 1: Technology intensity & megamenu’s

Blogs
24-9-2018

Dinsdagochtend vroeg (restje jetlag achter de kiezen) aan het schrijven over een eerste heftige dag op Ignite. Aangezien er al veel aankondigingen op de bekende blogs verschijnen, gaat deze blog meer een impressie geven van het evenement.

We zijn hier zeker niet alleen; 30.000 nerds en business leaders uit 5.000 organisaties. Stuk voor stuk met honger naar nieuwe kennis. Het Orlando Convention Centre heeft weer een flinke uitdaging om iedereen te begeleiden naar de juiste sessies in 4 gebouwen, verbonden met luchtbruggen. Bizar!


Op naar de keynote

Vroeg uit de veren en met de pendelbus zo’n 5-10 km naar “West” voor ontbijt en de keynote. Men stond al vroeg in de rij, dus een plekje direct in de zaal was snel verkeken. Maar geen enkel probleem, in de ruimte voor de zaal stonden een aantal megaschermen waar alles prima te zien was.


De keynote ging in mijn optiek heel sterk over AI, AI en nog eens AI. En hoe Microsoft haar visie steeds verder realiseert. Bij de cases kwam Shell aan bod en uitgebreid! Hoogtepunt voor mij was de aankondiging van AI for Humanitarian Action, waarmee Microsoft organisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen kan helpen om slimmer met data te werken.


Technology Intensity

Satya had het over het realiseren van technology intensity, waardoor er kortweg mogelijkheden ontstaan om beter, slimmer, sneller te werken. De keynote bracht verder niet het “Awesome” gevoel qua verdere aankondigingen, maar eerder “Steady as she goes”.


Azure en productivity

Daarna tijd voor de “Meat”, de sessies met meer diepgang en waar de belangstijkste aankondigingen rondom Azure en Productvitiy in ontvangst konden worden genomen. We hebben een sessie over Azure gevolgd, waarin alle vernieuwingen en cases voor het succesvol bedrijven van business in de cloud de revu passeerden. Vooral Azure DevOps was supercool, waarmee zeer laagdrempelig een CI/CD pijplijn kan worden ingericht en vrijwel alles wat daar omheen nodig is.


Microsoft Teams

De keynote over Microsoft Teams sprak boekdelen. Teams is de hub om te beginnen met samenwerken. En Microsoft gaat daar bij niet voorbij aan First line workers. Zo gaat StaffHub uitgefaseerd worden en komt de functionaliteit terug in Teams. Teams gaat steeds verder in het samenbrengen van mensen, of zij nu op afstand werken of niet.


Veel aandacht voor hardware leveranciers die gecertificeerde meeting devices op de markt aan het brengen zijn.


Vernieuwingen in Office, SharePoint en Onedrive

Naar deze sessie heb ik lang uitgekeken. Jeff Teper en zijn team die los gingen op de vernieuwingen in Office, SharePoint en OneDrive. In een vloedgolf van demo’s werden de vernieuwingen rondom “Content collaboration for the modern workplace”. Ik heb een partij zitten genieten tijdens die sessie.

Een paar voorbeelden:

  • Megamenu’s: do I need to say more? Dit kon ook niet anders nu er met de moderne SharePoint zulke uitgebreide informatienetwerken kunnen worden gemaakt.
  • SharePoint page designs: een galerij met “custom” site page ontwerpen om te gebruiken voor nieuwe pagina’s. Dit werd overigens bizar snel getoond. Te weinig tijd voor een foto.
  • Organisational images: een beheerde locatie voor organisational stock/officieel fotomateriaal.
  • Audience targeting: voor pagina’s gebaseerd op (dynamische) Azure AD groups en profieleigenschappen van een gebruiker.
  • Organisational news: net als eerder genoemde organisational images, een officieel aangewezen locatie voor organisatienieuws. Dit is onder andere visueel te onderscheiden van ander nieuws door een badge boven een artikel.
  • Share to SharePoint: delen van een url van een publieke website naar SharePoint gebaseerd op de recente news post link. Het mooie is dat je nu vanaf een mobiel dergelijke links SharePoint in kan schieten inclusief alle afbeeldingen en andere metadata. Cool!
  • Nieuw webpart voor Yammer: Dit komt pas volgend jaar beschikbaar, dus nog beperkt getoond
  • Create site button in hubsite: deze is met name mooi, omdat je dan vanuit een bepaalde hub direct een geconfigureerde site (scripts, designs) kan aanmaken.
  • Footers en headers: Er komen ook meer mogelijkheden om footers in modern sites toe te voegen en variëteit om headers te stijlen.

megamenu sharepoint


Security en compliancy

Ook aandacht voor Security & compliancy. De sensitivity labels voor Sites krijgen nu eindelijk een beveiligingsfunctie waar ze voorheen slechts een visuele hadden. Als een site een bepaalde classificatie heeft, dan kan via label policies bijvoorbeeld extern delen worden uitgezet en de site automatisch private worden. Handige vernieuwingen voor het delen van documenten met externen door bijvoorbeeld een wachtwoord toe te voegen en downloaden te blokkeren.


Consistentie en intelligentie in Office

Tijdens de sessie kwam John Friedman, de Jony Ivy van Office ook op het podium om de visie rondom consistentie en intelligentie in Office (desktop, mobiel, web) uiteen te zetten. Dit was best indrukwekkend moet ik zeggen.


Handige links:

Een dag met veel nieuwe informatie. Conclusie tot nu toe? SharePoint is very much alive and kicking!


Stay tuned!

Microsoft Ignite dag 1: over technology intensity en megamenu’s

Microsoft Ignite dag 2: Education, compliancy en een rondje expo

Microsoft Ignite dag 3: Smart intranets & identity protection

Microsoft Ignite dag 4: Design voor de modern workplace & collaboration

Microsoft Ignite dag 5: Azure automation & Microsoft Search