Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Ignite dag 2: Education, compliancy en een rondje expo

Blogs
25-9-2018

Waar dag 1 zoals altijd keynotes en overviews bevat, gaan we op dag 2 meer de diepte in. We hebben verschillende sessies uitgekozen, dus na het ontbijt op pad.

Azure Active Directory: new features and roadmap

Een overvolle theaterzaal, maar uiteindelijk heb ik een prima plekje kunnen vinden. De sessie ging onder andere in op de nieuwe mogelijkheden van wachtwoord-loos inloggen, bijvoorbeeld via de Azure Authenticator app en eventueel aangevuld met sign-in approvals op de Apple Watch. Nice!

 

Qua vernieuwingen zal met name de beheerkant de aandacht krijgen met de consolidatie van verschillende beheerportals naar 1 en uitgebreidere mogelijkheden om risicovolle inlogpogingen te monitoren en eventuele aanvallen het hoofd te bieden.
Een aantal mooie cases gezien, zoals Subway die de identiteit van haar ruim 15 miljoen klanten via Azure AD B2C beheert.


BRK3273 How to create your modern SharePoint site provisioning solution

Een sessie waarin van A-Z een bedrijfsbrede site provisioning werd opgezet. Mijn conclusie is dat we bij ETTU en Debble op het goede pad zijn met dit onderwerp, en voor bepaalde delen zelfs ver voorlopen. Er zaten zogezegd niet echt veel ‘eyeopeners’ in welke in deze blog de aandacht zouden moeten krijgen.


Demystifying Microsoft 365 Education

Ik had deze sessie uitgekozen om voor onze onderwijsklanten wat meer en beter onderlegd te zijn in wat Office 365 Education nog precies bevat. Dit was bijzonder verhelderend, zeker ook om het visieverhaal te horen waarom Microsoft het onderwijs ondersteund.

 

Microsoft’s missie “Our mission is to empower every person and every organization on the planet to achieve more” begint bij educatie en is de basis om armoede en sociale uitsluiting uit te bannen. En daarom investeert Microsoft in onderwijs en slimme oplossingen zoals Class Notebooks en de School Data Sync, waarmee Teams en Groups automatisch vanuit het leerlingvolgsysteem kunnen worden aangemaakt.


Rondje expo en Mechanics live

Een uitgebreide ronde gedaan in de Expo-ruimte en goede gesprekken gehad met Microsoft en 3rd party vendors. Bij de OneDrive for Business booth nog kunnen achterhalen dat voor het synchroniseren van bibliotheken met verplichte velden een oplossing in de maak is. Nu hebben bibliotheken met verplichte velden een bug dat de sync client de bestanden dan enkel read-only synchroniseert.

 

Om 12:30 een live uitzending van Microsoft Mechanics bijgewoond waarin Jeff Teper nog eens de vernieuwingen van Office, SharePoint, OneDrive en de Teams integratie liet zien.

 

microsoft-ignite-ettu


Keuzes maken

Bepaalde supersessies bij Ignite zijn altijd op hetzelfde moment. Zo ook de sessie over Microsoft Search. Deze heb ik helaas niet kunnen bijwonen vanwege de Security & Compliance sessie.


Microsoft heeft wel een mooie introductievideo hiervoor gemaakt: https://youtu.be/mtjJdltMoWU


Best in class Security and Compliance with SharePoint and OneDrive

Dit was voor mij de topper van de dag. Mede omdat mijn interesse voor Ignite uitging naar dit onderwerp. En wat een feest om deze sessie te mogen bijwonen! Het was een goede sessie over hoe Microsoft het steeds eenvoudiger maakt om data te beveiligen vanaf data center niveau tot klant/tenantniveau met labels en policies.


De rol van het Compliance Center

Een hoop functionaliteit komt in de vernieuwingen samen. Waar je voorheen slechts een visueel “sensitivity” label aan een Modern Site / Group / Team kon toekennen (in te richten via PowerShell), wordt nu gebruik gemaakt van de labels functionaliteit in het Compliance Center.
Je maakt dus straks labels aan voor bepaalde soorten gevoelige informatie en daarbij configureer je ook veiligheidsinstellingen voor de container waarin die data verblijft, de site zelf. Denk hierbij aan downloads blokkeren, external sharing uitzetten of in zijn geheel toegang ontzeggen. Conditional access speelt hier onderwater dus ook een rol.


Het Compliance center geeft straks ook uitgebreide informatie over het gebruik van labels (aantallen toegekend van het type “Sensitivity” of “Retention”).


Ransomware en malware

OneDrive kreeg recentelijk ondersteuning voor het oplossen van ransomware scenario’s zoals wncry. Wanneer een grote groep bestanden hernoemd wordt, dan grijpt de combinatie van Windows Defender en OneDrive in om een herstelpunt van de bestanden te bepalen en de gebruiker binnen no time weer aan het werk te krijgen. Nieuw is, dat deze functionaliteit nu ook voor SharePoint sites beschikbaar is.


Qua malware is er uitgebreide ondersteuning om verspreiding van besmette bestanden te ondersteunen en gebruikers te informeren over het probleem. Besmette bestanden worden direct geblokkeerd voor openen en downloaden. Effectief kan het bestand enkel nog verwijderd worden.


Leuk dat je deze blog weer hebt gelezen! Eerste blog gemist? Lees dan alles over dag 1 op Ignite.

Stay tuned (ook via ons Instagram account @ettubv)!

 

Microsoft Ignite dag 1: over technology intensity en megamenu’s

Microsoft Ignite dag 2: Education, compliancy en een rondje expo

Microsoft Ignite dag 3: Smart intranets & identity protection

Microsoft Ignite dag 4: Design voor de modern workplace & collaboration

Microsoft Ignite dag 5: Azure automation & Microsoft Search