Ga naar content
Zoek op onderwerpen, blogs, diensten etc.

Microsoft Ignite dag 5: Azure automation & Microsoft Search

Blogs
13-6-2017

Alweer de laatste dag van Microsoft Ignite 2018. Nog een paar uur te gaan, en dan terug naar Nederland met een grote rugzak gevuld met nieuwe kennis, ideeën en inzichten. Ik heb genoten van alle sessies, de spontane gesprekken in de wandelgangen en wat de expo allemaal te bieden had.

Automate your cloud infrastructure

Een bijzonder goede sessie (BRK2208) over hoe Azure Automation organisaties kan helpen om deployment van oplossingen en specifieke taken te automatiseren.

 

Azure automation

 

Mijn interesse ging met name uit naar Azure Functions en Logic Apps in relatie tot het realiseren van geautomatiseerde taken voor de moderne werkplek. Zo biedt Functions de mogelijkheid om in verschillende talen (C#, F#, Node, Java, Python, PowerShell en meer) specifieke functies te creëren, welke op basis van een trigger (Logic App of Flow), HTTP request of Timer kunnen worden aangeroepen. En dat kan "serverless"; dus geen zorgen over de inrichting van servers, voldoende schaalbaar en pay-per use.

Met Azure Functions kun je een functie in code schrijven, welke een specifieke taak kan uitvoeren op basis van de genoemde triggers. En hier heeft een ontwikkelaar volledige vrijheid. Het betreft hierbij kleine specifieke functies om bijvoorbeeld een aantal SharePoint sites uit te lezen of een bepaald bedrijfssysteem te bevragen. Bedrijf specifieke taken die bijvoorbeeld niet standaard in Logic Apps of Flow zitten, kunnen zodoende toch snel en flexibel worden ondersteund. Of denk aan bepaalde terugkerende taken die op gezette tijden moeten worden uitgevoerd.

Met de "serverless" benadering is het mogelijk om te focussen op de daadwerkelijke functionaliteit, kan veel sneller worden opgeleverd en is het flexibel op te schalen en in te zetten voor microservices scenario's. Geen zorgen over aantallen servers, want opschalen gaat automatisch.

Logic Apps is vergelijkbaar met Microsoft Flow (deze ontstond ooit uit Logic Apps), maar dan meer gericht op IT Professionals en ontwikkelaars.

Samen met Resource Manager, Automation en Event Grid, voorziet Microsoft in een steeds completer platform om cloud-infrastructuur te automatiseren en slimme schaalbare oplossingen te maken om taken te automatiseren en processen te ondersteunen.

 

Microsoft Search: Getting Started

Microsoft Search is een van de grotere aankondigingen tijdens de Ignite 2018 week. Microsoft heeft een nieuw robuust searchplatform, welke integreert met Bing, Office 365 en alle aangesloten applicaties.

Een mooie sessie (BRK3023) om een indruk te krijgen van de eerste mogelijkheden. De nadruk op eerste, want net als bij alle clouddiensten, ontwikkelen ze door op basis van klantfeedback (uservoice).

 

Microsoft search

 

Met search streeft Microsoft naar een eenvoudige, maar krachtige consistente searchervaring. Of je nu in SharePoint, Outlook of PowerPoint aan het werk bent, Microsoft Search is op een vaste plek in de applicatie (midden van de tool/suitbar) zichtbaar. Microsoft Search zelf biedt diverse mogelijkheden om de zoekfunctionaliteit specifiek te maken voor een organisatie. Zo kun je aangeven in welke bronnen (Teams, Office 365 Groups, People, SharePoint) je wilt zoeken.

Deze nieuwe search integreert ook met Bing, de publieke zoekmachine van Microsoft. Als je op Bing zoekt en met je Office 365 account bent ingelogd, dan krijg je naast publieke ook zoekresultaten uit Office 365. Heel gaaf en wellicht eindelijk meer toegevoegde waarde voor Bing.

Voorts zijn er mogelijkheden om belangrijke inhoud te promoten onder de noemer "bookmarks" met de mogelijkheid om bestaande "Best bets" (gepromoveerde links) uit SharePoint Online te importeren.

Op termijn wordt het zelfs mogelijk om op basis van geschreven vragen (volzinnen) antwoorden uit de zoekmachine te halen. Daarbij werd ook de mogelijkheid benoemd om vraag en antwoord combinatie uit bestaande web pagina's te "scrapen" (ophalen van de belangrijkste informatie). Dit kennen we reeds uit de Q & A Maker bots, dus mogelijk zit dezelfde logica onder de motorkap.

Microsoft Search wordt in de komende periode stapsgewijs als opt-in preview uitgerold voor Targeted release tenants. Zeker de moeite waard om deze functionaliteit uit te proberen!

 

Er komt nog meer!

Ik vond het ook leuk om alle blogs over mijn sessies bij Ignite te schrijven. Lourens gaat binnenkort ook nog een blog schrijven over de richting en visie van Microsoft en een volledige recap van Microsoft Ignite 2018. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse blogupdate.

 

Hieronder nog even een overzicht van alle Microsoft Ignite blogs van 2018:

Microsoft Ignite dag 1: over technology intensity en megamenu’s

Microsoft Ignite dag 2: Education, compliancy en een rondje expo

Microsoft Ignite dag 3: Smart intranets & identity protection

Microsoft Ignite dag 4: Design voor de modern workplace & collaboration

Microsoft Ignite dag 5: Azure automation & Microsoft Search