Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Teams? En Office Groups en Yammer dan?

Blogs
3-11-2016

De geruchten gingen al even de ronde en gisteravond is dan officieel Microsoft Teams in preview aangekondigd. Microsoft Teams richt zich op het ondersteunen van samenwerking in groepen binnen de organisatie waarbij gewerkt wordt vanaf verschillende locaties en/of op verschillende momenten. Daarvoor brengt het chat, documenten en (online) meetings heel dicht en goed bij elkaar. Het biedt daarvoor specifieke apps maar ook toegang via de browser aan.

Screenshot Microsoft Teams Screenshot Microsoft Teams

De eerste vraag die ongeveer twee weken voor de lancering bij mij opkwam was: Microsoft Teams? Maar we hebben toch al Office Groups en Yammer? Gisteren heeft Microsoft daarin gelijk duidelijk een antwoord op gegeven.

Teams vs Yammer

Tijdens de lancering gisteren werd duidelijk dat Yammer een andere rol heeft naast Teams, Yammer blijft de tool voor bedrijfsbrede sociale conversaties. Deze conversaties gaan over afdelingen en groepen medewerkers heen. Denk bijvoorbeeld aan special interests groups, waarin kennis gedeeld kan worden met de gehele organisatie. Of aan een scenario waarin een hulpvraag uitgezet wordt in de gehele organisatie. Dat zijn zaken waarin Yammer nog steeds sterk in is en blijft. Als je dit zou doen binnen een Team dan bereik je alleen maar de personen die in dat team zitten en dat is te beperkt.

Teams vs Groups

Het afgelopen jaar heeft Microsoft Office Groups gelanceerd. En wat er nu gebeurd is mooi om te zien: Teams is namelijk gebaseerd op Office Groups. Je kunt het zien als een schil over Office Groups heen die ervoor zorgt dat je super snel bij de informatie uit die groep kan komen en daarbij effectief van chat communicatie gebruik kan maken. Wat is er nou zo mooi aan? Je kunt Teams toepassen op bestaande Office Groups, zie het als een flinke set aan extra mogelijkheden bovenop je bestaande inrichting. Je hoeft dus niet perse je complete strategie rondom Groups aan te passen.

En de Group conversaties dan? Deze zijn gebaseerd op e-mail, een echte chat ervaring krijg je er niet mee en in de praktijk blijkt dat een nadeel te zijn. Maar het is wel handig om bijvoorbeeld inkomende e-mail snel te kunnen delen met de gehele groep. Maar geregeld is chatten effectiever en overzichtelijker dan e-mailen en daarin voorziet Teams dus duidelijk in een behoefte.

Het is dus allemaal fantastisch?

Nee, dat zou te kort door de bocht zijn. Zoals eerder aangegeven maakt Microsoft Teams onderwater gebruik van een Office Group, daarop zie je ook nieuwe functionaliteiten zoals: nieuwsberichten, moderne pagina’s, belangrijke documenten promoten etc. De vraag blijft dus hoe zorg je nou dat alles wat 'ergens' geplaatst wordt ook gezien en gelezen wordt. Maar wat we vandaag zien is niet de eindversie van Microsoft Teams en Office Groups, dit is pas het begin. Afgaande op de snelheid waarop Microsoft dit jaar functionaliteiten toevoegt heb ik er vertrouwen in dat het nog beter gaat worden en deze onduidelijkheden weggenomen gaan worden.

Maar uiteraard is het ook belangrijk om je te realiseren dat niet alles op te lossen is met techniek, het maken van afspraken rondom werkwijzen en samenwerken blijft belangrijk.

Microsoft Teams, wat is het?

Als je meer wilt lezen over wat Microsoft Teams is dan verwijs ik je door naar de volgende bronnen: