Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Microsoft Viva als Employee Experience platform

Blogs
Jaïr Hokstam
1-3-2021

Microsoft positioneert Viva als Employee Experience platform. En dan gaan onze oren echt open. Wat vinden wij daarvan? In deze blog gaat Jaïr verder in op de term Employee Experience, de trends in de markt, hoe Microsoft hierop inhaakt met Microsoft Viva en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen.

Bekijk je liever een video dan dat je een tekst leest? Klik dan hier.

Employee Experience: wat is dat eigenlijk?

Je hoort de term Employee Experience steeds vaker, maar wat is dat eigenlijk? Een aantal jaar geleden hadden we dit waarschijnlijk nog omschreven als het aantal touchpoints die een medewerker binnen je organisatie heeft. Tegenwoordig definiëren we dit breder. Employee Experience omvat eigenlijk alle interacties met je werkplek. En dat is veel en veelomvattend. Zeker nu medewerkers meer op afstand, weg van hun fysieke werkplek, werken.

De Covid-19 pandemie heeft een aantal ontwikkelingen versneld. Microsoft verwacht hierdoor dat in de toekomst 30% van de medewerkers een gedeelte van de tijd op afstand van de fysieke werkplek blijft werken. Werk is dus niet meer een fysieke locatie maar een set met activiteiten waarvan het niet uitmaakt waar je ze uitvoert. In dat verlengde is het uitermate belangrijk dat de contacten die je hebt met je werkplek digitaal moeten kunnen plaatsvinden. Of het nu gaat om ontmoeten, vergaderen of kennis delen. Het moet ook op afstand mogelijk zijn: de hybride realiteit.

Video

Microsoft Viva als Employee Experience platform

Liever kijken dan lezen? Bekijk hier de video waarin Franck en Jaïr praten over Microsoft Viva als Employee Experience platform.

Global Talent Trends 2020

In een onderzoek van LinkedIn in 2020 werd ook duidelijk wat het belang van Employee Experience is. 94% van de respondenten van het onderzoek gaf namelijk aan Employee Experience belangrijk te vinden en ongeveer de helft van deze organisaties gaf ook aan dat er op dit moment nog onvoldoende aandacht aan Employee Experience besteed wordt. Het is daarom niet verrassend dat Microsoft op deze trend inhaakt met Microsoft Viva. Uiteindelijk gaat het allemaal om het centraal stellen van mensen. Want medewerkers die weten waar ze informatie kunnen vinden, makkelijk samenwerken en communiceren kunnen ook beter hun klanten bedienen. En daarmee is 1 + 1 = 3 en bied je als organisatie een betere totaalervaring. Voor zowel klant als medewerker.

Hoe positioneer je Microsoft Viva in een groter geheel?

Eigenlijk is Microsoft al sinds de introductie van de New World of Work in 2005 bezig het faciliteren van werken op een nieuwe manier. Dit hoor je ook terug in de introductie van Microsoft Viva. Eigenlijk heeft Microsoft destijds al de eerste stap gezet en bewandelen ze nu het pad waarmee ze steeds meer mogelijkheden op een ‘remote first’ manier beschikbaar stellen. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Teams en nu het vervolg met Microsoft Viva. In feite kun je dus stellen dat veel organisaties al op deze remote first manier werken, medewerkers ondersteunen en kennis delen. Microsoft gaat nu een stap verder door te consolideren in het Microsoft Viva platform.

De platform gedachte: Microsoft Viva + Microsoft Teams

Alles komt dus bij elkaar in één user interface en dat is volgens ons ook de kracht. Er is één bron waar de informatie vandaan komt (dit kunnen ook primaire systemen zijn), dit wordt vervolgens samengebracht op de plek waar de gebruiker is, namelijk Microsoft Teams. Zo kan je snel starten en meters maken, en omdat het op een centrale plek bij elkaar komt kan je het goed implementeren in de dagelijkse praktijk.

De strategische gedachte achter Microsoft Viva

We zijn heel benieuwd wat de gedachte van Microsoft achter de lancering is. Ondanks dat we nog niet exact weten welke richting Microsoft met Viva heeft ingezet sluit het platform naadloos aan bij de trends uit de markt. Zowel uit onderzoeken van Microsoft en Gartner, maar ook uit de praktijk het afgelopen jaar blijkt dat het samenbrengen van mensen en technologie bedrijven helpt succesvoller te zijn. Exact de lijn die Microsoft volgt met de introductie van Viva. Kortom, we staan helemaal achter het verbeteren van de Employee Experience en het samenbrengen van verschillende tools zodat medewerkers nog beter hun werk kunnen doen. Een weg die Microsoft al een hele tijd terug ingezet heeft en ze nu vervolgen met de lancering van Viva.

Vragen

Heb je vragen over Microsoft Viva of Employee Experience? Laat gerust van je horen en stel je vraag via hier. Benieuwd wat Microsoft Viva nog meer te bieden heeft? Blijf ons dan volgen voor meer video’s!

Video

Nog niet genoeg gekregen van Microsoft Viva?

Bekijk alles over Microsoft Viva op onze topic pagina!
Onze auteur

Jaïr Hokstam