Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

‘Mid-year check-in’ met CTO Maarten Goet

wat heeft 2024 ons gebracht en wat heeft het in petto?

Van versnellingen binnen Artificial Intelligence (AI) tot innovaties op securitygebied: we zijn pas net aanbeland in juli, maar in technologisch opzicht is 2024 nu al een enerverend jaar te noemen. Niet alleen op globaal niveau, maar ook binnen Wortell. Wij hebben flinke stappen gezet om onze interne processen te verbeteren en onze diensten voor klanten te optimaliseren. 

In deze blogpost bespreek ik de belangrijkste mijlpalen en de innovaties die ons blijven drijven. Daarnaast blik ik vooruit op de nabije toekomst: wat kunnen we in de komende zes maanden verwachten?

AI in actie: van slimme knowledge base tot security-webportaal

In 2024 hebben we bij Wortell flink ingezet op AI. Een mooi voorbeeld is Debble, ons platform dat een out-of-the-box-oplossing biedt aan klanten die willen samenwerken binnen Microsoft 365. Een knowledge base was er al, maar deze hebben we met AI een stuk slimmer gemaakt. Als een medewerker vroeger bijvoorbeeld een HR-gerelateerde vraag had, voerde deze een trefwoord in. Was er een artikel aanwezig dat het antwoord bevatte, dan kwam dit naar voren. De medewerker moest dit artikel doorlezen om het exacte antwoord te vinden. Inmiddels is het nóg een stuk gemakkelijker geworden. Nu kun je namelijk gewoon je vraag intypen zoals je die ook aan een collega of andere gesprekspartner zou stellen. Vervolgens formuleert ons taalmodel een passend antwoord voor je, zelfs als de vraag het trefwoord niet bevat.

Een ander voorbeeld is ons security-klantportaal, dat wij een ‘AI-boost’ hebben gegeven. Waar je eerder door het portaal klikte om informatie over een security-incident te krijgen, kun je je vraag nu stellen aan het Wortell-taalmodel. Wil je weten wat er precies gebeurd is? Of wat de impact is van een klik op een phishing-link? Het taalmodel geeft je direct de juiste antwoorden in begrijpelijke taal.

Ten slotte kunnen we in 2024 geen ‘AI’ zeggen zonder Microsoft Copilot te noemen. Klanten die hiermee aan de slag willen, kunnen bij ons terecht. Wij helpen hen bijvoorbeeld om zelf taalmodellen in te zetten, zodat zij efficiënter kunnen werken. Ook ondersteunen we hen bij het maken van integraties met bedrijfsapplicaties middels Copilot Studio. We hebben een adoptie-aanpak ontwikkeld, zodat zij gecoördineerd ambassadeursprogramma’s, kennisprogramma’s en experimenten kunnen uitzetten. Zo halen ze het meeste uit Copilot!

Mijlpalen: MxDR 3.0 en Women in Cyber

Security is vandaag de dag véél meer dan alarmen opvolgen. Je moet een strategie hebben, een plan maken en table-top-oefeningen organiseren om te controleren of je procedures werken. Daarnaast is het belangrijk dat je proactief te werk gaat om je aanvalsoppervlak zo klein mogelijk te maken. Zo kun je incidenten voorkomen. Met Wortell MxDR versie 3.0 is onze securitydienstverlening heel compleet geworden. Recentelijk hebben we daar zelfs een bijzondere wereldwijde onderscheiding van Microsoft mee gekregen: de Security MSSP (Managed Security Service Provider) of the Year award.

Als we het over mijlpalen hebben, wil ik graag ook het programma ‘Women in Cyber’ benoemen. Na het succes van vorig jaar zijn we dit voorjaar weer begonnen met de voorbereidingen voor de zomer van 2024. Gedurende enkele weken verzorgen we Microsoft Security-trainingen en examens voor vrouwen die in de IT-sector willen werken. Vervolgens bekijken we met onze samenwerkingspartners of we hen aan een baan kunnen helpen. Inmiddels hebben zo’n zes deelnemers aan het programma van 2023 een functie gevonden binnen het securitydomein— en de anderen zijn onderweg! Een geweldige prestatie van mijn collega Femke Cornelissen, die hiervoor onder andere heeft samengewerkt met Ilse Parra en Julie van Loef van Microsoft.

Next level beveiliging

Managed eXtended Detection and Response

Cybersecurity als next level beveiliging tegen alle bedreigingen van buitenaf.

Altijd voorop: up-to-date blijven rondom technologische ontwikkelingen

Bij Wortell varen we een weldoordachte technologische koers, waarbij innovatie vooropstaat. Qua kennisvergaring willen wij altijd up-to-date zijn. Onze expertise vertalen we naar concrete diensten en producten voor klanten. Zo kunnen zij meebewegen met een snel veranderende wereld. Dat is een belangrijke reden waarom wij Microsoft Copilot omarmd hebben. Maar dit is ook onze drijfveer om bijvoorbeeld te zorgen dat klanten die met ons werken, kunnen voldoen aan de NIS2-regelgeving die naar verwachting in 2025 van kracht gaat.

Daarnaast gebruiken we onze kennis om klanten te inspireren. Dat doen we onder andere door met Copilot Studio slimme applicaties te maken die gebruikmaken van taalmodellen en goed laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Wortell's Innovation Circle

Word lid van de gratis Wortell Innovators Circle, een exclusieve gemeenschap van early adopters die de potentie van Microsoft 365 Copilot willen ontdekken en benutten.

Veiligheid éérst: ‘secure by default’

In een wereld waar cybersecurityproblemen aan de orde van de dag zijn, moet je kunnen bouwen op een uiterst veilig fundament. ‘Secure by default’ is dan ook ons credo. Of we nu een dienst leveren, beheer verzorgen, advies geven of iets voor je ontwikkelen, veiligheid staat voor ons voorop.

Dat vereist flink wat tijd en middelen, maar wij willen veiligheid waarborgen voor onze klanten. Daarom is security standaard verweven in onze processen en diensten.

Automatisering: meer efficiëntie, meer kwaliteit

Automatiseren is niet nieuw. We doen dit al jaren, maar dat maakt het niet minder cruciaal. Vanuit Wortell investeren we flink in automatisering en dat wordt steeds tastbaarder. Wij laten aan klanten zien welke taken geautomatiseerd worden afgeleverd en welke voordelen daaraan verbonden zijn.

Een goed voorbeeld is te vinden in het securitydomein. Wanneer er sprake is van een mogelijk incident, laten we dit beoordelen door automation voordat het naar een securityanalist gaat. Hierdoor kunnen we sneller en proactiever handelen.

Daarnaast houden wij door automatisering meer tijd over om ons te buigen over speciale gevallen en om preventief te werk te gaan!

Vooruitblik: wat staat ons nog te wachten in 2024?

Ik geloof dat we aan de vooravond staan van een verandering die we nog nauwelijks kunnen overzien. De snelheid waarmee AI en taalmodellen zich ontwikkelen, doet mij denken aan de invoering van pc’s, internetverbindingen en smartphones. Hoewel we op dat moment nog niet wisten dat we niet meer zonder zouden kunnen, waren dergelijke technologieën kantelpunten in ons dagelijkse leven. In de komende maanden zullen we nieuwe toepassingen van AI en automatisering zien waar we nu nog amper een beeld bij hebben. En daar zullen mensen zich waarschijnlijk flink over verwonderen.

IT-specialisten zien deze ontwikkeling al aankomen, maar ook voor ons is het een verrassing wát er precies gaat gebeuren. Ik ben ervan overtuigd dat veel veranderingen heel positief zullen zijn. Maar zoals bij elke maatschappelijke beweging is er ook sprake van een keerzijde. Cyberaanvallen, desinformatiecampagnes en digitale oorlogsvoering zijn geen ver-van-mijn-bedshow meer; kwaadwillenden maken ook gebruik van AI. Zij vormen een groeiende bedreiging voor organisaties in alle sectoren.

Dit maakt onze inzet op veiligheid en innovatie nóg belangrijker. Wij willen dat onze klanten zo goed mogelijk beschermd zijn tegen dreigingen en profiteren van de voordelen die de nieuwe ontwikkelingen bieden. Daarom blijven we bij Wortell continu innoveren. Wij willen klanten nu én in de toekomst uitstekend ondersteunen bij de technologische ontwikkelingen die hen te wachten staan.

Onze focus blijft liggen op ons geïntegreerde full-service portfolio met diensten in vijf divisies: Work (de werkplek en productiviteit), Cloud (cloud en datacenter), Secure (cybersecurity), Meet (vergaderen en communiceren) en Smart (data en AI). Wij blijven in elke divisie investeren in de nieuwste technologieën — en AI-technologie is verweven in al onze diensten en producten. Bij Secure dekken we bijvoorbeeld alle veiligheidsaspecten af met MxDR 3.0. Binnen Work speelt Microsoft Copilot een essentiële rol. Bij Smart helpen we klanten met Microsoft Fabric. Cloud focust op hybride oplossingen middels Azure en Azure Arc. En bij Meet zijn we volop bezig met het realiseren van hybride vergaderen: zéér weldoordachte setups voor Teams-meetings, inclusief alle juiste apparatuur en realtime ondersteuning.

Kortom, wij zijn klaar voor de tweede helft van 2024 — en alles wat daarna volgt. We laten ons graag verrassen door wat er nog allemaal komen gaat!

Wil je samen met ons voorop blijven lopen? Maandelijks versturen we onze Wortelligence nieuwsbrief, waarin we je op de hoogte houden van events en content rondom de nieuwste innovaties en ‘hot topics’.