Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Model View Controller: al hypermodern sinds 1979

Blogs
15-9-2014

ETTU krijgt steeds meer vraag naar MVC. Dit ontwerppatroon maakt het mogelijk om informatie gemakkelijk te ontsluiten naar verschillende devices. Doordat de werking wordt verdeeld in drie componenten, kunnen ontwikkelaars eenvoudig de code hergebruiken en wordt de leesbaarheid bevorderd. Hierdoor hebben veranderingen in de gebruikersinterface niet direct invloed op het datamodel en omgekeerd. Bijvoorbeeld een grote zorgverzekeraar wil een online toepassing om alles wat bij een verzekering komt kijken altijd en overal te kunnen benaderen. Door middel van MVC kun je er voor zorgen dat met welk device je ook inlogt, een smartphone, een tablet of een PC, de weergave per device is aangepast. Zo zie je wanneer je met een computer inlogt een scherm met een ‘drop down box’ terwijl de weergave op je smartphone is aangepast naar gebruiksvriendelijke touchscreen knoppen. Per device wordt de View of het ‘frontje’ dus anders. In een tijd waar steeds meer mensen online en mobiel werken zorgt MVC ervoor dat de informatie voor de gebruiker slimmer opgehaald en weergegeven wordt.

MVC hoe & wat

Model staat voor data en business logica en de koppeling aan de database. Het definieert de representatie van de informatie en geeft aan de ruwe gegevens betekenis door relaties te leggen tussen data en logica. View is waar de informatie wordt weergegeven, de zogenaamde userinterface. De view toont alleen informatie. Controller verzorgt de interactietussen de data/business en de userinterface. De controller verwerkt en reageert op events, die meestal het gevolg zijn van handelingen van de gebruiker. Het opsplitsen van een toepassing in deze drie eenheden heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van traditionele ontwerppatronen. Aan iedere laag kan afzonderlijk worden gewerkt en hierdoor sluit het naadloos aan op testdriven development. Dit maakt het automatisch testen van toepassingen een stuk makkelijker waardoor een nieuwe toepassing ook sneller gelanceerd kan worden.

Nog meer voordelen

Makkelijk gezegd blijft de ‘achterkant met alle informatie’ hetzelfde en de voorkantjes kunnen ‘los’ worden ontwikkeld. Hierdoor gaan de test- en ontwikkelkosten een flink stuk omlaag. Bovendien hoeven bedrijven nu niet meer overal apps voor te maken. Een ander bijkomend voordeel is dat websites door MVC een stuk ‘slanker’ worden en daardoor een snellere, betere performance hebben. Ideaal voor bedrijven die gebruikers hebben uit de categorie ‘Bring your own device’. Ook een goed idee voor bedrijven die meerdere labels in de markt hebben en die één grote database aan de achterkant hebben. MVC biedt zo uitkomst voor verzekeringsmaatschappijen maar zou ook perfect werken voor een website als bijvoorbeeld Marktplaats. Inmiddels is al een flinke groep bedrijven geïnteresseerd, sinds kort zijn er daarom bij ETTU vijftien ontwikkelaars alleen nog maar bezig met het ontwikkelen van online toepassingen middels MVC.