Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Niet luisteren, maar ervaren

Blogs
3-2-2017
De vorige keer vertelde ik over het envisioning traject dat ik met een grote luchthaven had doorlopen, nu zit ik midden in zo’n soortgelijk traject met een zorginstelling. Totaal anders en net zo gaaf. Ook met deze klant bekijken we waar hun pijnpunten met betrekking tot IT liggen, wat we kunnen verbeteren en hoe we dat gaan doen. De instelling biedt scholing voor leerplichtigen met een bepaalde beperking die in een revalidatieproces zitten en er is een tweede zorgtak, de revalidatie zelf. Net als iedere zorginstelling werken er mensen op kantoor en aan het bed, zij werken met technologie die verouderd is “en daar moesten ze wat mee”.

Slimmer werken

Je moet je voorstellen dat we het hier hebben over een traditionele revalidatie zorginstelling. Privé zijn de medewerkers altijd via hun smartphone of een ander mobiel apparaat bereikbaar, maar zodra zij aan het werk zijn, zijn ze gebonden aan documenten, mapjes en vaste computers. Idealiter weten zij waar hun collega’s mee bezig zijn en kunnen zij kennis gemakkelijk intern delen en opzoeken. Kortom: slimmer werken met betere processen.

Zelf ervaren

Met een groep van 10 man (een dwarsdoorsnede van de organisatie) zijn we naar Microsoft gegaan en daar hebben we hen achter de knoppen gezet. Urenlang hebben we de medewerkers de mogelijkheden van een nieuwe manier van werken laten ervaren. Zo kwam er langzaam maar zeker een lijstje van mogelijkheden van hoe het eruit zal zien als ze op een andere manier gaan samenwerken, kennisdelen en productief willen zijn zonder vaste computer. Dit is het startpunt van een envisioning traject. We geven hen geen lijstje van mogelijkheden, maar laten de technologie zelf ervaren van waaruit er een eigen lijstje met mogelijkheden ontstaat.

Deze sessie heeft behoorlijk wat effect gehad op de organisatie. Binnen de kortste keren stond het MT bij ons op de stoep, zij wilden ook wel ervaren wat nieuwe technologie kan betekenen voor de instelling! Op dat soort momenten kan mijn dag al niet meer stuk, het is zo mooi om te zien hoe ogen geopend worden en mensen op een andere manier kijken naar het werk dat ze al tientallen jaren doen.

Altijd en overal samenwerken

Het zaadje is geplant en nu gaan we zo snel en laagdrempelig mogelijk de eerste stappen zetten om de nieuwe wereld werkelijkheid te maken. Gewoon doen in plaats van grote plannen maken, zo zie je binnen een paar maanden het effect al op de werkvloer. We focussen ons op een slimme manier van samenwerken, dat betekent werken vanaf een apparaat dat past bij het type werk op dat moment.

{{cta('4b6977bb-d3af-49c9-ad31-e5ee5b7307ab')}}