Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Office 365 in RDS, Citrix of VMware, dit is wat je moet weten!

Blogs
2-7-2018
Office 365  “Op dit moment maken wij nog gebruik van een lokale Microsoft Exchange omgeving. Wij willen heel graag de stap maken naar Exchange Online en Office365 om mee te liften op de innovatie cyclus van Microsoft. Onderdeel van onze omgeving is echter ook nog een Citrix / RDS / VMWare omgeving. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we daar Office 365, en specifiek Outlook, goed in kunnen aanbieden en gebruiken?”
Bovenstaand is een vraag die wij regelmatig horen. Veel van onze consultants bij Wortell zijn gespecialiseerd op het gebied van Office 365 en helpen dagelijks onze klanten met advies, inrichting, migratie en adoptie naar dit platform. De mogelijkheden zijn eindeloos en bij iedere organisatie die wij hiermee helpen werken zien we een enorme positieve impact na implementatie. Wij treffen ook veel organisaties die op een manier gebruik maken van een Server Based Computing (SBC) of Virtual Desktop Infrastructure (VDI) omgeving. Diverse leveranciers bieden hiervoor een platform, welke ook steeds vaker gebaseerd zijn op een Public Cloud. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Citrix, Microsoft RDS, VMWare of Parallels RAS. Op het moment dat Office 365 gecombineerd wordt met zo’n platform komen daar wat extra uitdagingen bij kijken. Dit artikel gaat over de oplossing voor die uitdagingen, ongeacht het gekozen platform.

De uitdagingen

Use Cached Exchange Mode

Outlook kan in twee verschillende methoden om gaan met de mailbox van de gebruiker. In Online Mode download Outlook geen mailbox gegevens naar lokale client. Alle acties die een gebruiker doet binnen de mailbox worden afgehandeld in Exchange Online. Dit lijkt voordelig, want er is op die manier geen lokale storage nodig om gegevens in een cache file op te slaan. Het nadelige effect is echter de performance. Outlook functioneert nu eenmaal het beste in de Cached Mode, bovendien is Cached Mode advies van Microsoft in het geval van Exchange Online. Bij Cached Mode wordt (een deel van) de mailbox lokaal opgeslagen en continue gesynchroniseerd met Exchange Online. Alle acties die een gebruiker doet binnen de mailbox worden nu lokaal uitgevoerd, wat een aanzienlijke performancewinst oplevert. Op een lokaal device is Cached Mode een prima oplossing. In een SBC of VDI omgeving is dat echter anders. Hoe zorgen we ervoor dat de Outlook Cache en ook andere outlook instellingen voor een gebruiker aanwezig zijn op het moment dat een gebruiker de ene dag op Server A uitkomt en de volgende dag op Server B? Veel Profile Management oplossingen kunnen een gebruiker profile synchroniseren of via een netwerk share aanbieden. Dat is een prima oplossing voor veel applicaties, maar niet optimaal voor het gebruik van Office 365. Dit resulteert in lange inlogtijden, trage performance van Outlook, geen volledige zoekfunctionaliteit en geen ondersteuning voor OneDrive Synchronisatie.

FSLogix is de oplossing

FSLogix heeft hiervoor de oplossing! Op basis van FSLogix Office 365 Containers kan Cache Mode binnen een SBC- of VDI omgeving gebruikt worden zonder alle nadelen. FSLogix maakt gebruik van Filter Driver technologie om de cache van Outlook buiten het profiel van de gebruiker op te slaan en direct beschikbaar te hebben ten tijde van het inloggen. Uniek aan de oplossing van Office 365 is ook dat zij dit kunnen doen onafhankelijk van de omgeving (Citrix, RDS, VMWare, Parallels et cetera) en ook onafhankelijk van de bestaande Profile Management oplossing die wellicht al in gebruik is. De focus in deze blog ligt op meerwaarde voor SBC en VDI oplossingen. De oplossing van FSLogix is echter van toepassing op alle non-persisten oplossingen en kan dus ook ingezet worden op gedeelde fysieke werkplekken waar dezelfde uitdagingen bestaan rondom Office 365. Office365 is uiteraard meer dan alleen de cache file van Outlook. Op basis van dezelfde Filter Driver technologie geeft FSLogix ook een oplossing om het indexeren en zoeken binnen de mailbox de beste ervaring te geven, ook in multi-user omgevingen waar de indexing database gedeeld is met meerdere gebruikers. Naast bovenstaande functionaliteit voorziet de Office 365 Containers van FSLogix ook in de mogelijkheid om OneDrive for Business Synchronisatie optimalisatie van de Global Address List (GAL) en caching van de OneNote te realiseren. Daarnaast zorgt de oplossing ook voor het meenemen van Office 365 Activatie gegevens, zodat die gegevens maar één keer ingevuld hoeven te worden. FSLogix zorgt hiermee voor de volledige Outlook ervaring zoals je dat gewend bent op een lokaal device, maar dan gebruikmakend van de gedeelde werkplek. De kracht zit hem ook in de eenvoud. FSLogix wil met de Office 365 Container geen andere oplossingen vervangen. Zij willen niet een bestaande Profile Management of Application Virtualization oplossing vervangen, maar juist aanvullen waar nodig. FSLogix heeft naast de Office 365 Container ook nog andere unieke oplossingen rondom optimalisatie van SBC, VDI en gedeelde werkplekken, daarover in een volgende blog post meer! Je vraagt je wellicht af hoeveel database servers en applicatie servers FSLogix nodig heeft om dit neer te zetten. Het antwoord is geen! FSLogix werkt op basis van 1 agent bestaande uit Windows Services en een filter driver. Die agent configureer je door middel van standaard Windows Group Policy (op basis van ADMX), en meer heb je niet nodig!

Conclusie

FSLogix O365 Container is uniek in de oplossing, onderscheid zich door de eenvoud en is toepasbaar op ieder onderliggend platform. FSLogix Mijn formule: Office 365 + (Citrix, RDS, VMWare) = FSLogix O365 Containers! Wortell is officieel FSLogix Partner. Heb je vragen over de O365 Container of één van de andere producten van FSLogix, neem dan gerust contact op. We nemen je graag mee in deze technologie.