Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Office 365 Roadmap & Updates Juni 2016

Blogs
13-6-2016

Microsoft heeft ook de afgelopen maand weer haar best gedaan met de lancering van allerlei nieuwe Office 365 updates. Daarbij zijn er ook een hoop nieuwe innovaties aangekondigd voor Juni. In deze blogpost een overzicht van de meest belangrijke wijzigingen.
Je kunt hier het Office 365 Updates Webinar voor juni terugkijken.

Je kunt jezelf ook inschrijven voor de volgende Office 365 update webinar. Deze is op dinsdag 5 juli om 11:00 uur.

Een overzicht van de meest belangrijke updates die we deze maand hebben behandeld:

OneDrive Windows Universal App

De OneDrive Windows Universal App voor Windows 10 is beschikbaar! Door deze app te installeren maak je op een Windows 10 device (Windows Phone, Windows Tablet, Laptop, Surface Hub, VDI of RDS-sessie) verbinding met OneDrive. De functies zoals beschikbaar in de online versie van OneDrive, zoals het delen van documenten, zijn in de app ter beschikking.

In tegenstelling tot de OneDrive sync met een lokale computer, worden de bestanden niet gedownload, maar wordt slechts een placeholder van de documenten weergegeven. Zodra een document wordt geopend of gesynchroniseerd komt deze lokaal op de computer te staan. Indien je op een desktop synchroniseert met een OneDrive omgeving van 1TB maar niets lokaal opslaat, is de benodigde ruimte op je laptop dus beperkt.

De OneDrive App voor Windows is voornamelijk geschikt voor Phones en Tablets. Op laptops en desktops heb je immers ook de synchronisatie client. Daarnaast is de app ook geschikt voor gebruik in VDI en RDS-sessies. Dit aangezien er geen synchronisatie met de lokale computer plaatsvindt. De normale Office 365 OneDrive synchronisatie is dat niet.

OneDrive Windows Universal App

AutoCAD ondersteuning in Visio 2016

Microsoft voegt AutoCAD ondersteuning toe aan Visio 2016. Het is al mogelijk in Visio 2016 en eerdere versies om AutoCAD bestanden in te lezen. Nu zal Microsoft het aantal functies nog verder gaan uitbreiden.

Dat AutoCAD bestanden gemakkelijk in Visio geïmporteerd kan worden heeft veel verschillende voordelen. Wereldwijd zijn er miljoenen gebruikers van Visio. Die hebben nu allemaal de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier met AutoCAD bestanden te kunnen werken. Daarnaast zullen met name facilitair managers en mensen in soortgelijke rollen met name Visio gebruiken om bijvoorbeeld meubelen in te tekenen.

Op 12 juli organiseert Microsoft een webcast waarin ze ingaat op de verschillende nieuwe functies van Visio 2016 in combinatie met AutoCAD: https://resources.office.com/en-us-landing-interact-with-autoCAD-drawings-in-visio.html

Visio 2016 AutoCAD integration

SharePoint Home

Het nieuwe SharePoint Home is de startpagina voor SharePoint in Office 365. Een belangrijke wijziging met de nodige gebruikersimpact. Zowel qua nieuwe functies, als de impact hiervan op gebruikers. Tot de lancering van de SharePoint Home werd de functie Sites gebruikt. Deze wordt nu dus vervangen. Iets waar de meeste eindgebruikers even verteld zal moeten worden.

De nieuwe SharePoint Home biedt een enorme verbetering ten opzichte van de Sites tab. Binnen de SharePoint Home wordt op basis van de Office 365 Graph de voor jou meest interessante sites weergegeven. Daarbij wordt tevens getoond wat er voor het laatst gebeurd is binnen die sites.

Naast automatisch gegenereerde data, wordt nog steeds gewoon alle sites waar je jezelf op hebt geabonneerd weergegeven. Ook bestaat de mogelijkheid voor de functioneel beheerders om globaal, dus voor alle gebruikers, links naar sites te kunnen tonen.

Wil je meer weten over het nieuwe SharePoint home of andere nieuwe SharePoint functies die onlangs zijn gelanceerd dan wil ik je aanraden de Webinar over het nieuwe SharePoint even te bekijken.

SharePoint Home

Document Library Experience

Inmiddels is op de meeste First Wave Office 365 tenants de nieuwe Document Library Experience beschikbaar. Deze nieuwe weergave van Document Library brengt de weergave van Office 365 OneDrive naar de SharePoint Online Document Libraries. Dit geeft een veel intuïtievere weergave en stroomlijnt het gebruik tussen SharePoint Online en OneDrive.

Het is goed gebruikers hiervan op de hoogte te stellen zodat zij weten dat er een andere weergave zal komen.

Online chat voor Office Online en Outlook on the web

In Office 35 omgevingen waar Skype is geactiveerd komt de chat functie van Skype for Business beschikbaar. Indien meerdere gebruikers gelijktijdig aan een document werken kunnen ze zo bespreken wat voor soort wijzigingen gemaakt worden. Tevens wordt het mogelijk direct uit de Outlook Inbox chat sessies te starten.

Office Online Chat

Delen van documenten beperken

De meeste organisaties staan het delen van documenten met externen toe. Hiermee kan een document, opgeslagen in SharePoint Online of OneDrive, met externe gebruikers gedeeld worden. Om zo’ document te bekijken dienen deze gebruikers in te liggen met een Office 365 account of Microsoft Account. De deler van het document kan dit tevens anoniem doen. Dan wordt een link beschikbaar gesteld. Effectief zou deze voor iedereen op het internet beschikbaar zijn.

Inmiddels is een nieuwe functie toegevoegd waarmee het delen met bekende gebruikers beperkt kan worden. Daarbij kunnen specifieke black of whitelists aangemaakt worden. Daardoor kan bijvoorbeeld beperkt worden dat met specifieke organisaties zoals concurrenten informatie gedeeld wordt.

SharePoint External Sharing Allow Deny

Office 365 import-service

Met de Office 365 import-service is het mogelijk om e-mails en documenten in bulk te migreren naar Office 365. De import-service werkt op twee manieren:

  1. Door de data eerst naar Azure te kopiëren en vanaf daar te importeren
  2. Door de data op harddisks naar Microsoft te verschepen, waarna het geïmporteerd wordt.

Hoewel organisaties zelf kunnen kiezen welke functie voor hen het beste werkt, ligt het keerpunt (harddisk versus upload) bij ongeveer 10TB aan data.

Door de inzet van de Office 365 import-service kan het gebruik van andere tooling zoals DocAve en Share-Gate voorkomen worden. Wel bieden die tools veel meer mogelijkheden om de wijze waarop de data gemigreerd wordt te controleren.

Office 365 import service

Office 365 implementatiespecialist

Meer weten over 1 van deze updates, Office 365 of de Microsoft Cloud? Wortell is Office 365 implementatiespecialist. Wortell migreert organisaties naar Office 365 en voert vervolgens het beheer over die omgevingen uit. Neem contact op met Natasja van Doorn of Danny Burlage voor meer informatie. Je kunt ook het webinar met de Office 365 updates van juni terugzien.