Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Office 365 Secure Score - Veiligheid, Bewustwording en Proces

Blogs
26-9-2016
 

Veiligheid, Bewustwording en Proces

Sinds kort heeft Microsoft een nieuwe tool die organisaties een overzicht geeft van de risico's die zij lopen in de Office 365 omgeving als er geen of niet optimaal gebruik gemaakt wordt van de beveiligingsmogelijkheden van het platform. Ondanks dat deze tool zich nog in het "preview" stadium bevindt en daardoor af en toe wat onstabiel kan zijn, zijn de inzichten die verkregen kunnen worden zeker waardevol.

Is Office 365 dan niet veilig?

Hoewel in de basis natuurlijk een groot scala aan beveiligingsmaatregelen al actief zijn op het Office 365 platform, waaronder onderhuidse versleuteling van bestanden en toegangscontrole, zijn er in de loop van de tijd steeds nieuwe beveiligingsfuncties aan het platform toegevoegd. Handig dus, dat er een manier is om inzicht te krijgen in waar de organisatie kansen voor een betere beveiliging laat liggen. Hiernaast geeft de tool inzicht in wat een beheerorganisatie zou kunnen en moeten doen om grip te houden op de integriteit van bedrijfsgegevens.

Bewust bezig zijn met het vinden van de juiste balans

De tool werkt op basis van een "score" die je kunt verhogen door het inschakelen van bepaalde beveiligingsfuncties. Maar het is niet aan te raden om klakkeloos alle aanbevelingen op te volgen! De keerzijde van het aanzetten van beveiligingsmaatregelen is dat de gebruiksvriendelijkheid hieronder mogelijk gaat lijden. Dat werkt juist averechts - gebruikers gaan dan zaken omzeilen om productief te blijven en dat is zeker niet de bedoeling! Het belangrijkste doel is dan ook om een goede balans te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Office365 Secure Score

Veiligheid borgen in het proces

Veel van de aanbevelingen leveren ook niet een eenvoudig in te schakelen oplossing. En ook levert het geen functie op waarmee je ineens veiliger bezig bent. Een hoop aanpassingen zijn van belang om door te voeren op (IT) organisatorisch vlak. Het bekijken van beveiligingsrapportages zouden bijvoorbeeld onderdeel moeten zijn van het beheerproces. Deze geven  namelijk heel veel inzicht in het gedrag van gebruikers of erger nog niet-geauthoriseerde personen.

Conclusie

Het gebruik van deze krachtige tool kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de beveiliging van uw Office 365 omgeving. Van groot belang is om wél de juiste, voor de organisatie van toepassing zijnde, keuzes te maken. Wij kunnen uw organisatie helpen bij de analyse van uw Secure Score. Neem daarvoor even contact met mij op! paul.huijbregts@wortell.nl

Lees ook de blogpost van Microsoft op https://blogs.technet.microsoft.com/office365security/new-security-analytics-service-finding-and-fixing-risk-in-office-365/.