Ga naar content
Wij zijn de #1 Microsoft partner van Nederland
header_top_slogan_short
Console Werken bij

Office Graph the next best thing for Office 365, SharePoint Online and Yammer

Blogs
4-3-2014

Dag 2 van de SharePoint Conference stond vooral in het teken van mijn sessie, toch heb ik ook wat sessies kunnen volgen.

Opvolger InfoPath
Zoals bekend stop Microsoft met de ontwikkeling van InfoPath. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan opvolgers. Er zijn er al een paar op dit moment beschikbaar, vooral Excel Surveys and Access kunnen al worden ingezet. Maar Microsoft heeft wel aangekondigd met een forms oplossing binnen SharePoint te komen. Een erg vroege versie daarvan is vandaag getoond. Vanuit een SharePoint lijst kan het invoer scherm worden aangepast binnen de browser. Je krijgt vervolgens ook een alternatieve view op de lijst van waaruit een item direct kan worden aangepast. De gebruikerervaring zag er goed uit. Functioneel is het nog lang niet af. De komende maanden zal deze vroege versie verder worden afgerond en deze komt tussen 3 en 6 maanden beschikbaar in SharePoint Online. Over On Prem is er geen release datum bekend. In de periode daarna wordt dit verder uitgebreid en over ongeveer een jaar is de oplossing een stuk verder met onder andere integratie met de people services, zodat ook informatie over gebruikers kan worden over genomen in een formulier. Daarnaast zullen ook business rules, sections en ondersteuning voor mobile en touch worden toegevoegd. Daarna worden features als integratie met webservices en BCS toegevoegd. Mooie nieuwe features, ik hoop alleen wel dat de developers een beetje doortypen, want de tijdlijnen zijn wel lang.

Deploying public facing websites in Azure
Omdat dit ook een onderdeel van mijn sessie was, wilde ik even weten of ik geen aparte dingen ging mededelen. Dat bleek niet het geval. Er werden geen nieuwe aankondigingen gedaan, maar het is wel goed om te zien dat nu een scenario met SQL Always On en een geografische gedistribueerde omgeving mogelijk is. Dit kan door het inzetten van Custom Log Shipping. De setup ging wel uit van een active/passive opstelling, dus content kan maar in één farm plaatsvinden. Dit is nog redelijk complex om op te zetten met SharePoint (rechten op de database goedkrijgen en het in sync houden van search instellingen en analytics zijn vrij omslachtig), maar het is mogelijk. En het was nog niet mogelijk op het moment dat wij sharepointconference.com bouwden.

The SharePointConference.com Site: From Sketch to Launch to Live
Dit was dus mijn sessie. Anderen moeten maar beoordelen of het goed en zinvol was, maar ik vond het vrij goed gaan.

Samenwerken met Yammer en SharePoint
Deze sessie herhaalt voor groot deel de boodschap die Adam Pisoni ook bracht. Het mooie is dat Yammer specialisten nooit praten over techniek, maar altijd over het succesvol laten gebruiken van de techniek. Opvallend is dat ze vooral roepen dat je mensen die weerstand hebben, gewoon moet negeren. Twijfelaars moeten niet de focus krijgen. Ga aan de slag met de mensen die je al voor je gewonnen hebt. Voelt niet helemaal natuurlijk maar is wel logisch.

Het meest aansprekend tot nu toe is voor mij Office Graph. Dat is echt 'the next best thing' voor Office365, SharePoint Online en Yammer. De mogelijkheden zijn bizar. Ik ben erg benieuwd naar de toepassingen die we hiermee kunnen realiseren. Ik kan niet wachten de komende tijd met collega's hierover te brainstormen.